RECENSION: Tillbaka till Folkhemmet?

Hur i all världen kunde det gå så här illa för gamla Svedala utbrister en del när de diskuterar det prekära läge vårt land hamnat i. Överallt i Sverige påminns vi om omvandlingen med en massa okända människor från okända länder. Men för de allra flesta medborgare är säkert allt som vanligt, och det som har hänt är bara positivt. Förtröstan på att allt ska ordna sig till det bästa är stor.

sverige-2020-fran-extremt-experiment-till-normal-nationMen allt fler ställer sig trots allt frågan och vem är bättre att svara än Jan Sjunnesson (bilden) i boken Sverige 2020, från extremt experiment till normal nation.

Boken har redan några år på nacken, den kom 2013, men har än så länge inte skördat några försäljningsframgångar trots sina kvaliteter. Inte märkligt på något sätt. Syns du inte så finns du inte, och få titlar utanför de stora förlagens utbud når några större läsargrupper.

Det märks att författaren är beläst och orienterad i samhällsutvecklingen och dessutom har studerat en hel del filosofi, för det är i många stycken en filosofisk betraktelse han bjuder på. Det är en riktig bildningsresa att läsa Sverige 2020.

Större delen av texten upptas av en skildring av Efterkrigssverige, den tid jag själv levat i och där det mesta som avhandlas känns bekant och självupplevt.

Sjunnesson leder flyhänt sin tes i bevis om att Sverige är extremt det måste man vara bra hemmablind för att inte se. Roa dig gärna med att försöka motbevisa hans teser!

 

Han berättar inledande om den äldre historien men hamnars raskt i det moderna. Det vimlar av extrema guldkorn i den moderna historien som författaren med distans och ibland torr humor låter oss fascineras av. För det har hänt många märkligheter i vårt land som varit orkestrerade av sociala ingenjörer från de socialdemokratiska samhällsbyggarna och som de lyckats så väl med att i princip alla våra politiska partier, från höger till vänster, numera måste anses vara sossar.

Författaren är trovärdig och de fakta han valt ut underbygger väl hans resonemang.

Nutidshistoria är alltid svår att bemästra. För vem vet egentligen vad det var som skulle fälla utslaget? Vilka idéer som skulle segra?

För dem som känner sig manade att ta upp kampen mot vår moderna tids genusagenter, identitetspolitiker och mångkulturalister fullmatade med historielös värdegrund så gäller det att läsa på. Du måste veta vem du är.

 

Nu när Sverigedemokraterna säger att de vill återvända till Folkhemmet så bör vi gå till rötterna och ta reda på vad det står för. Är det framtiden för Sverige?

Hela det här märkliga projektet som är extremen Sverige har ju finansierats med skyhöga skatter, något som svenskarna har accepterat i en utsträckning som inget annat folk har gjort. Men vad händer den dag du inte får något i gengäld? Miljontals människor knackar på vår dörr. Många vill generöst släppa in dem. Hur går det då?

Författaren har ett förflutet inom skolan och det märks. Skolan om något har ju varit en lekplats för sociala experiment i många år och Sjunnesson synliggör många av märkligheterna. De som gått i skola och upplevt tokigheterna ler säkert i sitt inre. De som varit tvungna att utföra det suckar säkert tungt. Det kanske ändå inte är så märkligt ändå att Pisa-resultaten nu bara dippar och dippar.

 

Sjunnesson skriver på en lätt prosa och trots ämnets allvar så känns boken inte tung och dyster. Ska vi vända skutan så måste vi kunna navigera och författaren har pekat ut en kurs bort från den annalkande systemkollapsen som många med mig befarar.

Boken säljs av de stora nätbokhandlarna och hittas även på Avpixlat där Sjunnesson är en flitig skribent.

 

Arvid Klegg

 

 

 

 

 

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".