Spelade papperslös fick billig vård

Stockholmaren Axel, 48, gick till vårdcentralen och påstod på klingande svenska att han var papperslös från Bosnien. Vips hade han fått ett nytt personnummer och vård för det facila priset av 50 kronor.

Vem som helst kan utnyttja möjligheten till billig vård och tandvård, det har jag bevisat nu. De ifrågasatte mig inte för ett ögonblick, säger Axel till Dispatch International.

 

Det hela började som ett infall. På väg till vårdcentralen med ett ont öra, fick Axel idén att han skulle testa den nya lagen om vård för dem som befinner sig i Sverige illegalt, som trädde i kraft 1 juli. Då sjuksköterskan som tog emot honom frågade efter legitimation, sa han att han var papperslös och saknade id-handlingar.

Hon såg lite nervös ut och började rota i sina papper. Sedan frågade hon om mitt öra, och föreslog lite åtgärder för egenvård. När jag sedan fick ett papper för illegala att fylla i, förstod jag att de hade köpt konceptet, säger Axel.

 

På lappen skrev Axel att han kom från Bosnien, och ett påhittat namn. Han rekommenderades att själv behandla örat hemma, och fick komma tillbaka tre dagar senare. Då blev han läkarundersökt, och fick kortison och örondroppar utskrivna. På receptet stod det påhittade namnet och ett reservnummer, ett påhittat tillfälligt personnummer. Detta trots att Axel vid återbesöket drabbats av samvetskval och försökte avslöja bluffen genom att säga sitt riktiga svenska namn.

Men sköterskan bara körde på. Du behöver inte vara orolig, vi har sekretess här sa hon. De får tydligen inte ifrågasätta, hur orimligt det än verkar, säger Axel.

Väl på apoteket kände Axel sig rejält illa till mods, och betalade fullt pris för medicinen han fått utskriven, trots att han som papperslös kunde fått den gratis.

Jag är en ärlig människa som vill göra rätt för mig. Det ligger ingen illvilja bakom, jag ville bara undersöka om det gick att göra så här. Jag hade gärna betalat i efterhand, men jag är rädd att de ska polisanmäla mig för bedrägeri om jag avslöjar bluffen, säger Axel.

 

När Dispatch International ringer upp Socialstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för hälso- och sjukvård i Sverige, visar det sig att riktlinjerna för hur den nya lagen ska tillämpas är minst sagt oklara.

Frågeställningen är helt ny för mig, säger Bitte Fritzson, tf chef på avdelningen för regler och tillstånd, då vi frågar hur man tänkt skydda sig mot bedragare som vill utnyttja möjligheten till billig och gratis vård.

Hon berättar att Socialstyrelsen fått i uppdrag att verkställa regeringens beslut om vård för illegala, men att en hel del frågetecken finns kring hur det hela ska fungera rent praktiskt.

Vi har fått direktiv om att utreda dels vad som ska omfattas av begreppet vård som inte kan anstå, dels dokumentation och uppföljning av vård till papperslösa. Och även att ta fram rutiner för vårdens identifiering av patienterna. Utredningen ska vara klar i februari nästa år, säger Bitte Fritzson.

Fram till det dess är det alltså rimligt att anta att fasta rutiner saknas kring hur sjukvården ska hantera vården av personer som befinner sig i Sverige illegalt.

 

 

 

 

 

 

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".