Minskad asylinvandring sparar 118 miljarder kronor

Drygt 118 miljarder kronor. Så mycket kan Sverige spara genom att kraftigt minska asyl- och anhöriginvandringen under de kommande fyra åren. Det visade Sverigedemokraterna i dag när de höll presskonferens om sin kommande budgetmotion siffror som de församlade journalisterna utan större framgång försökte argumentera emot.

 

I dag presenterade Sverigedemokraterna en del av sin budgetmotion för åren 2014-2017. Totalt handlar det om besparingar på 125,4 miljarder kronor genom att kraftigt minska invandringen av människor utanför EES-området. Det gäller alltså inte invandringens totala kostnader, den siffran är mycket högre. SD har tagit hjälp av Riksdagens utredningstjänst, RUT, för att ta fram kostnaderna.

 

För att inte bli beskyllda för att glömma den eventuella förlust en minskad invandring leder till, redovisades även denna.

Ju färre människor som kommer till Sverige, desto färre kommer att betala skatt. Vi räknar med en total förlust på 7,2 miljarder under fyraårsperioden, vilket alltså ger oss en total besparing på 118 miljarder, sa Sven-Olof Sällström, ekonomisk talesperson för SD.

Enligt SCB kommer Sverige att ta emot 180 500 asyl- och anhöriginvandring de kommande fyra åren, med den politik som förs nu. Sverigedemokraterna vill minska denna siffra till 27 430. Under 2014 vill de minska invandringen från icke-EES-länder med 45 procent och totalt under fyraårsperioden med 90 procent.

 

Under presskonferensen kritiserade flera journalister SDs budgetförslag. Det anklagades för att vara kortsiktigt och inte ta hänsyn till att invandringen av förklarliga skäl kostar i början, men sedan leder till vinst.

Historiskt sett är det invandrarna från forna Jugoslavien, som kom på 1990-talet, som har lyckats bäst i Sverige. Ändå ligger deras sysselsättningsgrad efter 20 år fortfarande 15 procent under majoritetsbefolkningens, sa Sven-Olof Sällström.

Och ser man till genomsnittet för invandrare är siffrorna ännu dystrare. Enligt Oscar Sjöstedt, politisk sekreterare (SD) är färre än 50 procent av invandrarna i arbete efter sju år i Sverige.

 

En av de närvarande journalisterna framhöll att framstående ekonomer påstår att invandringen behövs. Detta höll inte Sven-Olof Sällström med om.

Fram till 2025 behövs ingen invandring till Sverige. Arbetslösheten ligger i dag på totalt 400 000, sa han.

En reporter från Expressen hänvisade till OECD-rapporten från 2013, och hävdade att det där framgår att invandringen är en vinstaffär för Sverige.

Läste man bara början av rapporten kunde man tro att invandringen är en vinst. Men när man räknar in alla samhällskostnader visar det sig att så inte är fallet, sa Sven-Olof Sällström och hänvisade till ekonomen Tino Sanandajis kritiska analys av OECD-rapporten.
En annan reporter frågade: Så alla akademiker och övriga partier har fel, menar SD? En fråga Sven-Olof Sällström hade svårt att ta seriöst.

Om andra vill bevisa att de har rätt ska de inte komma med svepande teorier. Visa egna siffror så att vi kan granska dem, sa han.

 

Till Dispatch International sa Sven- Olof Sällström efteråt att han tyckte att de närvarande journalisterna höll en förskräckligt låg nivå:

Journalister som gemensamt argumenterar för en politisk linje är tråkiga. De tog på sig att gemensamt argumentera för en massinvandringspolitik. Låg nivå. Förskräckligt låg nivå.