Porträttet:Anjem Choudary från playboy till islamist

Hatpredikanten bytte brudar mot burqor

 

Foto:snapperjack/Wikipedioa

Han kompisar kallade honom Andy. I tidningen Daily Mail kan man se bilder på en festglad kille som hinkar öl, röker en joint och kollar in avklädda brudar. Men det var då det. Innan Anjem Choudary, 45, omvändes till islamistpredikant och började förespråka strikt tillämpning av sharia.

I veckan orsakade Choudary kontrovers i sitt hemland Storbritannien, efter att han hållit tal på en hemlig islamistkonferens i Finland, på tioårsdagen av fängslandet av den kurdiske terrorledaren Mullah Krekar. Hatpredikanten ska ha uppmanat åhörarna att vara stolta över att de kallas terrorister och manat dem till uppror. Han förutspådde att Jihadflaggan en dag kommer att vaja över det finländska parlamentet. I det svavelosande talet ska han också ha uppmanat alla muslimer att följa budet och vägra kompromissa i kampen för att införa sharia i Väst. Om den brittiska rättvisan sa han:

Den är ett skämt. Theresa May [inrikesministern, reds anm] säger en sak och domstolarna någonting annat. Vad är det för slags system?

Nyheten om talet kom i kölvattnet efter ett annat hätskt utspel Choudary har sagt att han vill att David Cameron ska dö och att alla muslimer bör mjölka in bidrag för att finansiera det heliga kriget. Själv drar han in 25 000 pund (drygt 260 000 kronor) om året i socialbidrag.

Men vad hände med den unge partykillen? Varför valde han att byta öl mot Koranen? Lättklädda brudar mot burqor? När föddes åsikten att britterna lever som djur i djungeln med all alkohol, spel, prostitution och porr?

Ingen vet säkert vad det var som omvände Anjem Choudary. Men klart är att när han var student vid Southampton University, var han killen ingen fest kunde undvara. Och Andy, som han kallades då, var inte bara en festprisse, utan också i allra högsta grad en damernas man. Enligt skolkamrater som talat med Daily Mail hade Choudary sex med massor av kristna tjejer, något han enligt sin nuvarande rättssyn borde stenas till döds för.

Jag kan knappt hålla mig för skratt när jag läser om fundamentalisten Anjem Choudary i tidningarna, och han går till attack mot britterna för att vi dricker och har flickvänner. När jag kände honom gillade han att vi kallade honom Andy. Han satt ofta och rökte cannabis en hel dag, och han var väldigt stolt över att han kunde halsa en pint cider på ett par sekunder, berättar en skolkamrat, och fortsätter:

Han var totalt skoninglös med tjejer. När han jobbade som engelskalärare för utländska studenter i London brukade han välja ut en tjej, ligga med henne och sedan gå vidare till nästa med några dagars mellanrum. Om sharia implementerades skulle han bli piskad och stenad till döds många gånger om.

Choudarys radikalisering skedde efter att han tagit studentexamen som jurist. Enligt bekanta kan en del av förklaringen vara att han kände sig kränkt över att han inte fick ett fint jobb på någon flott juristbyrå. I moskén i Woolwich mötte han den ökände hatpredikanten Omar Bakri Mohammed och blev snabbt dennes högra hand. Han blev också god vän med Abu Hamza, en extremist som bland annat sagt:

Allah älskar när de som tror på honom dödar dem som inte tror på honom. Det älskar Allah. Så om ni muslimer inte gillar det för att ni hatar blod, då är det något fel på er.

Numera är Choudary talesman för radikala Islam in Britain, efter att de två grupper han tidigare lett förbjudits. Han har bland annat uttalat sitt stöd för de radikala muslimer som saboterade Royal Anglican Regiments parad i Luton, då de återvände från Irak.

Till britternas förfäran, kallade han soldaterna fegisar som inte kan slåss, vilket deras häpnadsväckande förmåga att vådaskjuta varandra visar.

Och den senaste veckan har Choudary som sagt haft fullt upp. Då trebarnspappan av en journalist fick frågan hur det känns att vara Storbritanniens mest hatade man, svarade Choudary:

Det är ett epitet jag bär med stolthet.
Han tillade att Storbritannien, genom jihad, förr eller senare kommer att styras av sharia.

Alla kvinnor, oavsett om de är muslimer eller ej, kommer att tvingas bära burqa. Alla som återfinns påverkade av alkohol får motta 40 piskslag offentligt, och de som begår otrohet kommer att stenas till döds.

När reportern konfronterade Choudary med ryktena om hans vilda förflutna, förnekade han det.
Resultatet av hans besök i Finland är att gruppen Sharia4Finland har bildats. Choudary startar liknande grupper över hela Europa. Sharia4Germany anses vara störst med cirka 2 000 medlemmar, därefter Frankrike och Belgien. Gruppen finns också i USA och Australien.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".