Danmark: Slaget om Halal har börjat

 

I slutet av juli kom det fram att Hvidovre Hospital i Köpenhamn, som har 40 000 patienter om året, uteslutande serverar  halalslaktat kött till sina patienter. Det har de gjort i åratal. Plötsligt blev halal ett hett politiskt ämne i Danmark.

Till och med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som tidigare har sagt att hon inte bryr sig om huruvida köttet är  halalslaktat eller inte, har känt sig tvungen att ge sig in i debatten. I försiktiga ordalag har hon sagt att producenterna ska få märka sitt köttt som halalslaktat eller inte halalslaktat.

 

Hur detta beslut ska formuleras är ännu inte klart.

Statsministerns kovändning kan möjligtvis bero på att hennes parti i de senaste opinionsmätningarna blivit mindre än det invandrings- och islamkritiska Dansk Folkeparti. Den senaste opinionsmätningen visade att DF har stöd av drygt 20 procent, medan Socialdemokraterna får nöja sig med drygt 17. Det är första gången i  Dansk Folkepartis historia som partiet fått ett sådant massivt stöd.

 

Dansk Folkeparti kräver nu mer konkreta åtgärder. DF har aviserat ett förslag till Folketinget, som ska tvinga regeringen att göra det obligatoriskt att märka sina varor så att konsumenterna kan se vad de köper i butiken.  De offentliga institutioner som försvarar halalkött har påstått att det varken finns hälsomässiga eller djuretiska betänkligheter med kött som är slaktat på muslimskt vis. Bland annat pekar de på att djuren enligt dansk lag ska vara bedövade och därför inte känner smärta när de blir slaktade.

Talesmannen i livsmedelsfrågor för Dansk Folkeparti, Rene Christensen, är inte så säker på det. Till Dispatch International säger han:

Jag tvivlar på hur bedövade korna är när man skär halsen av dom.

Han poängterar dessutom att det importeras halalkött från utlandet och att man då inte kan vara säker på att djuren har slaktas på ett etiskt försvarbart sätt.

 

Dansk Folkepartis integrationstalesman Martin Henriksen understryker att det dessutom finns en kulturaspekt i frågan om halal, som direkt förnekats i den danska debatten.

Till Dispatch International säger han att halalslaktande inbringar stora intäkter till bland andra Islamisk Kulturcenter i Köpenhamn. Centret tillkom på initiativ av bland andra Libyens förre ledare Muammar Gaddafi och av de egyptiska, marockanska och saudiarabiska  ambassaderna. Det är alltid bemannat med imamer, och har anklagats för mycket radikala strömningar.

När danska sjukhuspatienter  och barn tvingas äta halalkött och när danska konsumenter i stort sett bara kan köpa halalslaktade kycklingar, är de  indirekt med om att stödja krafter som näppeligen har integration på agendan.

 

Martine Henriksen förbereder förslaget till Folketinget som ska förhindra diskriminering av danskar och dansk kultur till exempel genom att ta bort fläskkött från offentliga institutioner. Detta har har redan hänt på många platser, särskilt i Köpenhamn.

– Jag tycker det är helt fel att patienter på danska sjukhus inte har rätt att be om en annan läkare om den de har fått inte vill ta dem i hand, säger han till Dispatch International. Det har man hittills inte kunnat eftersom, säger Martin Henriksen, ingen har tänkt på att ett sådant problem kunde uppstå.

 

Hos kycklingproducenten Gråsten Fjerkræ på Jylland, har man redan agerat. VD:n Gunder Jensen berättar att de 8 augusti fick Fødevarestyrelsens (Livsmedelsverkets) tillstånd att märka sina varor med loggon icke halalslaktat.

Det förvånade direktören att han fick tillståndet, dessutom beviljat med expressfart. Enligt dansk lag är det nämligen förbjudet att märka en vara genom att hänvisa till något den inte innehåller. Det håller man dock inte så hårt på, säger Gunder Jensen till Dispatch International. Exempelvis har läskfabrikanter fått lov att göra reklam för att deras produkter inte innehåller socker.

Nu har Gråsten Fjerkræ fått tillstånd att meddela sina konsumenter att en del av deras kycklingar inte är halalslaktade. Gunder Jensen berättar att företaget även vill sälja halalslaktade kycklingar, men då ska det ske på ett annat, halalgodkänt slakteri.

– Vårt beslut har inget med religion att göra, utan beror uteslutande på att vi vill ge våra kunder information och likvärdighet, säger Gunder Jensen. Det gäller även för muslimer, de ska också få veta vad de köper.

– Herr och fru Jensen ska kunna veta vad de stoppar i sig, säger han.

Trots att de icke-halalmärkta kycklingarna inte finns på marknaden ännu,  har Gråsten Fjerkræ redan hört ifrån 1 000 danskar som är glada över initiativet.

– Vi har inte fått en enda negativ reaktion, säger han.

Fram till nu har det varit i princip omöjligt att köpa icke-halalslaktade kycklingar i Danmark, eftersom det förutom Gråsten Fjerkræ bara finns två små kycklingslakterier som inte har gått över till halalslakt.

 

Om du som läsare känner till företag i Danmark eller Sverige som tillhandahåller halafria produkter eller butiker som säljer sådana, vill Dispatch International höra från dig. Skicka ett mejl till [email protected] Vi kommer att fortsätta bevaka frågan.

Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".