Ledare:Den rätta galningen

Valet om det nu handlar om ett hederligt val av mulla Hassan Rowhani till iransk president har lett till begeistrade kommentarer i Väst. Rowhani framställs som moderat, samarbetsvillig och kompromissökande en man som Västvärlden kan göra affärer med.

Om Hassan Rowhanis blodbestänkta historia berättar Andrew Bostom i dagens tidning. Skulle du köpa en begagnad bil av den mannen?

Genom årtionden har den iranska mullokratin lyckats övertyga Västvärldens ledare och allmänhet om att det funnits en djupgående ideologisk splittring inom regimen. Än den ena, än den andra frontfiguren har dragits fram som moderat och som ett hopp om en civiliserad utveckling inom det fundamentalt blodtörstiga präststyret.

Medan Västvärlden har diskuterat om man skulle satsa på den ena mullan eller Muhammed-troende civilisten framför den andra, har regimen i lugn och ro kunnat fortsätta utveckla kärnvapen och missiler som inom kort kommer att göra det möjligt för Teheran att rikta dödliga attacker mot sina sunni-islamska motståndare i regionen, mot judarna i Israel och mot de vantrogna i Europa.

Gång på gång har det sagts att nu skulle Israel med eller utan stöd från USA ingripa med militär makt för att krossa Irans kärnvapenambitioner. Ännu har inget hänt. Så låt oss tro det först när vi ser det.

Det vi emellertid kan vara säkra på är att när de iranska galningarna väl har atomvapen, kommer de att sitta på ett avskräckningsmedel som, precis som människoätarstaten Nordkoreas raketer, kommer att göra dem osårbara eftersom ingen annan makt vågar utmana dem.

Inte en enda gång sedan ayatolla Khomeinis revolution 1979 har det iranska prästerskapet dolt att deras mål är världsherradöme för shia-islam.

Som ayatolla Ruholla Khomeini proklamerade 1979: Vi ska exportera vår revolution till hela världen tills ropet det finns ingen annan gud än Allah och Muhammed är Allas sändebud skallar över hela världen.

Så kan ingen tänka, säger vi i Väst. Sådana galningar finns inte. Det måste finnas förnuftiga och pragmatiska krafter inom regimen, som man kan komma överens med.

Exakt samma sak sa de västliga ledarna om Hitler under hela 1930-talet. Han hade visserligen berättat om sina planer i Mein Kampf, men han kunde ju omöjligt på allvar mena det han sa om att skaffa sig Lebensraum österut, rensa den ariska rasen från judisk förorening och införa en totalitär regim på basis av vanvettiga rasteorier. Så sinnessjuk kunde ingen vara.

Men det kunde han, och det kan också den iranska mullokratin.

För det iranska präststyret handlar det om att hitta en frontfigur som drar Västvärlden vid näsan, så att vi glömmer vad deras egentliga mål är.

Mulla Hassan Rowhani med sin delvis västliga utbildning han har bland annat en doktorsgrad i juridik från Glasgow Caledonian University i Skottland verkar perfekt för att kollra bort Väst med tomt prat tills den dag Irans heliga män har skaffat sig användbara kärnvapen, och kan skaffa sig det de vill.

 

Engelska, Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".