Spottande Lundaprofessorn ledde till stort genombrott för alternativa medier

Biologiprofessorn Erik Svensson twittrade till Dispatch Internationals chefredaktör Ingrid Carlqvist att han ville spotta henne i ansiktet och översköljde henne med hatiska invektiv. Då händelsen uppmärksammades i alternativa medier, blev Lunds universitet mejlbombat av hundratals uppretade människor som undrade om uppförandet var i linje med universitetets policy.

Ordvalen var mycket olyckliga och universitetet vill absolut inte associeras med den här typen av uttryck. Men Erik Svensson har bett om ursäkt, han ångrar det han har gjort och har lovat att inte bete sig så mer. Därmed är saken utagerad för vår del, säger Olov Sterner, dekan för naturvetenskapliga fakulteten och Erik Svenssons närmaste chef.

I veckan hade han ett personligt möte med Svensson för att klarlägga vad som hänt. Tweets i stil med Jag vill inte kramas med dig @ingridcarlqvist Jag vill spotta dig i ansiktet om jag får chansen, och tillmälen som avskyvärd och vidrig har naturligtvis skadat universitetets anseende.

Så är det förstås. Det påverkar universitetet när han kommenterar i sin roll som professor. Därför var det viktigt för oss att klargöra att vi inte står bakom det här beteendet, säger Olov Sterner.

Att Erik Svenssons beteende alls uppdagades och uppmärksammades beror uteslutande på att alternativa medier framförallt att de välbesökta sajterna Avpixlat, Exponerat och Fria Tider tog upp fallet och återpublicerade Erik Svenssons kommentarer. Läsarna reagerade med raseri och Lunds universitet fick motta en mejlstorm av sällan skådat slag.

De flesta reagerade med avsky och förskräckelse inför att en så pass högt uppsatt person, med ett så pass viktigt jobb i synnerhet som professor kan uttrycka sig på ett sådant vis och hysa ett sådant blint hat och förakt baserat på olika åsikter. Dock är det symptomatiskt för hela debatten som den sett ut i ganska många år nu, säger en av Avpixlats redaktörer till Dispatch International.

Redaktören menar att det är anmärkningsvärt att Erik Svensson så öppet och ogenerat kan spy ut sitt hat mot en kvinnlig journalist. Debattklimatet i Sverige har varit sådant att detta kunnat fortgå i många år utan konsekvenser, menar redaktören. Men kanske stundar nya tider, tack vare internet och det faktum att folk nu kan inhämta ocensurerade nyheter från andra källor än traditionella medier.

Det visar på en epidemi, som förhoppningsvis nu är på väg att ebba ut, där oliktänkande varit fritt villebråd. Och då gammelmedierna sällan gör sitt jobb numera, får vi nykomlingar se till att göra det i stället, säger redaktören, och fortsätter;
Tack vare alternativa medier kommer sådana här saker upp till ytan och det är inte längre fritt fram att stigmatisera oliktänkande hur som helst. Det är onekligen en skrämmande tanke hur Sverige skulle se ut i dag utan alla dessa alternativ kanske som det var en gång i tiden, under det så kallade DDR-Sverige.

Lunds universitets ledning kommer i höst att konferera kring om man bör införa en policy för hur de anställda ska uppföra sig i sociala medier. Men det är en fin balansgång, menar Olov Sterner, då man inte kan inkräkta på människors rätt till yttrandefrihet hur som helst.

Man får ha synpunkter och åsikter om allting givetvis, och vi uppmuntrar våra medarbetare att föra politiska diskussioner. Men man får inte lov att kränka och förolämpa, och det är viktigt att man förstår den skillnaden, säger han.

Även om historien nu anses överspelad för universitetets del, har den lämnat en bitter eftersmak i munnen på Ingrid Carlqvist. Hon menar, att det är gott och väl att Svensson bett om ursäkt och säger sig ångra sitt beteende. Men:

Det otäcka med Erik Svenssons påhopp är att det kan få konsekvenser för mig. Hans uttalanden kan legitimera våldshandlingar för andra, mindre nogräknade personer. Om en professor anser att det är rätt att spotta på mig, så kan mer hårdföra typer ta det till intäkt för att slå ner mig. Eftersom jag redan lever under hot, blir det hela obehagligt, säger Carlqvist.