Recension: Tills det är gjort kan vi aldrig lita på muslimer |

Intresset för Islamiska Staten (IS) har varit stort under senhösten 2015. Efter den blodiga massakern i Paris och med terroristhot i flera länder som efterdyningar av detta illdåd, är IS numera välkänt/ökänt för de allra flesta.

Men redan innan dessa händelser hade medierna uppmärksammat dem flitigt, inte minst för deras spektakulära avrättningar av krigsfångar, kristna, kurder, yazidier och andra stackare som råkat i deras klor och det obekväma faktum att ungdomar uppväxta i Sverige deltar i krigsförbrytelserna och sedan åker hem och utgör ett hot. Som en självklar konsekvens av detta allmänintresse borde Sveriges bokförlag inte bara köa utan närmast bjuda över varandra för att få ge ut den renommerade forskaren Magnus Norell senaste bok som handlar om IS och deras kalifat. Vilken tajming det hade varit.

9789198292404_200_kalifatets-aterkomst-orsaker-och-konsekvenser_haftadMen ingen var intresserad, så Norell fick till slut ge ut Kalifatets återkomst på eget förlag. Orsaken är glasklar. De politiskt korrekta, och dit hör alla bokförlagen, skyr allt som har att göra med islam och islamism.

Fegheten är total och pinsam. Alla dessa redaktörer på de kommersiella bokförlagen förtjänar bara förakt. En dag måste vi som tror på sanningen starta egna bokförlag som en motkraft till dessa antidemokrater. För centralt i en demokrati är tillgången till korrekt information.

Något mer åskådligt exempel på den trånga och enfaldiga svenska åsiktskorridoren än detta svek kan nog inte hittas just nu. För det handlar inte på något sätt om att Magnus Norell skulle vara tendentiös eller oseriös. Nej, han har bara hamnat i samma box som alla andra forskare (Arnstberg, Tullberg med flera) som beskriver en obekväm verklighet. Bättre då att tiga och blunda.

 

Magnus Norell är en noggrann och vederhäftig forskare. Lågmält och nyktert redovisar han vad han själv och andra forskare kommit fram till genom omfattande och inträngande studier. Det är inte fråga om tyckande hit och dit grundat på någon förutfattad mening.

Språket är återhållsamt och sakligt men lättläst. Det krävs visserligen att läsaren är ordentligt intresserad och kanske också har vissa förkunskaper om den politiska situationen i den muslimska världen för att kunna hänga med. Det är en faktaspäckad bok med en hel del fotnötter.

Det är en angelägen uppgift för alla som diskuterar frågor som invandring, flyktingar och islam att läsa på. Att bilda sig! Dessutom borde den förstås vara en självklar kursbok för folk inom medierna.

Dispatch Internationals läsare kanske minns recensionen av Loretta Napoleonis Islamiska staten i våras. Då tyckte recensenten att den faktamässigt var lite tunn, men det kan man inte säga om Kalifatets återkomst. Under det senaste halvåret har uppenbart kunskapen om IS ökat markant och Norell imponerar när han redovisar den.

 

Förutom att historien om IS blir allt fylligare, så vågar sig Norell sig också på att leverera några obekväma sanningar. Så fort ett terroristdåd ägt rum, så tävlar nästan Västvärldens makthavare om att berätta för folk att det minsann inte finns någon koppling mellan islam och islamism. Minns ni vad USAs president Georg W. Busch sa efter 11 september: Islam is peace, islam är fred.

Pedagogiskt som en gammal folkskollärare förklarar Magnus Norell hur det faktiskt hänger ihop:

IS, kan med kraft och relativt enkelt peka på en tämligen solid bas i Koranen, i Muhammeds biografi (Sira) och texter om hans leverne (Hadith) och åberopa dem till stöd för sina metoder och sin wahhabitiska ideologi. Det blir svårt för deras motståndare att komma åt IS med rent teologiska och religiösa argument när de heliga texterna ofta så tydligt ger stöd för även de mest brutala metoder som använts av IS, både för att kontrollera de områden man erövrat och för att skrämma fiender till tystnad, som avrättning av gisslan med halshuggning eller korsfästning och med slavmarknader

 

För så länge islam inte rensar upp i sin religion (en reformation av något slag) och tar bort alla skrivningar i islams heliga skrifter som manar till hat och våld är den här religionen ansvarig för sakernas tillstånd. Tills det är gjort kan vi aldrig lita på muslimer. Inte på någon! För vilken som helst av dem kan när som helst ta sin religion på blodigt allvar och spränga ihjäl grannar eller arbetskamrater för att ära sin Allah. Det är den enda logiska slutsatsen vi kan dra av alla de terrordåd som nu drar fram. Nu senast i Kalifornien.

Norell redovisar en siffra från en brittisk undersökning där hela 45 procent av de tillfrågade muslimerna säger sig stödja predikanter (imamer) som argumenterar för att använda våld mot Väst. Vad betyder det för vår trygghet?

Den här boken rekommenderas varmt. Fin julklapp till dina vänner som bryr sig!

För att locka er till läsning/studier av Kalifatets återkomst kommer här en översikt av innehållet:

Recensenten när en stilla förhoppning om att Kalifatets återkomst även kommer ut som e-bok och ljudbok och gärna som kolorerad pekbok för politiker och slikt folk.

Kalifatets återkomst orsaker och konsekvenser, Magnus Norell, 2015.

Arvid Klegg

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".