Migga X avslöjar vansinnet på Migrationsverket

I morgon lördag avslöjar twittraren Migga X, en handläggare på Migrationsverket, hur pengarna flödar ut till lycksökare och kriminella. På myndigheten sitter förtvivlade anställda som har gett upp hoppet. Dispatch International har fått förhandslyssna på intervjun som gjorts av Radio Länsman.

Eftersom det vore rena dödsstöten för karriären att öppet berätta om hur det går till i det immigrationsindustriella komplexet, är Migga X fullständigt anonym. Han har mejlat in sina svar till radioredaktionen och dessa läses sedan upp av en annan person. Men det han har att säga är rena sprängstoffet: apartheid på flyktingförläggningar, 30 000 kronor till alla som frivilligt åker hem, köp av lägenheter över hela landet vilket ökar bostadsbristen bland svenskar och mycket, mycket annat. Här är några av svaren som Migga X ger Radio Länsman i intervjun som kan höras på Exponerat.info.

Vad är återetableringsstödet?

Det är pengar som betalas ut till dem som frivilligt återvänder till sitt hemland när de har fått avslag på sin asylansökan. Oftast handlar det om Irak, Afghanistan, Somalia och under en period även Kosovo. Ett tag hade vi många romer från Kosovo som kom hit och sedan åkte hem med 30 000 kronor på fickan.

Hur länge har det varit så här illa?

Migrationsverket är en myndighet som har misskötts länge, men på grund av att medierna aldrig skriver om detta har den breda allmänheten inte vetat något. Nu när de alternativa medierna finns är det allt fler som inser att vi nu står i en akut situation med en myndighet som har vanskötts under lång tid.

 

Hur utbrett är missnöjet bland miggorna?

Väldigt utbrett. Karriäristerna bryr sig förstås inte, men de tänkande miggorna är missnöjda och oroade. Och ingen vet hur de ska attackera problemen. De högsta cheferna är fullständigt hopplösa, det är ingen idé att föra fram kritik eller förbättringsförslag till dem.

Hur mår en migga när man sitter där och ser hur illa det är?

  Sitter man på en asylprövningsenhet mår man mycket dåligt. Under den förra krisen 2010 satt folk och grät på sina kontor. Nu är krisen bra mycket värre. Organisationen är pressad samtidigt som inströmningen av nya asylsökande och deras anhöriga växer för varje vecka. Just nu tippar jag att icke asylärenden uppgår till 100 000 stycken och till detta ska läggas asylfallen.

 

Hur svår är krisen?

Tänk dig ett badkar fyllt med vatten och så vrider du på kranen till max ungefär så ser vår kris ut. Alla våra boenden är överfulla och därför har vi nyligen tvingats upphandla ytterligare 17 000 platser. Och det blir bara värre och värre. Förut kom 700-800 syrier i veckan, men efter beslutet att ge permanent uppehållstillstånd till alla syrier ökade siffran till cirka 2 000 i veckan.

 Ibland tvingas vi köpa upp hela hotell, vandrarhem, gymnastiksalar och de som hyr ut vet att de kan ta bra betalt. Vi dammsuger just nu Sverige på lägenheter, vilket förstås ökar på den bostadsbrist som redan finns. Och de asylsökande nöjer sig inte med vad som helst. Jag har fått ringa polisen för att asylsökande vägrat lämna receptionen förrän vi ordnat en lägenhet i centrala stan, de vill inte bo ute på landet.

Men det allvarligaste av allt är att de som har fått avvisningsbeslut inte lämnar landet. De enda vi lyckas få hem är de som har skaffat sig någon anknytning i Sverige, exempelvis gjort någon med barn, och vet att de bara kan gå upp på svenska ambassaden i sitt hemland och snart återvända.

 

Men kan de bara fortsätta bo kvar i Sverige, trots avvisningsbeslut?

Javisst. Det är bara att hålla sig undan i fyra år, sedan kan man söka asyl på nytt. Det är inte ovanligt med libaneser som vistats här illegalt i 8-10 år. Det är fritt fram att komma hit, strunta i avslaget och bara stanna kvar.

Enligt officiella siffror återvänder 50 procent av de asylsökande, men det varierar oerhört mellan olika länder. Iranier åker aldrig hem, de släpps inte ens in i sitt eget land om de inte bedyrar att de återvänder frivilligt, vilket förstås ingen gör. Somalier åker heller aldrig hem.

Sen har vi romerna. De kommer hit, utnyttjar vartenda bidrag som finns, snattar runt i butiker och drar sedan hem på vårkanten. Jag har själv varit på flygplatsen för att se till att romska familjer reser hem och sett hur de har hundratals kilo stöldgods med sig. Det är parabolantenner, tv-apparater, barnvagnar etc.

 

Men de får väl i alla fall inte behålla sina bidrag om de stannar kvar illegalt?

Jo, visst får de det. Efter att ha varit här på Migrationsverket och fått sitt avslag åker de hem till sin lägenhet som vi betalar, fortsätter leva på bidrag och söker asyl på nytt. Hela situationen är hopplös. Ofta ser vi att en asylsökande sitter med en dyr mobiltelefon och då ska vi inte ge bidrag, lyxvaror ska säljas först. Men då säger de bara att de lånat telefonen av en kompis och så får de bidrag i alla fall. Annars överklagar de till domstol och oftast får de rätt. Så miggorna har gett upp.

Men hur vet de allt om bidragen?

De har oftast fått alla upplysningar av sina landsmän som redan bor här. Invandrarföreningarna verkar numera främst inrikta sig på att 1) hjälpa landsmän att komma hit och 2) hjälpa dem att få så mycket bidrag som möjligt.

 

Är det sant att de flesta asylsökande saknar pass eller annan identitetshandling?

Fem procent av dem har legitimation. Sanningen är att vi inte vet vilka det är som kommer hit. Folk ute i stugorna tror nog att vi har koll på vilka som placeras ut i landet, men det har vi inte. Många blev ju upprörda över videon med en general i den fria syriska armén som skar ut sitt offers hjärta han kanske är din nyanlända granne. Vi har ingen aning om vilka de är.

Man hör ofta om våld på asylförläggningar?

Ja, och ofta med rasistiska förtecken. Det är allmänt vedertaget att vi har ett apartheidsystem på dessa boenden. Somalier placeras helst inte med andra, de får bo med sina egna. Araber ser ner på somalier, iranier hatar araber och vice versa, romerna får bo för sig själva och alla, inklusive somalierna, ser ner på de subsahariska afrikanerna.

Detta har väl uppstått för att man har insett att mångkulturen inte fungerar på boendena. Folk vill helst bo med sina egna, helt enkelt.

 

I medierna är det alltid synd om alla asylsökande och ni framställs som hjärtlösa. Hur påverkas ni av den rapporteringen?

  Jag tror att de flesta som jobbar med asylsökande har vant sig vid snyfthistorierna, som i 99 fall av 100 är helt grundlösa. Men alla artiklarna följer formulär 1a, särskilt i lokaltidningarna. Historierna skriver sig själva och journalisterna bryr sig aldrig om att läsa dokumentationen, de går bara på utlänningens story.

 Men det är klart att det för många har blivit ett socialt stigma att vara migga. Vi har många anställda som tidigare arbetat för Amnesty och Röda Korset och de vågar inte berätta att de jobbar här vi anklagas ju för att skicka asylsökande i döden.

 

Hör hela intervjun här från lördag.