KRÖNIKA: Det politiska bloggkriget som slutar i rätten

I augusti ska John Johansson som driver webbsidan Yakida ställas inför rätta. Justitiekanslern (JK) har inlämnat en stämningsansökan till förmån för journalisten Monica Antonsson, som anser sig vara utsatt för grovt förtal på Yakida.

I stämningsansökan listar JK Anna Skarhed (bilden) 12 punkter som hon anser utgör grovt förtal av Antonsson. Under punkt 11 hänvisas även till en bok som Johansson skrivit om Antonsson.

Boken avslöjar också hennes falska brev till myndigheter, företag och familjer, identitetskapningar, stölder, stalking, brutna källskydd, bluffakturor, hot, trakasserier, utpressning och att Monica haft flera anonyma bloggar för att trakassera människor. Ovanstående är hämtat från Yakidas sida och är en av de punkter som JK menar utgör förtal. Johansson menar i sin tur att han utsatts för förtal av Antonsson, men att han inte fått någon hjälp av rättsväsendet för att beivra det.

 

Antonsson hävdade för några år sedan att Johansson och en vän till honom fanns på en lista över män som försökt beställa ut barnpornografiskt material från en uppmärksammad rättsprocess i början av 1990-talet. Johansson och vännen namngavs på Antonssons blogg. Antonsson har för polisen berättat att hon fick uppgifterna från journalisten Annika Sundbaum Melin.

Forskaren Max Scharnberg kontrollerade uppgifterna och ansåg att dessa var falska. Johansson menar att namnen som fanns på listan som Sundbaum Melin sänt till Antonsson var identiska med namnen på medlemmarna i en förening som verkade för pappors rättigheter. De falska uppgifterna skulle enligt Johansson vara ett sätt för extremfeminister att hänga ut män som betraktades som fiender till radikalfeminismen.

 

JK Anna Skarhed har profilerat sig som feminist men runt Antonsson ryms feminister som den övriga feministiska rörelsen håller på armlängds avstånd. Till exempel Anna-Karin Granberg som var aktiv i nätjakten på Nordmarksbarnen för några år sedan. Ungdomarnas brott? De hade anklagat sin mamma för övergrepp, vilket inte sågs med blida ögon av vissa extremfeminister.

Att JK har kastat sig in i detta getingbo förvånar. Men kanske är maktens män och kvinnor så förblindade av genustänk att det kritiska tänkandet får stå tillbaka? JKs uppdykande på scenen har gjort bloggkriget politiskt där vissa yttranden ses som brottsliga men falska pedofilanklagelser från journalister inte anses utgöra förtal.

 

Vem är då Monica Antonsson? För några år sedan väckte hennes avslöjande om att Liza Marklunds bok Gömda mycket uppmärksamhet. Marie-Louise Samuelsson skrev i Expressen 2009 att anledningen till att Marklunds Gömda gick att sälja in som sanning var att politiker och forskare på denna tid (1990-talet) trodde att sexuellt ritualmördade spädbarn låg nedgrävda i svenska skogsbackar. Antonsson fick den gången stöd av många som menade att de fantasier som orsakat ett antal justitiemord skadade rättsstaten.

Men för några år sedan ändrade Antonsson inriktning på sin blogg och den kom i stället att befolkas av personer som tror på ett ritualmördande patriarkat. En minoritetsröst även inom den extremfeministiska rörelsen, fick en plattform genom bloggen.

 

Man märker tydligt en rädsla för att gå emot denna rörelse när man kontaktar kända personer för kommentarer. Dispatch International mejlade till exempel förre justitieministern Thomas Bodström och bad om en kommentar till det grova förtal av honom som finns på Antonssons blogg. Bodström har hittills valt att inte anmäla eller ta strid mot Antonsson.

Rädslan för extremfeminismen är i allra högsta grad levande bland maktens män och kvinnor.