Recension: Var det Hästdödaren som mördade da Costa?

Kim Larssons bok Styckmordet/epilogen kan kanske få den positiva effekten att personer som kände Hästdödaren hör av sig med tips. Sanningen med stort S får vi kanske aldrig reda på, men kanske är Larsson något på spåren i sin bok om styckmordsmålet.

Den 18 juli är det 31 år sedan Catrine da Costas styckade kropp hittades. Mordet är ett av Sveriges mest omdiskuterade rättsfall. 1988 friades allmänläkaren och obducenten för mord av Stockholms tingsrätt. I domskälen (som inte går att överklaga) slogs det dock fast att läkarna styckat kroppen i närvaro av allmänläkarens dotter.

Huvudvittne under rättegången var allmänläkarens före detta fru som hävdade att dottern berättat för henne att hon bevittnat styckmordet på da Costa när hon var 17 månader gammal. Enligt mamman hade dottern även berättat att läkarna haft sex med varandra och ätit Catrine da Costas ögon när de haft djävulskåpor på sig.

 

1990 utkom Hanna Olsson med Catrine och rättvisan. Olsson drev i boken tesen att mammans berättelse var sann. Året efter drogs läkarnas legitimationer in. Fallet fortsattes diskuteras under många år, och kritiska röster menade att det var konstigt att ingen bevisad koppling kunnat göras mellan mordoffret och de två utpekade läkarna trots åratal av utredningar.

1999 utkom Per Lindeberg med Döden är en man. Många som varit övertygade om läkarnas skuld ändrade sig efter att ha läst boken. Under 2000-talet gjordes fingeravtryckstest på de säckar da Costa hittades i, samt DNA-test på hårstrån som fanns på en handduk vid fyndplatsen bredvid den styckade kroppen. Den tekniska bevisningen friade läkarna och åklagaren i målet 1988, Anders Helin, meddelade att han inte skulle ha åtalat läkarna om den tekniska bevisningen varit i bruk under 1980-talet.

 

kim-larsson-styckmordetepilogen-9789174636673Den senaste boken om fallet är Kim Larssons Styckmordet/epilogen. Lindebergs arbete syftade till att påvisa att ett justitiemord begåtts. Larsson tar vid där Lindeberg slutade och pekar i den riktning han tycker att polisen borde undersökt och granskat vissa personers förehavanden bättre. Han lyfter fram flera intressanta personer i da Costas närhet. Män som aldrig DNA-testats och som kan vara hennes mördare.

Ett särskilt stort fokus ägnas åt Hästdödaren. Han var en man som kände da Costa och 1990 körde ett hästsläp med tre travhästar över en kajkant i Stockholm. Hästdödaren hoppades på att få ut försäkringspengar, men dömdes i stället för djurplågeri och bedrägeri. Jag och en kollega skrev några artiklar om Hästdödaren innan mordet preskriberades och kunde bland annat visa att polisen haft möjlighet att DNA-testa, honom men inte gjort det.

Larsson för fram nya fakta om fallet. Till exempel hur många farliga personer som fanns i da Costas närhet. Av kommentarer på nätet att döma så har en hel del av dem som läst Styckmordet/epilogen tagit till sig författarens resonemang om Hästdödaren som en trolig mördare. Detta får sägas vara ett gott betyg åt boken.

 

Larsson riktar kritik mot obducentens kollegor Jovan Rajs och Kari Ormstad. Både Rajs och Ormstad var drivande i processen mot läkarna och spädde på mytbilden kring fallet. I polisförhör försökte de framställa sin kollega som en avvikande personlighet vilket fick betydelse för utredningen trots att inga bevis fanns mot läkarna. Rajs erkände för några år sedan att han inte längre hade någon uppfattning i skuldfrågan och när Dispatch International kontaktar Ormstad medger även hon i mejl att hon inte längre har någon uppfattning i skuldfrågan.

Det är naturligtvis mycket intressant att två viktiga aktörer i ett uppmärksammat rättsfall numera tar avstånd från sina tidigare uppfattningar om att läkarna var skyldiga. Men det är samtidigt lite sorgligt att detta sker efter att mordet har preskriberats. Deras omvändelse hade varit värd så mycket mer om den skett när det fortfarande fanns en chans att ställa en mördare inför rätta.

Larssons bok kan kanske få den positiva effekten att personer som kände Hästdödaren hör av sig med tips. Sanningen med stort S får vi kanske aldrig reda på men kanske är Larsson något på spåren i sin bok om styckmordsmålet.

Kim Larsson: Styckmordet/epilogen

Books on Demand

Patrik Nyberg har en fil.mag i idéhistoria och är frilansjournalist

 

 

 

Vidareläsning:

Intervju med obducenten efter det friande DNA-testet.

Arkiv med material om styckmordet.

Artikel om Hästdödaren

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".