Åtalad för mordhot: Det är ju så man gör mot meningsmotståndare!

LUND. Den 33-årige man som i september mordhotade Lundapolitikern Ted Ekeroth (SD) stod i dag inför rätta. Mannen drog med fingrarna över sin hals.

Den gesten betyder bara en sak. Han menade att han skulle skära halsen av mig eller döda mig. Det var tydligt, sa Ekeroth under rättegången.

33-åringen berättade för Lunds tingsrätt att han varit med Ung Vänster på Björn Söders valmöte och skrikit okvädinsord åt Ted Ekeroth som stod i publiken.

Vi var där för att störa och demonstrera emot dem. Vi skrek typ jävla rasist, jävla fascistsvin, berättade han.
När Björn Söder hade avslutat sitt tal lämnade Ted Ekeroth platsen med poliseskort. De följdes av en aggressiv skrikande samling personer, där den åtalade gick i främsta ledet och var en av de mest uppjagade.

Under rättegången erkände mannen att han medvetet följt efter Ted Ekeroth.
Ja, men vi följde inte efter för att hota honom.
När han fick frågan om varför han skrikit jävla rasist, jävla fascistsvin, skrattade Ung Vänster-mannen.

Det är ju så man gör mot meningsmotståndare!

Den åtalade förklarade att han trodde Ted var tvillingbrodern Kent Ekeroth, och att det var därför han följde efter honom. Först i efterhand fick han veta att Ted Ekeroth är lokalpolitiker i Lund.

Att mannen alls kunde ställas inför rätta beror på att en gammal bekant till honom kände igen 33-åringen och pekade ut honom för polisen.

Kvinnan vittnade vid rättegången.

Jag har aldrig sett honom så arg. Det fradgades i mungiporna på honom. Det var även en tjej med och hon skrek och var mycket aggressiv mot Ted.

 

Såväl vittnet som Ted Ekeroth vittnade om att mannen, som då stod ett par meter från Ted Ekeroth, pekat mot honom och sedan dragit med fingrarna över sin hals.

Ted Ekeroth polisanmälde händelsen direkt och förklarade för Lunds tingsrätt att han kände sig mycket hotad.
Den gesten betyder bara en sak, och det betyder nog samma sak i alla kulturer. Mannen menade att han skulle skära halsen av mig eller döda mig. Det var tydligt.

Själv menade den åtalade att han inte gjort handrörelsen över halsen.

Jag gjorde kanske en rörelse som demonstrerade ett järnrör. Jag trodde ju det var Kent Ekeroth.

Åklagaren krävde villkorlig dom och 5 000 kronor i skadestånd till Ted Ekeroth (SD). Dom faller om en vecka.

 

UPPDATERING: 

Ted Ekeroth berättar för Dispatch International att det värsta var 33-åringens försvarsadvokats resonemang. Advokaten frågade Ekeroth om övriga hot han utsatts för har realiserats.

Ja, jag har ju blivit attackerad och överfallen. Exakt vem som hotar brukar de inte direkt informera mig om, svarade Ekeroth.

Advokaten drog slutsatsen att eftersom tidigare mordhot mot mig inte realiserats, det vill säga att jag fortfarande lever, så borde jag inte ta framtida hot på allvar. Så länge jag lever ska jag inte bry mig om mordhot, berättar Ted Ekeroth för Dispatch.
I sin slutplädering sa advokaten att jag  som politiker borde acceptera och vänja mig dylika mordhot, och inte gnälla. I och med att politiker bör vara vana vid sådant ska de helt enkelt se det som en naturlig del i sin vardag, och inte betrakta det som olaga hot.

Ted Ekeroth menar det resonemang som den åtalades försvarare förde  i praktiken innebär att politiker, och alla andra grupper som i högre utsträckning utsätts för våld eller hot om våld, ska acceptera detta som sin vardag.

Det innebär ju till exempel att kvinnor, som i högre utsträckning utsätts för sexuella övergrepp i form av verbala tillmälen eller annat, ska lära dig att acceptera sådant. Det resonemanget håller han nog inte ens med om själv. Dessvärre tror jag detta var ett utslag av att just Sverigedemokraternas företrädare är undantagna den rätt mot övergrepp som övriga i samhället tar för givet, säger Ted Ekeroth.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".