SVTs moralpoliser ägnar sig åt karaktärsmord

SVTs Uppdrag granskning har gott rykte. Många uppfattar det som ett program som jagar skumraskfigurer, framförallt inom politiken men även inom andra samhällsområden. Några av deras program har varit lysande exempel på grävande journalistik. Häromdagen bjöd de dock på en skamlig föreställning.

Ibland blir man sittande framför teven och bara slötittar. Häromkvällen satt jag där och hörde att Uppdrag granskning skulle avslöja skattesmitare bland samhällets toppar. Trött efter en lång arbetsdag satt jag kvar i soffan och lät tevebilderna rulla på.

Sverige har ju under mer än ett halvsekel legat i absoluta toppen i hela världen vad gäller höga skatter. Samtidigt så är det ett kapitalistiskt land där människor faktiskt tillåtits tjäna pengar. Vi är alla hårt uppfostrade till att det är en moralisk fråga att betala skatter även om de är skyhöga. Det är rätt att betala skatt. Det är till och med häftigt, sa Mona Sahlin. Många rika och höginkomsttagare har likafullt försökt komma undan. Genom att skriva sig utomlands som Björn Borg och Ingvar Kamprad eller genom avancerad skatteplanering med hjälp av smarta skattekonsulter, och då pratar vi om hundratusentals människor, så finns det de som gömt pengar på bankkonton utomlands.

 

Programmet handlade om de sistnämnda, de som haft pengar på konton i så kallade skatteparadis som Schweiz, Jersey, Caymanöarna, Gibraltar med flera.  Dessa länder har utvecklat så kallade off-shore-ekonomier med service till rika och även kriminella människor som vill gömma undan pengar från insyn och skatt.

Nu är det slut med dessa skatteparadis. Västvärlden har tvingat dem att släppa sin banksekretess och skattemyndigheter i olika länder kommer nu åt sina skattesmitande medborgare.

Det rör sig om tusentals svenska medborgare som nu har hamnat i rejäl knipa. De riskerar att bli åtalade. Svenska staten har löst problemet smidigt genom att i princip ge dessa skatteplanerare/skattesmitare amnesti. De kan nu i stället kontakta skattemyndigheterna och berätta vad de ligger och trycker på i utlandet och sedan göra rätt för sig och sedan är allt förlåtet.

 

Statens agerande är förståeligt. Alternativet är att inleda tusentals omfattande processer med allt vad det innebär.  Vi pratar om människor som har jurister till sitt förfogande som kan få en skatteprocess att dra ut i åratal.

Resultatet är att niotusen svenskar med tillgångar utomlands nu har hört av sig till Skattemyndigheten för att undvika problem. Någon grävande reporter på SVT har kommit över namnen på dessa personer och bland dessa hittat ett antal b-politiker, någon adlig storbonde i Skåne och några höjdare inom näringslivet och till och med en person i kungahusets periferi.

I programmet jagades dessa som villebråd och hängdes ut.  Kamerateam jagade dem ända fram till deras ytterdörr och sedan hängde en reporter på ringklockan ropandes privatekonomiska frågor, så att grannarna fick se på spektakel i sin trappuppgång.

Trots att de nu borde vara förlåtna genom den här amnestin som staten via en myndighet gett dem är inte SVTs moralpoliser nöjda. De vill ha hämnd och ställa dem till moraliskt ansvar.

 

Jag trodde väl knappast att jag någonsin skulle känna sympati för människor som en gång undvikit skatt, men det gjorde jag nu. De var en skamlig föreställning jag fick se där

vänsterns moralpoliser var i farten. Det är samma reportrar som ogenerat köper uppgifter från kriminella vänsterextremister och konfronterar människor som anonymt skrivit vad de tycker om massinvandring och andra moralfrågor där vänstern tror att de har rätt att sätta sig till doms.

I sedvanlig SVT-pedagogiskt infantil anda illustrerades omfattningen av uteblivna skatter i form av enkla bilder på hur många fotbollsplaner och andra nyttigheter samhället erbjuder som skulle kunnat finansierats om skattesmitarna gjort rätt för sig från första stund.

 

Ett tips till SVT är att de kan överföra den pedagogiken till fler områden. Till exempel befinner sig nu mer än 35 000 så kallade ensamkommande på dyra boenden. Många av dem är uppenbarligen varken flyktingar eller barn. Hur många hundratusentals bollplaner skulle kunna skötas om myndigheterna skött det här ansvarsfullt? Vilken talande illustration med miltals av gräsplaner ända ner till Medelhavet som skulle kunna klippas. Eller hur många kokta ägg till våra åldringar dessa pengar skulle räcka till.  Säkert ägg i ett band runt jorden.

Programmet var dessutom osmakligt tendensiöst. Urvalet av personer, kameravinklar , kommentarer och bildillustrationer syftade till karaktärsmord, men det var så fult och taffligt gjort att det sannolikt fick motsatt effekt hos varje tänkande människa.

 

Arvid Klegg

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".