Vi befinner oss i ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig

Säkerhetsexperten Olle Fjordgren sågar den svenska flatheten mot kriminella. Upplopp, rån, bilbränningar och våldtäkter måste bemötas med hårda nypor inte med dialoggrupper och korvgrillning.

Vi måste inse att gangstergängen har tagit över, säger Fjordgren.

 

Olle high res uppåtHäromkvällen medverkade han i SVT:s Debatt, och övriga medverkande hade många fina förslag på hur man ska komma tillrätta med det laglösa kaos som råder i framförallt storstadsförorterna, nu senast i Biskopsgården i Göteborg. Fler fritidsgårdar, fler jobb, brobyggare och dialog, lyder standardförslagen. Enligt Olle Fjordgren, 59, som har många års erfarenhet av internationellt säkerhetsarbete som rådgivare åt bland annat regeringarna i Pakistan, Etiopien och Mongoliet, är detta bara rent nonsens.

 

Det är fullständigt bortkastade pengar. Hisingen, till exempel, har fått massiva bidrag men har ändå mer problem än alla andra områden i Göteborg. Det har vuxit fram en industri med människor som tjänar stora belopp och lever gott på att se till att ingenting fungerar, en integrationsindustri kan man kalla det. Men det är pengar i sjön. Det är bara att se på resultatet. Vi har haft tio år av riktade insatser nu och det har bevisligen inte gett resultat någonstans, säger Olle Fjordgren.

Det är dags att pröva något som fungerar i stället.

 

Och det, menar Olle Fjordgren, är nolltolerans. En metod som fungerat mycket bra i bland annat New York. Om en fönsterruta klirras, lagas den omgående. Finns det klotter på väggar, tas det bort med en gång. Återfallsförbrytare får tre chanser vid tredje brottet är det mycket långa fängelsestraff som gäller, den så kallade three strikes, and youre out-principen.

Samhället måste markera att detta inte tolereras. Dessa personer måste bort från gatorna och åtalas enligt lagens strängaste straff. Inga straffrabatter. Inga ungdomsrabatter. De ska ha det straff som motsvarar brottet, punkt slut.

Olle Fjordgren är ovillig att peka ut invandringen som problemfaktor i ekvationen, även om han medger att problemen är störst i invandrartäta förorter som Rosengård, Rinkeby och Angered.

 

Det handlar om gängkriminalitet, och den är som värst i förorterna. Men det finns svenska, jugoslaviska, arabiska gäng Det man måste förstå, är att det handlar om kriminella gäng, och det är så det måste bemötas. Och oavsett var du är född så möjliggör det svenska systemet att man kan leva bekvämt utan att behöva arbeta, detta är ett problem. Vad sänder det för signaler?

Men visst, vi borde även kunna diskutera invandrings- och integrationspolitik utan att rasistkortet ska dras reflexmässigt. En mer öppen och ärlig dialog behövs verkligen, om vi någonsin ska komma åt problemen.

 

Just nu befinner vi oss i ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig och de kriminella håller på att vinna. De har börjat bestämma och samhället ger efter. Vi måste vända den utvecklingen omedelbart och förstå att det handlar om yrkeskriminella, inte om brist på Ipads eller betongfyllda sandlådor.