Nya domar i Södertäljemålet men bossarna går fria

Södertäljeborna kan andas ut. Den andra rättegången mot stadens kriminella nätverk slutade med mycket långa fängelsedomar mot 17 personer. Men de dömda utgör bara bottenskiktet av brottspyramiden. I toppen kan det finnas såväl politiker som tjänstemän och poliser och de är mycket svårare att komma åt.

 

Södertälje är en av Sveriges invandrartätaste städer. De flesta har assyriskt/syrianskt ursprung och det är just denna grupp de flesta av de dömda tillhör. Startskottet för de våldsamma gänguppgörelser som ledde till flera mord och mordförsök, avfyrades 11 september 2005 då polishuset besköts med automatvapen. Snart övertog Södertälje öknamnet Sveriges Chicago från Malmö.

Redan innan skandalen då en nämndeman bedömdes som jävig (för att han samtidigt var ledamot av polisnämnden och hade fått information om målet), var rättegången mot Södertäljenätverket Sverige dyraste någonsin. Den beräknades ha kostat långt över 200 miljoner kronor. Till detta kan nu läggas ytterligare minst 70 miljoner, och det är inte slut med det. Ligaledarens försvarsadvokat har redan förklarat att de tänker överklaga.

 

Den mycket grova brottslighet som plågade Södertälje under många år handlade om kontrollen över den kriminella marknaden. Kriget stod mellan två rivaliserande maffiagrupperingar: Södertäljenätverket, även kallat Syrianska brödraskapet, och det så kallade X-team.

Bland offren för gängkriget fanns en person från X-team som kallades X-Sigge, som mördades 2009, och de båda fotbollsbröderna Moussa som i juli 2010 sköts ihjäl inne på den illegala spelklubben Oasen i Södertäljestadsdelen Ronna. Efter intensivt polisarbete kunde ett stort antal personer gripas, bland dem ligaledaren Bernard Khouri som nu alltså har dömts för att ha beordrat dessa mord.
Södertäljepolisen har fått länskriminalens hjälp i arbetet att försvåra de kriminella ligornas verksamhet, till mycket stor del bestående av utpressning och beskyddarverksamhet. Kommunen har bistått med sociala insatser för att i samarbete med polisen försöka förhindra att ungdomar får kontakt med den organiserade brottsligheten.
Det finns emellertid ett antal frågetecken i den hoppingivande bilden av den lyckade brottsbekämpningen i Södertälje. De nu avgivna domarna synes visa att brott i längden inte lönar sig ens i Sveriges Chicago. Man bör dock ha klart för sig att de nu dömda individerna befinner sig i det lägsta skiktet i den så kallade brottspyramiden.
Denna pyramid består av imperiebyggare överst, ett mellanskikt som utgörs av experter av olika slag samt ett nedre skikt bestående av utförare. De nu dömda brottslingarna befinner sig alla i bottenskiktet medan maffiabossarna och deras närmaste underhuggare går fria.
Gunnar Appelgren, insatschef vid länskriminalen i Stockholm, antydde i samband med Södertälje kommuns presentation av kampen mot brottsligheten under förra årets Almedalsvecka på Gotland, att bland imperiebyggarna och experterna finns såväl politiker och tjänstemän som medlemmar av poliskåren. Att komma åt denna brottselit kommer att bli väsentligt mycket svårare än att sätta dit de utförare som gör det de beordrats göra.

 

Politikerna i Södertälje kommun är förstås nöjda med domarna i Stockholms tingsrätt, där målet av säkerhetsskäl avgjordes. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) uttalade i Länstidningen 30 augusti, att kommunen fortfarande kämpar med bilden av Södertälje som en brottets huvudstad, ett Sveriges Chicago, men att i dag är situationen bättre och det ljusnar på många fronter.
Kommunalrådet i opposition, Marita Lärnestad (M), anser att den nya domen är ett avslut, men det är viktigt att vi nu fortsätter arbeta för att öka tryggheten i stan. Vilket onekligen kan behövas.

