USA och Israel: Ambassadör gör en Wallström

Nu har USAs ambassadör Dan Shapiro gjort det. Det vill säga gjort en Wallström.

Samtidigt som begravningen av en 38-årig bosättarkvinna och sexbarnsmor, som knivmördats av en 15-årig palestinaarab, ägde rum sa Shapiro (bilden)  att han å USAs vägnar var oroad och perplex över Israels bosättarstrategi i Judéen och Samarien (den så kallade Västbanken).
Shapiros utspel skedde i ett tal vid den årliga konferensen med the Institute for National Security Studies, en framträdande israelisk tankesmedja. Ambassadören, som är av judisk börd, ifrågasatte Israels fortsatta expansion av bosättningar och de israeliska intentionerna, samt att USA stödjer tillkomsten av en oberoende palestinsk stat på den omstridda Västbanken.
Eftersom USA är Israels största vän, hävdade ambassadör Shapiro, påtar sig landet också att peka ut israeliska fel och brister. Dit menade han uppenbarligen att Västbankspolitiken och Israels inadekvata bemötande av det våld man utsätts för hör.
Som synes var det inte särskilt långt ifrån att den stora Israel-vännen Shapiro i likhet med Sveriges utrikesminister Margot Wallström hade börjat orda om vad den senare kallade utomrättsliga avrättningar.
Vidare påstod Dan Shapiro att det pågår alltför mycket vigilantism (ungefär medborgargardesverksamhet) i det omstridda området, vilket i Bibeln kallas Judéen och Samarien och där Jesus och hans lärjungar en gång bedrev en aktiv missionsverksamhet. Shapiro anklagade också Israel för att hålla sig med en dubbelstandard: En norm för israeler, en annan för palestinaaraber.
Den israeliske premiär- och utrikesministern Benjamin Netanyahus reaktion lät inte vänta på sig. Under ett 20 minuter långt samtal med USA-ambassadören talade han i klartext om vad han tyckte om Shapiros anmärkningar. I ett uttalande efter mötet sade han:
Ambassadörens kommentarer, en dag när en sexbarnsmor begravs och en havande kvinna knivskärs, är oacceptabla och osanna Den som är ansvarig för det diplomatiska stillaståendet är den Palestinska myndigheten, som fortsätter uppmuntra (till våld) och vägrar förhandla.

 

Kvinnan som begravdes var den judisk-ortodoxa 38-åringen Dafna Meir, som knivhöggs av en palestinaarabisk 15-åring utanför sitt hem i Otniel i södra delen av Västbanken medan tre av hennes barn befann sig inne i huset. Våldsmannen försökte tränga sig in i huset, men Meir lyckades förhindra detta och därmed rädda sina barn. Mördaren har gripits.
Den gravida kvinna i 30-årsåldern som utsattes för en brutal knivattack i Tekoa, också det på Västbanken, var Michal Froman som är dotter till den kände israeliske fredsaktivisten rabbi Menachem Froman. Hon attackerades inne i ett klädvaruhus av en palestinaarab och fördes i sjukhus med moderata till allvarliga skador i överkroppen.

Gärningsmannen sköts och sårades av tillskyndande säkerhetspersonal och fördes även han till sjukhus med allvarliga skador. Utrikesminister Margot Wallström skulle sannolikt kalla detta för försök till utomrättslig avrättning.

 

När det gäller israelisk-amerikanska relationer har den ledande republikanske presidentkandidaten Donald Trump lovat att flytta USAs ambassad i Tel Aviv till Israels officiella huvudstad Jerusalem, en ståndpunkt som även intas av Trumps republikanska medtävlare om presidentnomineringen, Ted Cruz och Mark Rubio..
Intervjuad i den kristna TV-kanalen Christian Broadcasting Networks (CBN) pratshow Brody Files, anmärkte Trump: Jag är till hundra procent för detta. Uttalandet innebar en helomvändning jämfört med Trumps tidigare deklarerade ståndpunkt.
I ett tal till the Republican Jewish Congress i december förargade Trump sitt auditorium genom att inte bara säga att han inte hade för avsikt att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem, utan också att han ifrågasatte Israels fredsvilja.
1995 antog den amerikanska kongressens båda kamrar med stor majoritet en lag kallad the Jerusalem Embassy Act, som stadgade att ambassaden skulle överflyttas från Tel Aviv till Jerusalem till skatteåret 1999. Dock fanns ett förbehåll: Om USAs president i den nationella säkerhetens intresse skulle finna det olämpligt att flytta ambassaden tillåts vederbörande förhindra flytten. Ett förbehåll som samtliga presidenter efter antagandet använt sig av.
När den tidigare republikanske presidentkandidaten Mitt Romney besökte Israel sa han sig vilja flytta ambassaden till Jerusalem, något som framkallade vrede hos palestinaarabiska företrädare.
Donald Trump avrundade intervju med kommentaren: Jag kommer att vara god mot Israel.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".