Mitt Romney satsar allt på ett kort

800px-Romney_2011_Paradise_Valley_AZ_rally

Republikanernas presidentkandidat håller med Bill Clinton: Det är ekonomin, dummer

WASHINGTON, D.C. När dagen för det amerikanska presidentvalet 6 november närmar sig har väljarna fått större inblick i den republikanske kandidatens bakgrund: big business, chef för Olympiska Spelen 2002, guvernör i staten Massachusetts (2003-2006), mormon, medlem av den stora efterkrigsgenerationen (född 1947), far till fem söner (farfar till 18) och gift med Ann Romney som har överlevt både cancer och MS.

Men dessa breda penseldrag avslöjar inte mycket. Om vi lägger till att Mitt Romney tog två universitetsexamina samtidigt i juridik på Harvard (med beröm) och i företagsekonomi på samma universitet (bland de bästa fem procenten), så kan vi lugnt konstatera att han är intelligent och disciplinerad. Tillägger vi dessutom att han mötte sin fru när han var 18 och hon 15 och att de varit gifta i 43 år, förstår vi att han är uthållig.

Det bör också nämnas att han som ung mormonmissionär i Frankrike var med om en frontalkollision med bil. När polisen kom till platsen och såg den medvetslöse Romney var de säkra på att han var död. I hans pass skrev de: Il est mort. Mitt Romney är alltså en turgubbe som dessutom ser bra ut och till skillnad från Obama ofta talar utan teleprompter.

Hans personliga förmögenhet uppskattas till 200 miljoner dollar och 2008 använde han över 40 miljoner på sitt då fruktlösa försök att bli Republikanernas presidentkandidat. Under den nuvarande har han inte behövt ta av sina egna pengar båda presidentkandidaterna har samlat in över en halv miljard dollar till sina kampanjer.

Hur skulle en president Romney styra USA? Hans fokus på ekonomin påminner om den förre presidenten Bill Clintons mantra (Det är ekonomin, dummer) och ligger till grund för hans prioriteringar under valrörelsen. Han koncentrerar sig på de teman som kan ses genom ett ekonomiskt prisma: inhemsk energiproduktion, fair trade-avtal, minskning av statsskulden (som för första gången sedan 1947 överstiger USA:s BNP), favorisering av småföretag genom skattesänkningar, avskaffande av statliga regleringar och avveckling av Obamacare presidentens sjukvårdsreform som 2010 röstades igenom utan en enda republikansk ja-röst.

Romneys vicepresidentkandidat, 42-årige Paul Ryan som är en av Tea Party-rörelsens favoriter, är känd som expert på budgetnedskärningar och passar därför utmärkt in i Romneys ekonomiorienterade strategi.

Intressant nog undviker Romney att framställa sin kampanj som en ödesdiger kamp mot den motsatta ekonomiska visionen de fria marknadskrafterna kontra statlig planekonomi.

Presidentämbetet handlar om mer än ekonomi, men det talar Romney sällan om. Medan han kampanjade för att bli republikanernas kandidat, var han emot amnesti för illegala invandrare, men har sedan dess släppt frågan. Och nu har amnesti-förespråkaren som Romney måste ha på sin sida för att bli president, den kubanskamerikanske senatorn Marco Rubio från Florida, trätt fram som talesman för Romneys kampanj. Har Romney och Rubio beslutat sig för en kompromiss? Omöjligt att veta.

Romney tonar till och med ner Afghanistan och nämnde inte alls de 84 000 amerikanska soldaterna där, när han förra veckan talade vid Republikanernas partikonvent. Hans viktigaste skillnad mot den nuvarande amerikanska utrikespolitiken tycks vara att han vill stärka förbindelserna till Israel och tona ner dem med Ryssland.

Romney har utnämnt domaren Robert Borke, Amerikas ledande grundlagsfundamentalist, som ledare för sin grupp juridiska rådgivare. Men när det handlar om moraliska frågor håller han en låg profil.

Även om han själv är en stark anhängare av traditionella äktenskap lät han bli att blanda sig i sommarens bråk om homoäktenskap, som blossade upp sedan chefen för snabbmatskedjan Chick-fil-A hade uttalat sig kritiskt. Och när Michele Bachmann, en av Romneys motkandidater i nomineringsstriden, fördömdes av i princip alla, höll han tyst. Bachman ifrågasatte om agenter för Muslimska Brödraskapet infiltrerat den amerikanska regeringen och utrikesminister Hillary Clintons stab. Sådana frågor är inte en del av min kampanj, sa Romney men tillade: Jag tänker inte tala om för andra vad de ska prata om.

En del kampanjstrateger applåder säkert denna taktik för att undgå felsteg att spela på säkra kort och koncentrera sig på den mest brännande frågan för amerikanerna. Och så är det. Mitt Romney har lagt alla sina ägg i den ekonomiska korgen.

Paradoxalt nog säger det en sak om honom. Han tar risker.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".