 

Med de nu dömda grova brottslingarna i förhoppningsvis säkert förvar kan Södertäljeborna känna sig litet lugnare. Rättsmaskineriet har, trots besvärande gnissel som kostat skattebetalarna uppemot en halv miljard kronor, ändå visat sig fungera. Detta innebär nu inte att brottsligheten oåterkalleligen nedkämpats och besegrats.
Brott som väpnade rån, personöverfall, hedersrelaterad brottslighet och fortsatt beskyddarverksamhet fortsätter kasta sin skugga över den hårt prövade kommunen, där det massiva inflödet flyktingar från krigets Syrien sätter ekonomin på kanske oöverstigliga prov.

Det vore märkligt om inte den organiserade brottslighet, som förvisso finns kvar, kommer att anstränga sig för att slå klorna i dessa utsatta människor genom att erbjuda dem möjligheter till en ny yrkeskarriär som brottslingar. Bernard Khouri och hans mannar har visserligen oskadliggjorts för överskådlig tid framåt, men tids nog kommer de att ersättas av nya stjärnor på brottets himmel.

 

FAKTA/DOMARNA

Bernard Khouri.

Bernard Khouri, 32.

Södertäljenätverkets ledare.

Dömd för: Anstiftan till mord, anstiftan till försök till mord, människorov, olaga tvång, olaga hot, hemfridsbrott, grovt rån, två fall av utpressning och ett försök till utpressning, grovt vapenbrott.

Straff: Livstids fängelse.

 

 

 

Bernard Khouri.

Abraham Aho, 22

Ligaledarens högra hand.

Dömd för: Mord, medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, människorov och olaga tvång.

Straff: 12 års fängelse.

 

 

 

Metin Ok.

Metin Ok, 40

Dömd för: Olaga tvång, utpressning.

Straff: 3 års fängelse.

 

 

 

 

Peter Lahdo

Peter Lahdo, 23

Dömd för: Medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, människorov.

Straff: 8 års fängelse.

 

 

 

 

Deniel AltinkayaDeniel Altinkaya, 30

Dömd för: Medhjälp till människorov.

Straff: 2 års fängelse.

 

 

 

Martin Öner.

Martin Öner, 21

Dömd för: Medhjälp till mord, medhjälp till försök till mord, människorov.

Straff: 5 års fängelse.

 

 

 

 

Ludvig Suleyman Onvel.

Ludvig Onvel, 20

Dömd för: Människorov, stöld, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, våldsamt motstånd.

Straff: 1 år och 6 månaders fängelse.

 

 

 

 

George Aho.

George Aho, 22

Dömd för: Människrov.

Straff: 2 års och 6 månaders fängelse.

 

 

 

 

Housib Khado

Housib Khado, 27

Dömd för: Människorov, övergrepp i rättssak, försök till främjande av flykt.

Straff: 4 års och 6 månaders fängelse.

 

 

 

 

Karl Andreas Lookene

Karl Lookene, 27

Dömd för: Människorov.

Straff: 2 års och 6 månaders fängelse

 

 

 

 

Afram Afram.

Afram Afram, 58

Dömd för: Utpressning och försök till utpressning.

Straff: 1 års fängelse

 

 

 

 

Sherbel Georgis Said, 31

Dömd för: Människorov, utpressning, försök till utpressning, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Straff: 4 års fängelse.

 

Gabi Kulle, 38

Dömd för: Människorov, olaga tvång, hemfridsbrott, utpressning, försök till utpressning och övergrepp i rättssak.

Straff: 6 års fängelse.

 

Farid Elias, 39

Dömd för: Utpressning och försök till utpressning.

Straff: 1 års fängelse.

 

Elias Darghadi, 51

Dömd för: Utpressning.

Straff: 1 års fängelse.

 

Bülent Ok, 39

Dömd för: Utpressning.

Straff: 1 års fängelse.

 

Albert Toksoy, 41

Dömd för: Utpressning.

Straff: 1 års fängelse.