Illegala invandrare i Östersund?

Migrationsverket glömde upplysa allmänheten om att flera av de asylansökande i bussen utanför Östersund kan vara illegala invandrare nu växer det svenska folkets vrede mot Migrationsverkets mörkläggning.

Nu växer skandalen kring de missnöjda asylsökarna vid asylboendet i Grytan utanför Östersund. Förra veckan skickade Migrationsverket en busslast med asylsökande till Jämtland. När männen upptäckte att Grytan låg långt från storstädernas pulserande nöjesliv kastade de av sig sina kläder och hoppade runt i snödrivorna och skrek att de hellre vill dö än bo här i Sverige.

Ihärdiga rykten på sociala medier under helgen pekar ut de protesterande asylsökarna i Östersund som illegala invandrare. Arga svenskar skriver att asylsökarna är illegala invandrare som uppför sig som om de redan bor och äger vårt land.

 

Här är några vittnesmål som beskriver det svenska folkets vrede över Migrationsverkets placering av en busslast asylsökande i Östersund:

Jonas: Säpo lär knappast göra nåt. De är ju underställda vår soptipp till regering numera.

Åsa: Det fanns kristna syrier innan, men de jagades upp i bergen där de fick svälta och vågade de sig ner blev de halshuggna av muslimerna. Detta hände i samma veva då Fredrik Reinfeldt skänkte bl a 50 miljoner kronor som stöd till rebellerna (ISIS). Finns inte så många kristna kvar och de som kommit hit är definitivt INTE kristna det har jag fått höra av en som jobbar med sånt här.

Stefan: Män i fullt stridsför ålder som smiter som strykrädda hundar och lämnar kvar kvinnor och barn till IS.

 

Anna: De flyktingar som räddas ur havet utanför Italiens kust söker inte asyl där. Man har rätt att söka sig till det land man önskar komma till. De flesta vill till Sverige eftersom vi som enda land ger PUT direkt vid ankomst.

Lars: Enligt Genevekonventionen då skall asylansökan prövas individuellt. Dagens galenskap med automatiskt PUT till alla som säger sig komma från Syrien är helt sjuk. Alla syrier har inte skyddsbehov vilket är vad som prövas i en asylansökan. Vi ger idag PUT till alla möjliga lyckosökare bara de nämner ordet Syrien. Vi har ingen aning om vilka 95 % av de asylansökande är, vart de kommer ifrån och vad de pysslat med innan.

Annie: Men varför i hel*e*e vill de ha in dom i landet så desperat? Vill de på allvar sänka landet då?

Göran: Av någon bisarr anledning följer inte Sverige Dublinförordningen som fastslår att asylansökan skall prövas i första EU-land, vi är ju så mycket bättre och godare än grekerna och italienarna så alla måste ju få stanna här.

 

För att få klarhet i de rykten som cirkulerar på nätet kontaktar vi Migrationsverket. Hur många av de asylsökande i Östersund saknar giltig ID-handling och resedokumentation?

Eh?! Hmm, jag vet inte om jag kan ta reda på den uppgiften just nu, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Enligt internationella konventioner och överenskommelser har Sverige endast skyldighet att se till att asylsökande har tak över huvudet och mat för dagen. Ingenting annat. Migrationsverkets subjektiva tolkning av det internationella regelverket börjar urarta till en humanitär katastrof i Sverige och våra närmaste grannländer löper risken att få städa upp när festen är över här.

Förra året kom 81 300 asylsökande varannan från Syrien. Enligt Migrationsverket saknar 91 procent av dem giltig ID-handling vid ankomsten. Varför följer inte Migrationsverket ingångna avtal och nekar asylsökande som saknar giltig ID-handling och resedokumentation att söka asyl i Sverige?

Vi tar emot asylansökningar från asylsökande och gör en utredning, säger Guna Graufelds.

 

Praxis internationellt och inom EU är att asylsökande själva ska kunna visa på flyktingskäl. Utan giltig ID-handling och giltig resedokumentation vid ankomst i landet kan asylsökande inte bevisa någonting alls och ska således nekas att söka asyl i Sverige enligt FNs flyktingkonventioner, EUs Dublinförordning och andra internationella överenskommelser som reglerar flyktingmottagandet i Sverige.

När jag påpekar detta för Guna Graufelds börjar hon tjafsa mot mig och säger sturskt att Migrationsverket har kontor innanför landets gränser och ingen från Migrationsverket sitter på Öresundsbron och kontrollerar folks identitet som är på väg mot Sverige. Då påpekar jag att Migrationsverket lätt kan kontrollera asylsökandes fingeravtryck i den stora EU-databasen och neka ta emot asylansökningar från asylsökande som saknar giltig ID-handling och resedokumentation.

Då slänger Guna Graufelds på telefonluren.

 

Att öppna dörren på vid gavel var lätt gjort för Migrationsverkets byråkrater, men att stänga den blir inte lika enkelt. Politikerna har förvisso makten att driva igenom lagar och lagändringar. Men att riva upp Syrien-beslutet kommer att bli svårt att hantera. Samhällsapparaten anpassar sig efter en lagändring som får fäste i administrativa, ekonomiska och andra system. Trots detta är det faktiskt fullt möjligt att stoppa all invandring utom reglerad invandring. Socialdemokraternas Lucia-beslut från slutet av 1980-talet visar att det går att skicka ut signaler som påverkar inflödet av invandrare till Sverige. Nu närmar vi oss med stormsteg en systemkollaps i Sverige.

 

Fotnot: Upphovspersonerna till läsarkommentarerna i artikeln har anonymiserats men deras identiteter är kända av redaktionen.