KRÖNIKA: Fostermamman Eva fick skadestånd av Marks kommun

I oktober 2009 tvångsomhändertogs två små barn från sitt familjehem i Marks kommun. Socialtjänsten hade av politiskt korrekta skäl beslutat att göra gemensam sak med en kriminellt belastad familj och placera barnen hos den biologiska mamman och hennes pojkvän.

På nätet fick socialtjänstens agerande uppbackning av ökända näthatare som författarna Bennie och Alexis som inte förstod den biologiska pappans (bilden) oro för att barnen skulle tvingas bo med mammans pojkvän som bland annat dömts för våldtäkt. Pappans uppfattning var att hans barn hade det bäst i familjehemmet, men myndigheterna tyckte inte att hans röst var värd att lyssna på.

I december 2009 uppmärksammade jag som första journalist rättsrötan i Markfallet. Jag visade hur en kriminell släkt lyckades få socialtjänsten att dansa efter deras pipa. Expressen stoppade i samma veva Ingrid Carlqvists artiklar om fallet. Rädslan bland medierna ledde till att två små barn offrades. Den enda bloggaren som vågade skriva om Markfallet var Cattas bubbla.

 

Knappt ett år efter min första artikel om socialtjänsten i Mark sände SVTs Uppdrag granskning sitt första reportage om skandalen. Efter det vågade medier och bloggare driva opinion för barnens rätt att få komma tillbaka till fostermamman Eva. Men det var tyvärr för sent. Även om socialtjänsten i Mark snabbt insåg att deras beslut att låta barnen bo med mamman och hennes pojkvän var farligt för barnen, vägrade de att låta barnen få komma hem till Eva och hennes man Anders. Barnen bor nu i sitt tredje familjehem och fick aldrig flytta hem till Eva och Anders som de åtminstone då räknade som sina föräldrar.

I förrgår beslutade Borås tingsrätt att Marks kommun skulle betala skadestånd skulle till Eva och Anders. Ett tydligt erkännande av att kommunen gjorde fel som äventyrade barnens säkerhet. Det har heller aldrig framkommit något som visar att det var rätt att omhänderta barnen från familjehemmet.

 

Det som styrde socialtjänsten och politikerna i Mark var rädsla för repressalier från barnens släkt, och en önskan att vara goda genom att driva den romska mammans sak. Men det är inte godhet att kidnappa barn och placera dem hos våldsbrottslingar och kriminella: Det är i bästa fall inkompetens.

Grattis Eva och Anders till skadeståndet. Ni har lyckats med något som få medborgare lyckas med, nämligen att få rätt mot myndigheter när dessa begått grova fel. Tyvärr fick aldrig barnen komma hem till er, men när de blir större kan de läsa att ni aldrig gav upp kampen för dem mot en känslokall byråkrati som gjorde gemensam sak med kriminella.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".