Kina skickar 5 000 elitsoldater till Syrien

Kina har antagit en antiterror-lag för att bekämpa islamistisk terrorism i Kina, men också utanför landets egna gränser. Nu skickar Kina 5 000 ellittränade soldater till Syrien för att bistå de ryska insatserna i området.

Ryssland har tillkännagivit att man nu får stöd av Kina med insatserna för att bekämpa Islamiska staten, IS, och islamistiska rebellgrupper. Kina kommer att skicka 5 000 elitsoldater för att bekämpa jihadister och islamistiska rebellgrupper i det sargade Syrien. Det är den nya antiterror-lagen som Kina antog i söndags som gör det möjligt för landet att också delta i kontraterrorism-insatser utomlands, rapporterar Sputnik News.

Den nya antiterrorism-lagen kommer att användas av Kina för att bekämpa global islamistisk terrorism som har skördat oskyldiga människoliv i de blodiga terrordåden i Paris och bombningen av ett ryskt passagerarflyg över Egypten samtidigt som den Islamistiska staten, IS, blir allt mer inblandad i islamistiska terrorhot och terrordåd på andra håll i världen.

 

 

Enligt nyhetssajten Breibart kan Kina nu inta en ledande roll för att bekämpa islamistisk terrorism i Mellanöstern och bistå länder i regionen som efterfrågar hjälp med militära trupper. Med den nya antiterror-lagen i ryggen blir Kina en jämställd aktör sida vid sida med Ryssland, Iran och USA genom att man nu har samma lagliga möjligheter att operera militärt utomlands.

Enligt en av det kinesiska kommunistpartiets ledande företrädare, Zhang Dejiang, kan den nya lagen spela en viktig roll för att skapa ett regelverk kring Kinas nationella säkerhet. Nu förväntas exempelvis telekomoperatörer och internetleverantörer tillhandahålla teknisk support och hjälp, inklusive dekryptering, till den kinesiska polisen och säkerhetstjänsterna för att utreda och förhindra terroraktiviteter.

Hur Pentagon och Obama-administrationen ser på Kinas inblandning i Syrien-konflikten är ännu inte känt.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".