Aftonbladet bluffade läsarna

Är det så svenska journalister jobbar? undrar brandmannen Caroline Ek

ESKILSTUNA. När den kände skådespelaren Ulf Brunnberg ifrågasatte det rimliga i att späda kvinnor arbetar inom polis, kriminalvård och räddningstjänst lät kritikstormen inte vänta på sig.Aftonbladet förfasade sig över kvinnohatet och intervjuade Eskilstunas enda kvinnliga brandman Caroline Ek, 28, som kallade Brunnberg mansgris.

Problemet: Caroline Ek håller med Ulf Brunnberg.

Artikeln blev jättekonstigt vinklad. Jag håller med Brunnberg om att det finns en hets att göra allting jämställt till varje pris. Det är ju så att vissa yrken passar vissa människor och män är normalt starkare än kvinnor, så det är inget konstigt att det finns fler manliga brandmän. Rätt person ska ha jobbet, oavsett kön, och givetvis ska samma fysiska krav ställas på både män och kvinnor, säger Caroline Ek till Dispatch International.

Men vänta nu. Hon var ju kritisk till Brunnbergs utspel och gick till attack mot honom i Aftonbladet?

Jag fick läsa artikeln när den var färdigskriven och ville göra flera ändringar. Reportern svarade då att Brunnberg kan nog ta det, är det okej att vi skriver så i alla fall? Detta sa jag bestämt nej till, ändå publicerades artikeln. Är det så svenska journalister jobbar?

Aftonbladet fick det att låta som om jag tycker att vem som helst kan bli brandman. Det tycker jag inte!

En tänkbar orsak till tidningens agerande kan vara att hennes uppfattning inte stämde överens med den vinkel man redan hade valt att Ulf Brunnberg är en kvinnohatande mansgris och att svenska kvinnor är diskriminerade och mobbade. Caroline Ek har jobbat som brandman i sex år och har aldrig känt sig mobbad av manliga kolleger.

Det är snarare så att allt förstärks, är man duktig så är man extremt duktig och allas favorit. Gör man fel är man en idiot, säger Caroline Ek.

Men det är inget problem för mig. En del kvinnor verkar ha ett behov av att utmåla sig själva som offer, men det har aldrig varit min grej. Jag bara gör jobbet.

Understundom känner hon att utomstående är kritiska mot henne som kvinnlig brandman, eller brandtjej som hon själv kallar sig, men det baseras ofta på okunskap och är inget hon bryr sig om. Detsamma kan hon känna om Ulf Brunnbergs svepande kritik naturligtvis finns det kvinnliga brandmän som är högst lämpade för sitt jobb. Men:

Vem som helst kan inte bli brandman. Det ska absolut vara samma fysiska krav för män och kvinnor, inget snack. Ska man orka släpa ut någon ur en brinnande byggnad så måste man ju orka bära, allra helst med tanke på att medvetslösa personer är ännu tyngre än vanligt.

Och jag är ju väldigt vältränad och har stor fördel av min idrott, konstaterar världsmästaren i kickboxning Caroline Ek.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".