Medborgargarden ska skydda mot arabiska våldtäktslekar

I danska Thisted bildas nu medborgargarden för att skydda stadens kvinnor mot nordafrikanska och arabiska mäns sexattacker.

De asylsökande känner inte till reglerna för hur man uppför sig mot kvinnor, säger en syrisk invandrare.

Invånare i nordjylländska Thisted patrullerar numera gator och torg varje kväll för att stoppa asylsökande från att sexuellt trakassera unga kvinnor på barer och klubbar, rapporterar den engelska tabloiden Express. Sedan myndigheterna för två månader sedan öppnade  ett flyktingboende (bilden) för 365 asylsökande har staden upplevt en alarmerande ökning av anmälningar om sexuella trakasserier begångna av utomeuropeiska migranter.

Thisted kommer nu att ordna trygghetskurser för att informera de nya kommuninvånarna hur man uppför sig mot kvinnor i Danmark . Samtidigt tvingas man erkänna att det handlar om ett kulturellt problem, som har försatt danska kvinnor i en situation där de känner sig otrygga. Utvecklingen i Thisted nådde offentligheten först efter de arabiska våldtäktslekarna mot tyska kvinnor i Köln.

 

En som tycker att åtgärden med kurser i sexuellt uppförande är kolossalt naivt är överläkaren i psykiatri och kolumnisten i Berlingske, Henrik Day Poulsen. Han skriver:

Här är det tal om män som sedan barndomen vuxit upp i en kultur där män är första klassens och kvinnor inte andra klassens, utan tredje klassens medborgare. Kvinnor är till för männen och männen kan sticka in sin lem i kvinnan när det passar honom. Därför är fäder också nödsakade att kräva att dottern är täckt och inte rör sig ensam ute i det offentliga rummet för att undvika att bli trakasserad. Detta inbillar sig Skandinavien att man kan ändra med en kvällskurs i sexualmoral.

 

En grupp bekymrade medborgare i Thisted, som kallar sig själva för Nattugglorna, har nu börjat patrullera områden kring barer och klubbar för att hindra asylsökande från att ens närma sig kvinnor. Medborgargardet, som verkar arbeta tillsammans med dansk polis och alltid uppträder obeväpnade, säger att de har sett en skrämmande ökning av antalet unga kvinnor som berättar om sexuella trakasserier efter att flyktingförläggningen öppnades för två månader sedan. Kvinnor som har sagt ifrån om migranternas närmanden har utsatts för övergrepp, trots att inga fall har undersökts av dansk polis.

Vi måste säga som det är, att väldigt många av de manliga gästerna från flyktinganläggningen har svårt att respektera det motsatta könet. I mina ögon handlar det om trakasserier när en eller flera män fortsätter att röra vid en kvinna efter att hon sagt nu räcker det, sa Glenn Hollender från klubben Den Flyvende Hollænde i den närliggande staden Sønderborg.

 

Stadens barn- och familjechef, Lars Sloth, erkänner att de asylsökandes attityder mot kvinnorna i Thisted handlar om ett kulturellt problem, och säger att de lokala myndigheterna borde arbeta mer aktivt för att slå ned på de manliga asylsökandes sexuella övergrepp.

Först och främst måste det vara säkert och tryggt för alla invånare att vistas i Thisted, också i stadens nattliv, sa Lars Sloth till den danska tv-kanalen TV2. Därför måste vi fortsätta arbeta med åtgärder som vi hoppas ska skapa en större förståelse, färre konflikter och därmed större säkerhet.

En av dessa åtgärder handlar om att lära ortens asylsökande om sexualitet och vilket slags beteende mot kvinnor som anses vara oacceptabelt uppförande i dansk kultur. Kurserna som ska ledas av stadens myndigheter i samarbete med dansk polis, är utformade för att minska just konflikter mellan asylsökande och Thistedborna och förhindra att några grupperingar tar lagen i egna händer.
 

En syrisk invandrare som har bott i Danmark i flera år berättade för TV Syd att nyanlända inte känner till reglerna för hur man uppför sig mot kvinnor.

Om de ser en kvinna blir de helt galna. De kan helt enkelt inte uppföra sig. De sliter tag i kvinnans kläder och tafsar på henne, sa han och tillade att i Syrien och många andra länder är det inte normalt att en kvinna ler mot en man. De kvinnorna som trakasseras behöver inte nödvändigtvis vara utmanande klädda eller berusade. Några gånger är det tillräckligt med att vara tjej.

Myndigheterna i Thisted har mött den ökade brottsligheten genom att se till att asylförläggningens högsta chefer rör sig i stadens nöjeskvarter på fredags- och lördagskvällar för att se till att de asylsökande sköter sig.

 

Danmark och Sverige har tagit emot ett stort antal asylsökande och migranter från hela Europa det senaste året många av dem ser de skandinaviska länderna som mest generösa beträffande bostäder, bidragssystem och arbetsmöjligheter. Men den hejdlösa anstormningen av asylsökande och migranter från Nordafrika och Mellanöstern driver på sociala konflikter i hela Skandinavien

Efter att arga bybor gått till attack mot nyanlända asylsökande i Tärnsjö bestämde den politiska ledningen  att ortens bidragssystem också skulle omfatta asylsökande allt för att få stopp på gruppens snatterier, vandalism och allmänt dåligt uppförande.