LEDARE: Återför Skåneland till Danmark för demokratins skull

När nu Sverige i dag upphörde att vara en demokrati, finns det all anledning att inleda en kampanj för att återföra Skåneland till dess ursprungliga och rättmätiga hemland Danmark. Svenskarna må vilja leva i en diktatur, men jag är övertygad om att skånelänningarna föredrar demokrati.

Med stigande illamående följde jag i förmiddags presskonferensen där statsminister Stefan Löfven såg ut som en katt som just smaskat i sig ett antal feta råttor. Alliansföreträdarna såg inte lika lyckliga ut, men det beror ju endast på att de nu måste vänta i nästan fyra år innan det är deras tur att ta hand om diktaturen de skapat.

För diktatur är exakt vad sjuklövern nu har infört. Det är inte längre riksdagen som ska styra Sverige det är det block som är något större än det andra blocket som hädanefter ska få igenom allt de vill under fyra år. Sverigedemokraterna är för närvarande helt schack matt, och hur de röstar i riksdagen kommer att vara fullständigt ointressant.

 

Varför detta inte är demokrati bör redas ut:

All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare, heter det så vackert i regeringsformen som är svensk grundlag. Vad ville då svenska folket i det läge som uppstod efter att regeringens budget föll? Enligt den här omröstningen som över 73 000 människor deltagit i ville 54 procent av folket ha extraval 13 procentenheter fler än de 41 procent som inte ville ha extraval. Endast 5 procent struntade i vilket. Det innebär att de sjuklöverledare som stod i teve och påstod att svenska folket skulle välkomna detta besked som gjorde slut på den politiska oredan antingen ljög rakt ut eller ger blanka fasen i vad folket vill.

En annan mätare på vad svenska folket ville är de opinionsmätningar som kommit sedan Löfven aviserade extravalet 3 december. Själva det faktum att flera mätningar gav SD 16-18 procent (en kraftig ökning sedan valet i september) visar att folket ville se förändringar i riksdagens sammansättning. Beskedet om extraval gjorde alltså inte svenskarna mindre intresserade av politik utan mer intresserade. Ett faktum som definitivt inte gladde sjuklövern, utan tvärtom skrämde byxorna av dem och fick dem att ingå den mest demokratiföraktande överenskommelse Sverige skådat.

 

En sak som ännu inte kommenterats av de många politiska reportrar som nu överglänser varandra med beröm åt de ansvarstagande politikerna, är hur riksdagens makt minskar i och med Decemberöverenskommelsen. Demokrati betyder att majoriteten bestämmer inte att majoriteten bestämmer att minoriteten ska bestämma allt. Riksdagsledamöterna sitter på egna, personliga mandat och svarar inför de väljare som röstat in dem. Det ska alltså vara fullt möjligt för varje riksdagsledamot att rösta efter eget huvud och inte efter partipiskan som ständigt viner över dem.

Exakt hur sjuklövern har tänkt sig att förhindra enskilda ledamöter från att rösta emot denna överenskommelse har vi ännu inte fått veta. Ska det kanske inte röstas alls om framtida budgetar? Ska regeringen bara lägga fram det den ämnar göra och helt hoppa över riksdagsomröstningarna? Eller ska varje ledamot tvingas avge löfte om att lägga ner sina röster, och den som vägrar åker ut?

 

I drygt 350 år har skånelänningarna tvingats lyda under den svenska piskan. Kanske är tiden äntligen mogen att starta en kampanj för att återföra Skåne, Halland och Blekinge till Danmark ett land som fortfarande håller demokratin levande. Ja, där har de ibland nyval en gång om året, och ja det blir måhända lite rörigt emellanåt men, demokrati betyder att politikerna ska lyssna till folket, inte tvärtom.

Folkpartiledaren Jan Björklund stod till och med och skröt om hur överenskommelsen ser till att bara seriösa partier kan styra Sverige, och att missnöjespartier hädanefter inte kommer att ha en chans. En liten upplysning till herr Björklund:

Om folk är missnöjda med sina politiker och den väg de styrt in på ska de kunna rösta bort dessa partier. Folkets missnöje är det som ska styra, inte politikernas nöje.

 

Ett sätt att dra igång kampanjen är att skriva på hashtaggen #Skånetilldanmark på Twitter. Om det folkliga stödet är stort nog kan vi nog övertyga danskarna om att ta oss tillbaka. Och skriv under namninsamlingen!

Skåneland tillbaka till Danmark!