Dödade sina föräldrar nu häktad för mordförsök på sina barn

En 43-årig kvinna har häktats, misstänkt för att ha försökt mörda sina två små barn genom att köra runt med en gasoltub i bilen. Som 14-åring sköt samma kvinna ihjäl sina föräldrar och fick hjälp med att skylla på incest.

Den som hjälpte den då 14-åriga flickan var den före detta kriminalinspektören Monica Dahlström Lannes. Det var hon som efter en tid kom att hålla i förhören med flickan efter dubbelmordet 1985.

Faktum är att flickan inte hade sagt ett ord om incest förrän Dahlström Lannes trädde in på scenen och presenterade denna perfekta förklaring till det bestialiska dubbelmordet. För sakens utgång spelade incestanklagelsen ingen roll flickan var inte straffmyndig och dömdes inte.

 

Till Expressen sa kriminologiprofessorn Leif GW Persson häromdagen att anklagelserna om incest var mycket tunna:

Tittar man i utredningen så finns det inget som tyder på att kvinnan utsattes för sexuella övergrepp. Det är inget heller som flickan själv säger i förhör, utan det här är något som Dahlström Lannes lägger i munnen på flickan.

Det här dubbelmordet kom som en blixt från klar himmel och behovet av en förklaring [på] varför en 14-åring skulle göra det var stark. Men anklagelserna om sexuella övergrepp var väldigt tunna.

 

Enligt Leif GW Persson var motivet snarare att flickan var labil och hamnade i ett vanligt tonårsgräl med sina föräldrar. I utredningen framgår att pappan var sportskytt och hade licens för en Smith & Wesson-revolver. En dag gick flickan upp till pappans rum, tog revolvern och sköt föräldrarna vid köksbordet. Sedan gömde hon vapnet i sin garderob och larmade polisen. Till dem sa hon att en man i svart rock kommit in och skjutit föräldrarna.

 

Jag har aldrig trott på incestanklagelserna. Det har jag också sagt till Dahlström Lannes men hon var en mästare att få in det där. Hon har hittat på en jävla massa konstigheter och är inblandad i alla möjliga rättsskandaler, sa Leif GW Persson till Expressen. 

En som redan 1996 skrev om fallet med flickan som sköt sina föräldrar med berått mod, är psykologiforskaren Max Scharnberg. Han hävdade att Dahlström Lannes styrde flickan till att påstå att det handlade om incest.

 

Monica Dahlström Lannes var under 1980-och 90-talen en flitig debattör av sexuella övergrepp i allmänhet och incest i synnerhet. Hon var till exempel väninna med allmänläkarens före detta fru som hävdade att hennes dotter bevittnat styckmordet på Catrine da Costa som 17 månader gammal bebis. Scharnberg den förste att i ett akademiskt arbete hävda att åtalet mot styckmordsläkarna var ett justitiemord.

Var Dahlström Lannes dessutom skyldig till att två oskyldiga föräldrar förtalades efter sin död? Var hon en karriärhungrig polis som i och med detta fick en skjuts i karriären?

 

1996 publicerade Max Scharnberg ett arbete där han bland annat tog upp detta fall. Han skrev:

By means of this strategy Dahlström Lannes managed to get intensive and nation-wide attention, both to the case and to the subject of sexual abuse. Her exploitation was almost the start of the witch craze in Sweden.

(Med hjälp av denna strategi lyckades Dahlström Lannes få intensiv och rikstäckande uppmärksamhet, både i målet och i frågan om sexuella övergrepp. Hennes exploatering var nästan startskottet på häxjakten i Sverige.)

Ingen uppmärksammade Scharnbergs slutsatser 1996 men på 00-talet, när flera av de inblandade i misstänkta rättsskandaler hade gått i pension, började tidigare nedtystade fall åter belysas och de tveksamma metoder som användes. Max Scharnberg säger till Dispatch International att han drivs av ett starkt rättspatos.

 

Jag har alltid varit en mycket moralisk människa, och har alltid varit beredd att kämpa mot orätt. Men mitt rättspatos har kostat mig mycket. Min Freud-bok (1993) blev försenad i sju år på grund av intriganta experter som ansåg Freud vara felfri. Min bok om Södertälje-målet brändes. Orsaken var att jag kritiserade dåvarande Uppsalaprofessorn Eva Lundgren, för vilken Elvira [Södertäljeflickan, reds anm] var huvudvittnet som varit med sin far i Polen för att köpa barn som sedan blev ritualmördade i Stockholm. Professor Lundgren blev dock utkastad ut från Uppsala universitet, så något gott har min bok fört med sig.

I den brända boken om Södertäljefallet [som dock finns att ladda ner på nätet http://www.yakida.se/max/) menar Max Scharnberg att ritualmordsanklagelserna mot Södertäljepappan var felaktiga. Enligt honom finns det inte något som stöder flickans uppgifter om att hon dödat barn eller varit utsatt för incest.