Egypten håller på att rasa samman

 Medan ekonomin faller ihop, trappar regeringen upp sitt heliga krig.

Egypten går sakta men säkert mot sin egen undergång en bananrepublik i slutstadiet, utan bananer, säger den kände ekonomen David P. Goldman till den Philadelphiabaserade tankesmedjan Middle East Forums webbsida (30 maj).

Landets redan hopplösa ekonomiska situation har snabbt förvärrats sedan Muslimska Brödraskapet tog makten 2011.

Trots att Egypten har en utbildad, urbaniserad och sofistikerad medelklass, är landet fortfarande i väsentliga drag ett förmodernt samhälle med 45 procents analfabetism och ett dysfunktionellt högre utbildningssystem som inte klarar att producera kunniga yrkesmän som kan möta utmaningarna i en globaliserad ekonomi.

Under det senaste decenniet har Kairos årliga import ökat från 10 miljarder till 60 miljarder dollar, framförallt på grund av högre matpriser. Trots att över 70 procent av egyptierna ägnar sig åt lantbruk, tvingas landet importera halva sin livsmedelsförsörjning.

Visserligen började de ekonomiska problemen under förre presidenten Hosni Mubarak, men det är den kollapsade turistindustrin och andra ekonomiska problem under det nuvarande Muslimska Brödraskapets styre, som har accelererat Egyptens ekonomiska nedgång.

Som rapporterats av bland andra Cynthia Farahat på FrontPageMagazine (31 maj), verkar Muhammed Morsi, Muslimska Brödraskapets president sedan 30 juni 2011, mer upptagen med att sprida islamisk revolution än att reparera sitt lands ekonomi.

Cynthia Farahat avslöjar en del tidigare okända detaljer om terroristattacken mot det amerikanska konsulatet i den libyska staden Benghazi 11 september 2012, som ledde till att flera amerikaner dog, bland dem ambassadören Christopher Stevens.

Det har kommit fram att flera av terroristerna talade arabiska med egyptisk accent. Man har också på video fångat hur några av dem skrek: Skjut inte, skjut inte, Dr Morsi skickade hit oss.

Under Muslimska Brödraskapets styre har Egypten drabbats av en våg av muslimskt våld mot landets redan hårt ansatta kristna (koptiska) minoritet.

För några dagar sedan kidnappades en 6-årig koptisk, kristen pojke vid namn Cyril Yusuf Saad och förövaren krävde en lösensumma. Trots att familjen betalade den muslimske kidnapparen Ahmed Abdel Moneim Abdel-Salam en summa motsvarande 30 000 pund, dödade han ändå pojken och slängde hans kropp i avloppet. Historien avslöjades av den amerikanske kommentatorn Raymond Ibrahim på webbsidan Gatestone Institute (3 juni).

Under tiden skriver David P. Goldman att Egyptens veteskörd är i fara eftersom man inte har tillräckligt mycket bränsle för att driva lantbruksmaskinerna.

Egyptens vetelager som beräknas räcka i 68 dagar sinar nu snabbt. Hälften av befolkningen lever redan på två dollar eller mindre om dagen, en av tre egyptier lider av näringsbrist och två av fem får inte i sig några proteiner alls.

Av rädsla för ett folkligt uppror, tackade president Morsi nej till Världsbankens krav på nedskärningar av matsubventionerna för att godkänna ett lån.

För att göra det hela ännu värre har regeringen påskyndat den nedåtgående spiralen genom att använda Egyptens naturgas till inhemsk konsumtion. Utan tillräckliga resurser för att importera energi, kommer industriproduktionen sannolikt att drabbas under sommaren för att i stället använda naturgasen åt elektricitet och därmed undvika allmänhetens missnöje med strömavbrott. Detta kommer så småningom att krossa hela landets ekonomi.

Ett lågräntelån på 55 miljarder dollar från Qatar och Libyen är bara en tillfällig lösning på det 40 miljarder dollar stora handelsunderskottet. Ett gemensamt räddningspaket från EU, Asien och USA för att undvika ekonomisk kollaps kommer också att vara förgäves.

Som David P. Goldman uttrycker det: Egyptens kris är inte tillfällig, det är en strukturell kris i ett land vars oförmåga att ta itu med den moderna, industriella världen har avslöjats av händelserna de senaste åren.

Det enda hoppet om tillfällig lättnad vore en större gåva från Saudiarabien den enda arabiska stat som har möjlighet att göra det. Detta är dock osannolikt med tanke på Riyadhs skräck för Muslimska Brödraskapet och dess potential att destabilisera den saudiska monarkin.

 

 

Engelska, Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".