Vem ska man lita på när granskarna ljuger?

I dag trumpetar Metros Viralgranskaren ut att islamkritikern Mona Walter ljuger om att muslimer på Femmans torg i Göteborg firade attacken mot Charlie Hebdo. I själva verket är det Metros journalist som ljuger sina läsare rakt upp i ansiktet.

Jag är rasande och ska anmäla Metro till Pressombudsmannen, säger Mona Walter till Dispatch International.

Mona Walter har det senaste året gjort sig känd som en orädd kritiker av den religion hon föddes in i islam. Som ung kom hon till Sverige från Somalia och hamnade som så många andra i moskén trots att hon tidigare inte varit särskilt religiös. Plötsligt krävde församlingen att hon som aldrig täckt sig i Somalia skulle börja gå med slöja, och hon chockades av det hon fick höra i moskén: Ta aldrig svenska vänner och föd så många barn som möjligt så att muslimerna kan ta över det här landet.

Så småningom konverterade Mona Walter till kristendomen, vilket har lett till att hon ständigt hotas av svenska muslimer, till och med imamer. Sedan en tid tillbaka bor hon på hemlig adress i en helt ny stad.

 

Häromdagen lade Mona Walter upp ett Facebook-inlägg som delats och gillats tusentals gånger. Det handlade om att hon från två av varandra oberoende källor fått veta att islamiska missionärer inne i köpcentrumet Nordstan (Femmans torg) firat det fruktansvärda attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Hon skrev att de hade skyltar med budskapet Gud är kärlek och var översvallande glada. Ovetande svenskar tog emot de godsaker missionärerna delade ut, utan att inse att det som orsakat glädjeyran var nyheten om de många döda i Paris.

Detta fick Metros så kallade Viralgranskaren att efterforska sanningshalten i Walters berättelse. Genom att intervjua en helt annan grupp muslimer (som firade profeten Muhammeds födelsedag i Brunnsparken utanför köpcentrumet), påstod journalisten Åsa Larsson att Walters berättelse är falsk.

Herregud, jag har bott i Göteborg i många år! Tror den där journalisten att jag inte känner till skillnaden mellan Brunnsparken och Nordstan, säger en mycket ilsken Mona Walter.

 

Journalisten Åsa Larsson publicerade sin artikel innan hon talat med Mona Walter och fick klart för sig att det rör sig om två olika grupper. Hon fick även telefonkontakt med en av Walters källor, mot löfte att inte röja hans identitet. Trots detta ligger artikeln kvar i sitt ursprungliga skick med en stor FALSKT-stämpel i rött över.

När Dispatch når Mona Walters källa är även han i chock över journalisten Åsa Larssons beteende.

När jag talade med henne visste jag inte att hon redan skrivit artikeln och påstod att det jag berättat om var falskt, säger han. Jag förklarade noggrant för henne att hon hade talat med helt fel grupp muslimer de som firar Muhammeds födelsedag är shiamuslimer och den grupp jag talade med är wahhabister från Göteborgs moské. De står i köpcentrumet varje lördag och bjuder in folk till moskén. Jag har talat med dem otaliga gånger. De vet att jag är kristen från Syrien, men de tror att de ska få mig att konvertera.
Till mig sa de våra bröder är i paradiset nu och de firade definitivt attentatet i Paris. Det var en hemsk upplevelse för mig, det var som att uppleva firandet efter 11 september en gång till.

Fotnot: Vid 21-tiden togs artikeln bort från Metros sida. 

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".