KRÖNIKA: Ta din offerkofta och dra dit pepparn växer! |

Det är nästan en etablerad sanning att det finns en omfattande rasism i Sverige. En rasism som skulle förklara den höga arbetslösheten bland invandrare. En rasism som tvingar dem till ett ofrivilligt utanförskap. På en helsida i gratistidningen Metro 14 december får vänsterpartisten Ibrahim Alkhaffaji förklara varför det inte finns någon rasism mot vita, men däremot en omfattande rasism mot invandrare.

Först kan jag ju säga direkt till Ibrahim att det bästa motargumentet mot ditt påstående är att Metro aldrig någonsin skulle låta en svensk (vit) komma med ett genmäle. Talesmän för det svenska folket, ja det finns svenskar, skulle aldrig få lov att ifrågasätta vad rasifierade socialister, kommunister, muslimer och islamister som du påstår.

Vad det gäller den påstådda diskrimineringen på arbetsmarknaden så finns det faktiskt kvalificerad forskning som visar att det inte finns någon sådan. Ibrahim, du kan läsa den senaste Långtidsutredningen SOU 2015:95 av Lennart Flood och Joakim Ruist. De skriver så här: De klyftor som vänstern tolkar som strukturell diskriminering reflekterar i själva verket genomsnittliga skillnader i humankapital och produktivitet.

 

Det betyder i klartext att invandrare inte har lika bra utbildning och arbetslivserfarenhet som svenskar, och därför kniper de inte jobben i konkurrens. Det finns ingen mätbar skillnad på den svenska arbetsmarknaden mellan människor med likvärdig kompetens, oavsett ursprung.

Ibrahim menar att rasism är en sammansättning av idéer, attityder och handlingar som skapar ogynnsamma mönster. Ja, att folk i allmänhet är bärare av fördomar är ju helt sant. Det är till och med så att alla våra uppfattningar om det mesta är fördomar, då ingen människa går omkring och har en saklig och objektiv uppfattning om sina medmänniskor. Däremot finns det seriös forskning som bevisar att svensken i gemen är bärare av förhållandevis fördomar om andra folkgrupper jämfört med de flesta andra folk på denna planet och vice versa.

Många invandrargrupper är däremot fullproppade med fördomar och många av dem är också numera chefer och egna företagare som sovrar och anställer. Fråga valfri invandrare från ett tredjevärlden-land vad han tycker om grannfolken till landet där han kommer från. Vad tycker till exempel somalier om eritreaner, etiopier, sudaneser med flera. Jag lovar dig att svaret är överraskande!

 

Ibrahim inbillar sig att det sitter chefer och gallrar bort folk med utländska namn. Det är ett påstående gripet helt ur luften. Däremot växer det fram branscher i Sverige som kontrolleras av olika invandrade etniciteter som bara anställer folk från den egna gruppen.

Ibrahim inbillar sig att det vimlar av atomfysiker, hjärnkirurger och civilingenjörer som kör taxi. Det är en vandringsmyt av typen råttan i pizzan.

Värst utsatta enligt Ibrahim är muslimer och romer. De sistnämnda är det kanske inte så mycket att orda om. Få av dem har gått ur grundskolan. Ännu färre har satt sin fot på arbetsförmedlingen. Till och från deltar de i märkliga specialarbetsmarknadsprojekt designade för just dem. Inget av dessa projekt har någonsin lett till någon anställbarhet.

 

Att muslimer skulle vara diskriminerade bara för att de är muslimer är också nys.

Ibrahim Alkhaffaji driver en tes om att enbart vita kan vara rasister. Det kan jag argumentera emot utan större problem.

Många färgade är rasistiska mot andra färgade. Jag har stor erfarenhet av det. De som är lite ljusare mobbar och kränker dem som är lite mörkare ett stort problem i Afrika, Brasilien och USA.

Många mörka människor hotar och kränker systematiskt vita. Fråga alla de svenska tjejer som i tid och otid kallas för svennehora. Fråga de svenska ungdomar som blivit rånade på sina mobiler och jackor och som fått avsluta rånet med att slicka rånarnas skor.

 

Dessutom är det väl strukturell rasism om något när läraren som en antirasistisk handling väljer den mörkaste tjejen i klassen till Lucia.

Statistiken över vilka som får jobb är också kristallklar. De allra flesta nya jobb går till invandrare. Då pratar vi om 80-90 procent. I alla fall enligt Arbetsförmedlingens egna siffror. Är det rasistiskt?

Nej, Ibrahim. Du kan ta din offerkofta och din falska förljugna världsbild och dra dit pepparn växer.

 

Arvid Klegg

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".