Ledare:Thorning-tider

 

I slutet av dagens artikel refererar Mikael Jalving det senaste ryktet på Christiansborg där Folketinget håller till: Hon kan när som helst vara på väg till ett toppjobb i Bryssel.

Det är inget nytt rykte utan har varit i omlopp i ett par år. Många har nämligen frågat sig vad hon egentligen vill i dansk politik.

Innan hon blev statsminister 2011 beskrev hennes tidigare socialdemokratiske nära vän, sociologen Henrik Dahl, henne som en ren katastrof. Hon kan varken skriva eller improvisera, besitter inga större politiska visioner och har en mycket begränsad allmänbildning. Hon är dock bra på att lära sig saker utantill.

Den ganska lite omskrivna men mycket presentabla Helle Thorning med sina fina kläder och strålande leende, väckte jubel då hon på Socialdemokraternas extrakongress 2005 basunerade ut: Jag kan slå Anders Fogh! (Anders Fogh Rasmussen (Venstre) Danmarks dåvarande statsminister och nuvarande generalsekreterare i Nato.)

Det kunde hon knappt. Vid valet 15 september 2011 gick hennes parti tillbaka med en halv procent till historiskt låga 24,8 procent, medan Venstre nu under ledning av Lars Løkke Rasmussen gick lika mycket framåt. Thorning blev statsminister bara för att hennes allierade i Socialistisk Folkeparti, De Radikale och Enhetslistan bar fram henne.

Men statsminister blev hon, och hon har använt sin regeringstid till att bryta vartenda löfte hon gav före valet. Det skulle bli mer pengar till förbättringar av välfärden, lovade hon. I stället blev det nedskärningar. Den dittills strama invandringspolitiken skulle behållas, bedyrade hon. Men som en av sina första åtgärder öppnade den nya S-SF-R-regeringen slussarna för den största invandring Danmark haft sedan 1990-talet

Detta har Thorning förklarat med att hon är tvungen att föra den nödvändiga politik som dikteras av de ekonomiska ramar som trots allt finns. Det låter rimligt om man utgår från att hon inte visste något om landets ekonomiska situation innan hon utfärdade sina storslagna löften. Och om det nu faktiskt är ebb i den offentliga kassan och det är det hur kan hon då försvara att landet översvämmas av tredje världen-invandrare som kommer att orsaka danska skattebetalare oanade utgifter, som bara kan betalas genom högre skatter eller sämre välfärd för det stora flertalet?

Fler och fler frågar sig hur det hänger samman, och stora skaror har nu vänt socialdemokraterna ryggen. De flesta opinionsundersökningar tyder på att S har förlorat uppemot en tredjedel av sin väljarbas från valet 2011.

Ändå går statsministern ständigt runt och ler. Och förklaringen är sannolikt att hon aldrig har betraktat dansk politik som något annat än en avfyringsramp för ett lukrativt arbete i Bryssel.

Ryktena säger att hon ska bli EU:s utrikesminister efter valet till Europaparlamentet nästa år. Och för det har hon alla kvalifikationer okunskap, visionslöshet och en stor arsenal av floskler. Just det byråkraterna i Bryssel uppskattar.

Dessutom är hon mycket snyggare än Catherine Ashton.

 

 

 

 

 

Powered by Facebook Comments

Engelska, Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".