Syrien tur-retur: resande i krig

Varje muslims plikt att slåss, säger Muslimska Brödraskapets chefsideolog.

För en tid sedan kunde Säkerhetspolisen, Säpo, meddela att ett antal svenskar det vill säga muslimer som bor i Sverige hade anslutit sig till krigstjänst i Syrien.

Säpo beräknar att mer än 40 personer boende i Sverige sedan 2006 har rest till olika muslimska krigszoner för att utbilda sig och delta i krigshandlingar. Tidigare åkte de mest till Afghanistan, Pakistan, Somalia, Irak och Jemen, men på senare tid är det framförallt Syrien som lockat till sig krigare från Sverige.

Detta kan man läsa i Säpos årsbok för 2012, men upplysningarna har inte rönt något större intresse i de svenska gammelmedierna. Bortsett från Julia Caesar, som skrev en lång artikel om saken på webbtidningen Snaphanen (27 april), är det i stort sett bara ledarskribenten på Svenska Dagbladet, Per Gudmundson, som tagit tag i det på sin privata blogg.

Som Jonathan Peste, chefsanalytiker i kontraterrorism, berättar i årsboken har Säpo särskilt studerat omkring 30 personer som gått med i al-Qaida-inspirerade grupper. Fyra av dessa ska redan ha blivit dödade i det heliga kriget. Men man räknar med att det finns ett mörkertal.

Sverige följer därmed samma tendens som observerats i åtskilliga andra europeiska länder. Den danska säkerhetspolisen, PET, uppskattade nyligen av 45 muslimer med bostad i Danmark har rest till slagfälten i Syrien. Flera av dem är döda, däribland den förre Guantanamo-fången Slimane Hadj Abderrahmane, som den danska regeringen gjorde stora ansträngningar för att få frisläppt.

Hur många det totalt rör sig om är osäkert. Soeren Kern, som skriver på amerikanska Gatestone Institutes webbsida, uppskattar att totalt 1 000 européer deltar i syriska krigshandlingar.

Bland de mest aktiva är de rättrogna muslimerna i Belgien, anförda av den ökände Fouad Belkacem (alias Abu Imran), talesman för organisationen Sharia4Belgium (sharia åt Belgien). Belkacem har länge agiterat för att omvandla Belgien till en islamisk stat. I februari 2012 blev han dömd till två års fängelse för att ha uppviglat till hat och våldshandlingar mot icke-muslimer, men släpptes fri redan i februari 2013.

16 april genomförde mer än 200 belgiska poliser 48 razzior i hamnstaden Antwerpen där Sharia4Belgium har sitt huvudkvarter och i Vilvoorde som ligger cirka 20 kilometer norr om Bryssel. Här bor majoriteten av de 70 belgiska muslimer som man vet har rest till Syrien. Bland dem som greps fanns Belkacem, som nu är misstänkt för att tillsammans med andra ha rekryterat krigare till Syrien.

Enligt Stanny De Vlieger, chef för den federala polisen i Antwerpen, visar utredningen att medlemmar av Sharia4Belgium har anslutit sig till jihadister inspirerade av al-Qaida, och det verkar som om de har deltagit i krigshandlingar och till och med kidnappningar och avrättningar av människor de kallar otrogna.

En förutsättning för hans villkorliga frigivande var att Fouad Belkacem lovade att inte agitera bland sina anhängare, men det har inte hindrat honom från att uppträda i en video där han meddelar att islams svarta krigsflagga snart kommer att vaja från toppen av alla palats i Europa. Videon finns med engelsk översättning på Philadelphia-baserade Middle East Media Research Institute (MEMRI).

Precis som förr i tiden, hävdas det i videon, då vi [muslimer] räddade Europa ur mörka tider planerar vi att göra detsamma igen. Nu har vi den rätta lösningen på alla kriser, och det är att följa den gudomliga lagen, nämligen sharian. Vi ska införa sharia i Belgien.

Sharian beskrivs som det perfekta systemet för mänskligheten Därför har vi bjudit in den kungliga familjen, parlamentet, hela aristokratin och alla som bor i Belgien att böja sig för islams ljus. Rädda er själva och era barn från det plågsamma straffet efter döden och ge er själva evigt liv i paradiset.

Som framgår av de heliga krigarnas insatser hittills, nöjer de sig inte med att hota med helvetets plågor efter döden de är också beredda att straffa de otrogna med död och förstörelse innan de själva går in i evigheten.

För att det inte skulle råda några tvivel om hans politiska sympatier, förklarade Belkacem under en debatt med bland andra Filip Dewinter från det flamländska separatistpartiet Vlaams Belang: Antingen är man muslim eller demokrat. Man kan inte vara båda delar. Mitt uppdrag är att behaga Allah, inte de otrogna.

Stephen Coughlin, före detta major i den amerikanska armén och islamexpert som vittnat i Kongressen och numera är knuten till tankesmedjan Center for Security Policy i Washington DC, fick frågan om hur islam definierar begreppen rättvisa och frihet. Han svarade att frihet i den muslimska världens definieras som frihet från människoskapade lagar. Rättvisa definieras utifrån sharian och inte utifrån västerländska människorättsprinciper.

Europeiska polismyndigheter är begripligt nog nervösa för att muslimer som har deltagit i syriska krigshandlingar kommer att vara ännu mer indoktrinerade i sharia-tänkandet när de återvänder till Sverige, Danmark, Belgien och så vidare. Och dessutom har de då krigsvana. Varför skulle de inte fortsätta föra det heliga kriget på europeisk mark?

Det får tolkas som en olycksbådande utveckling att chefsideologen för Muslimska Brödraskapet, Yusuf al-Qaradawi, i en video som publicerades 7 april uppmanade alla muslimer att anmäla sig till krigstjänst i Syrien:

Jihad i Syrien är nu en personlig förpliktelse för alla muslimer Det finns en grupp som nu har kämpat i två år och snart går in på det tredje. Var och en som har möjlighet ska nu hjälpa denna grupp. I det här fallet är det inte nödvändigt att få tillstånd från sina föräldrar.

Muslimska Brödraskapet ser uppenbarligen en stor radikaliseringspotential i Syrien, som senare kan användas på andra ställen i världen. I en intervju med Financial Times meddelar Brödraskapets ledare i Syrien, Riad al-Shaqfa som levt i exil sedan de syriska Bröderna krossades för årtionden sedan, att man nu ska öppna kontor i landet. Brödraskapet hoppas kunna förena de hittills splittrade islamiska motståndare till den syriska Assad-regimen.

Om operationen lyckas, kommer de hemvändande heliga krigarna att tjäna som utposter för Brödraskapet i Europa.

Bild:Memri TV