Nu vet jag vad ni varit med om

I går, måndag, möttes den förre islamiske predikanten, Libanonfödde Ahmed Akkari, med stenkastning, häcklande och hot i det muslimska ghettot Vollsmose, en förort till danska Odense. Ett stort uppbåd poliser var där för att skydda Akkari från en grupp om cirka 30 muslimska gängmedlemmar som anklagade honom för att vara homo, jude och rasist.

 

Under den danska Muhammed-krisen 2005-2006 var Ahmed Akkari talesman för 27 islamiska organisationer som hetsade mot Danmark efter att Jyllands-Posten 30 september 2005 publicerat de berömda Muhammed-karikatyrerna. Han ingick också i den delegation av danska imamer och islamiska ledare som åkte till Mellanöstern för att underblåsa hatet mot Danmark. I de upplopp som följde dödades mer än 100 personer och danska ambassader attackerades och brändes ner.

I dag har Ahmed Akkari offentligt tagit avstånd från sin tidigare roll, och deklarerat att det var rätt och riktigt att publicera karikatyrerna. Han har också varnat danskarna för sina tidigare allierade och beskrivit dem som ett hot mot landet.

 

Flera hundra människor dök upp till mötet i Vollsmose, bland dem en grupp luvförsedda muslimer som försökte sabotera tillställningen genom att skrika ut hotelser på danska och arabiska. Polisen fick gripa flera av häcklarna.

Ahmed Akkari var märkbart skakad av denna upplevelse.

Nu förstår jag vad ni andra har varit med om under alla dessa år, säger Akkari till Dispatch International.

Det är mycket sorgligt att dessa människor inte vill lära sig att uppföra sig på ett civiliserat sätt. Vi borde kunna diskutera fritt i Danmark, men uppenbarligen har de ingen respekt för detta lands värderingar.

 

Mötet hade arrangerats av den socialdemokratiske parlamentskandidaten Christian Rabjerg Madsen, som också hade svårt att smälta kvällens händelser.

Här i Vollsmose har vi en stadsdel där varken brevbärarna eller brandkåren vågar köra in. Och där det är helt uppenbart att man inte kan uttrycka sina åsikter utan att bli hotad och trakasserad. Det är oacceptabelt att detta förekommer mitt i Danmark, sa Christan Rabjerg Madsen till tidningen B.T.