Dispatch-redaktörer viktiga opinionsbildare

Magasinet DSM listar sedan 41 år tillbaka de 100 viktigaste opinionsbildarna i Sverige. Listan för 2014 innehåller ett nytt fenomen debattörer som i princip uteslutande verkar via alternativa medier och/eller internet. Bland dem finns Dispatch-redaktörerna Lars Hedegaard på plats 74 och Ingrid Carlqvist på plats 99.

Vinnare 2014 blev Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som förra året placerade sig på fjärde plats efter DNs chefredaktör Peter Wolodarski, förre finansministern Anders Borg och komikern Jonas Gardell. I år har Wolodarski fallit ner till åttonde plats, Anders Borg till tolfte och Gardell har helt försvunnit.

DSM skriver att nio av tio av de röstande (som utgörs av journalister, krönikörer och andra som har samhällsbevakning som sin inriktning) beklagar det faktum att de röstat fram Åkesson som Sveriges viktigaste opinionsbildare. Bland kommentarerna märks:

Jimmie Åkesson har tyvärr förändrat det politiska landskapet.

Olle Wästberg

Jimmie Åkesson, numera sjukskriven och kanske på väg bort från politiken, har på ett för Sverige fullständigt unikt sätt lyckats göra ett främlingsfientligt parti till Sveriges tredje största parti.

Elisabeth Höglund

 

listan2DSM konstaterar ett nytt fenomen: Ett på senare år nytt och sannolikt växande inslag är opinionsbildare, som verkar via alternativa medier och/eller nätet. På årets hundralista finns sju sådana namn: Paulina Neuding (nr 41), Lars Hedegaard (74), Mats Dagerlind (nr 77), Vávra Suk (nr 87), Julia Caesar (nr 90), Carl Bergqvist/Wiseman (nr 96) och Ingrid Carlqvist (99).

Lars Hedegaards placering är helt unik han är den ende på listan som inte är bosatt i Sverige eller har svenska som modersmål. Med största sannolikhet är det hans till svenska översatta ledarartiklar i Dispatch International som gett honom placeringen bland Topp 100. När danska tidningen Politiken i december 2014 listade de 50 viktigaste opinionsbildarna hamnade Lars Hedegaard på plats 41 och när Weekendavisen listade de 30 viktigaste kom han på plats 2.

 

När nu Dispatch International är inne på sitt tredje år hoppas vi att ni läsare hjälper oss att bli ännu viktigare i debatten! Vi tar gärna emot donationer, såväl stora som små, men lägg märke till att vi har ett nytt bankgiro-nummer. Sätt inte in pengar på det gamla, för det har upphört att existera. Numera är det BG 5842-6867 som gäller!

Och vill du veta mer om Hedegaards och Carlqvists åsikter och kommentarer om tillståndet i Sverige och världen rekommenderar vi boken Farliga ord. Sätt in 195 kronor på BG 5842-6867, uppge namn och adress så skickar vi ett exemplar till dig!