Ökade misstankar om saudisk inblandning i 11 september

Demokratisk ex-senator kräver ny undersökning och skyller på Bush och Obama.

WASHINGTON DC. Efter 11 september 2001, satt den demokratiske senatorn Bob Graham från Florida i ledningen för Kongressens utredning om den katastrofala al-Qaida-attacken som dödade 3 000 amerikaner. I dag, nästan tolv år senare, vill den numera pensionerade senatorn att undersökningen öppnas på nytt. Han menar nämligen att först Bush-administrationen och senare Obama-administrationen har undanhållit avgörande bevis för den amerikanska allmänheten bevis som kopplar Saudiarabien till attentaten.

Det här är egentligen inget nytt för Graham, som 2004 gav ut en bok om Kongressförhören (som inte är desamma som 11 september-kommissionens utredning). Boken heter Intelligence Matters: The CIA, the FBI, Saudi Arabia and the Failure of Americas War on Terror, [Underrättelsetjänst är viktig: CIA, FBI, Saudiarabien och Amerikas misslyckade krig mot terrorn] med bevis för obstruktioner, Bush-administrationens delaktighet i att gömma undan eller minimera den saudiska inblandningen och bevis för att saudiska nätverk i USA gav stöd åt flygplanskaparna.

Ett exempel: Medan privatflyg fortfarande hade flygförbud efter 11 september tilläts 140 saudier, bland dem medlemmar av Osama bin Ladens familj, flyga ut och lämna landet utan att förhöras av FBI. Ännu ett exempel: Trots FBI:s vägran att hjälpa till lyckades Kongressens utredare avslöja bevis för ett saudiskt support-nätverk i södra Kalifornien. Denna San Diego-cell hjälpte Nawaf al-Hamzi och Khalid al-Mihdhar med förberedelserna för kapningen av American Airlines Flight 77, som de sedan kraschade in i Pentagon.

Det fanns åtminstone ytterligare ett saudiskt nätverk, men amerikanerna fick inte veta något om detta förrän på tioårsdagen av 11 september 2011. Det var när Dan Christiansen och Anthony Summers på webbsidan BrowardBulldog.org, med säte i Florida, publicerade en redogörelse för en cell i Sarasota, Florida som hade kopplingar till al-Qaida-ledaren Mohammed Atta och andra jihadister. Denna saudiska cell höll till i ett hus i det inhägnade bostadsområdet Prestancia. Där bodde två saudiska par: Abdul-Aziz al-Hijji, hans fru Anoud och deras små barn samt hennes föräldrar Esam och Deborah Ghazzawi. Eller, det var i alla fall där de bodde fram till omkring 30 augusti 2001.

Mindre än två veckor före al-Qaida-attackerna flydde saudierna och lämnade allting i bostaden kvar: bilar som nyligen registrerats, mat, kläder och möbler. Efter 11 september meddelade deras grannar FBI om familjens plötsligt försvinnande. FBI undersökte saken.

Esam Ghazzawi hade, visade det sig, varit rådgivare till en högt uppsatt person i den saudiska regeringen, prins Fahd bin Salman bin Abdulaziz al Saud, brorson till kung Fahd. Före 11 september var han känd i USA som ägare till den Derby-vinnande hästen War Emblem, och senare skulle han av al-Qaida-bossen Salman pekas ut som al-Qaida-finansiär. I juli 2002 dog Salman i förtid under märkliga omständigheter bara några dagar innan två andra prinsar dog under lika mystiska omständigheter, prinsar som också pekades ut som al-Qaida-finansiärer.

Ingen underrättelsetjänst lämnade över Sarasota-undersökningen till Kongressens utredning eller till 11 september-kommissionen, vilket de skulle ha gjort. Det säger Bob Graham som också vittnar om att han inte fick höra talas om Sarasota-saudierna förrän BrowardBulldog.orgs reporter berättade om det för honom 2011.

Att FBI underlät att berätta för utredningen om Sarasota-fallet påminner om hur de underlät att ta fram information som kopplade 11 september-kaparna till andra saudier i Kalifornien, sa Graham, 76, i ett edsvuret vittnesmål bifogat i den Freedom of Information Act-stämning som BrowardBulldog.org väckt mot FBI och justitiedepartementet.

Nyhetssajten letar efter fler uppgifter, inte bara för att avgöra vilka bevis FBI fick fram om Sarasota-saudierna och deras eventuella band till saudiska myndigheter, utan också om FBI för att skydda den saudiska regeringen eller av andra skäl, dolde eller undanhöll dessa bevis för Kongressen, för andra amerikanska myndigheter som undersökte 11 september-attackerna, för den amerikanska allmänheten och för nyhetsmedierna.

Under tiden påstår FBI att de försåg Kongressen och 11 september-kommissionen med Sarasota-undersökningen ett påstående som Graham helt avvisar som inte trovärdigt.

Jag är bekymrad över det som för mig verkar vara ett fortsatt försök från FBI:s sida att dölja information för det amerikanska folket rörande eventuellt saudiskt stöd åt 11 september-attackerna, sa Graham.

Graham påpekade också att FBI:s underlåtenhet att visa fram dokument som visade många kopplingar mellan saudierna som bodde i USA och andra individer med kopplingar till terroristattackerna försvårade utredningens möjligheter att fullfölja sitt uppdrag.

FBI försöker få stämningen nedlagd.

På vilka grunder? Att visa fram dokumenten ifråga, vidhåller FBI, kan vara till skada för nationens säkerhet.

Engelska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".