RECENSION: Nötskalet borde läsas av alla gymnasieelever

Det finns fortfarande en del tappra debattörer som försöker diskutera vår tids sannolikt största samhällsfråga, invandringen. Inte nog med det. De har ambitionen att göra det sakligt och utan politiska övertoner.

notskalet_400Två sådana är Karl-Olov Arnstberg, pensionerad professor i etnologi och Gunnar Sandelin, socionom och journalist. De har båda skrivit en del i ämnet men utan att nå den breda massan. Nu gör de ett nytt försök med boken Nötskalet utgiven 2016 på Debattförlaget.

På ett enkelt och lättfattligt språk har de sammanfattat de viktigaste fakta i ämne. De vinnlägger sig verkligen om att vara återhållsamt sakliga och med ett objektivt språkbruk.

Men trots ambitionen om att vara ytterst objektiva så genomskådas de säkert lätt. Deras namn är tabu oavsett vad de gör eller säger. Pestsmittade som de goda vet att bojkotta. Dessutom insisterar författarna på att använda en del begrepp och termer på ett korrekt sätt och det är inkorrekt i vår absurda tid. Några exempel; asylsökande kallas inte för flyktingar för enligt FNs definition är de faktiskt inte det, och romer är inte EU-migranter utan EU-medborgare som vistas olagligt i vårt land.

 

Tyvärr är den bistra sanningen sådan att makthavarna inom politik och medier fullständigt struntar i om du presenterar fakta eller använder ett korrekt språk. De vill inte ha någon saklig debatt. Att det i grunden är ett djupt odemokratiskt agerande bekymrar dem inte. Ändamålet, det vill säga kampen mot rasismen, fascismen, rasismen, helgar medlet. Så den här lilla behändiga boken med ett så pedagogiskt och populärvetenskapligt upplägg kommer att röna samma öde som all övrig litteratur i ämnet som ifrågasätter den offentliga synen på invandring.

Det betyder att Nötskalet kommer att tigas ihjäl, ratas av inköpsansvariga bibliotekarier och kommer att tvingas ut i den karga och bistra verkligheten där den i princip bara saluförs på nätet.

 

Om recensenten fick dagdrömma ett tag så hade han gärna sett att den tryckts upp i en jätteupplaga och delats ut gratis till samtliga gymnasieelever i hela Sverige.

Som debattbok innehåller Nötskalet inget nytt som den i ämnet insatte och intresserade inte känner till. Den är en enkel och överskådlig samanställning av redan erkända fakta.

Ett kapitel handlar om hur medierna mörkar och det är ju aktuellare än någonsin. I dagarna har Dagens Nyheter presenterat en egen undersökning och kommit fram till att allmänhetens förtroende är stor för denna tidning som ju inte sticker under stol med att den är ett propagandablad. Agendajournalistik kallar de det själva, men det är ju samma sak.

Nötskalet, Debattförlaget 2016, 196 sidor

Arvid Klegg