Vanvården ledde till hat mot samhället

Barnhemsbarnet Leif Peters hat mot samhället fick honom att begå handlingar som för alltid skrev in honom i den svenska kriminalhistorien, berättar Patrik Nyberg.

 

Dispatch har tidigare avslöjat att över hälften av dem som utsattes för vanvård på svenska barnhem förvägrats ersättning.

Många gånger vände de före detta barnhemsbarnen ångesten inåt. Men en av dem, Leif Peters, drabbades av ett sådant hat mot samhället att han begick handlingar som för alltid skrev in honom i den svenska kriminalhistorien.
Leif Peters vistades två år på Vidkärrs barnhem i Göteborg och fem år på Frälsningsarméns pojkhem Sundskär på Mälaröarna. Många år senare tog Frälsningsarméns pojkhem bort Peters namn från förteckningen. Kanske ville man inte kännas vid vanvården av Leif Peters, utan föredrog historieförfalskning.

I januari 1967 inträffade ett trippelmord i Handen, söder om Stockholm. Två poliser och en väktare hittades brutalt mördade i det då nybyggda affärscentrumets garage. Bredvid den ihjälskjutna väktaren satt hans schäferhund. Polismännen och väktaren hade båda skjutits med tio, tolv k-pistskott.
Rikspolischefen Carl Persson åkte ut till brottsplatsen på morgonen. Han skrev senare i sina memoarer: Det fanns blodfläckar överallt. Det var en ruskig syn.
Morden utlöste en febril mordjakt. Utredarna fick tidigt ett tips från en nattvakt. Han berättade att han samma natt mött en k-pistbeväpnad man med nylonstrumpa för ansiktet i Bollmora centrum, bara några kilometer från Handen. Nattvakten hade överraskat mannen under ett inbrottsförsök och med hjälp av sin vakthund lyckats skrämma iväg tjuven.

Polisen genomförde flera stora razzior i den undre världen. Ett tips började framstå som mer intressant än de övriga. En polisman hade hört av sig till utredarna och fäst deras uppmärksamhet på en vapenstöld som begåtts året innan på västkusten. Flera k-pistar stals vid detta tillfälle. Ingen hade åtalats för stölden, men polismannen var säker på att den skyldige var Leif Peters.
1961 hade Peters varit befälselev med sikte på att bli officer. Men eftersom han åkte fast för vapenstölder på regementet fick han inte vara kvar. Två år senare misstänktes han för nya vapenstölder ur ett militärt förråd. Han dömdes för olaga vapeninnehav, men inte för stölden.

I jakten på trippelmördaren i Handen pekade fler och fler tips i riktning mot den då 29-årige Leif Peters och två kumpaner till honom. Den 9 februari 1967 genomfördes husrannsakningar på 16 olika platser runt om i landet, mot personer som kunde misstänkas ha kopplingar till Peters. I samband med detta avslöjades en gigantisk stöldliga under ledning av Leif Peters.
Medhjälparna från stöldligan togs in till förhör och berättade ganska omgående att det var Leif Peters som skjutit poliserna och väktaren. Polisen beslagtog också en stor mängd stöldgods, men Peters hade flytt utomlands. Han var på semester i Tunisien med sina föräldrar då han fick ett telegram från sin älskarinna om att polisen förhört flera av hans kumpaner. Men när pengarna efter en månad tog slut, återvände han till Sverige.

Peters lyckades ta sig igenom passkontrollen utan att bli upptäckt. Han tog sig till Bandhagen där han kontaktade en bekant som han under hot tvingade att köra till Södertälje. Därifrån tog Peters själv tåget till Strängnäs. Hans kidnappningsoffer slog larm, och Strängnäspolisen fick besked om att polismördaren fanns i närheten. Ordern löd: Leif Peters har kommit till stan! Ta era vapen och ge er ut! .
Leif Peters greps utan någon större dramatik i Strängnäs, och erkände att han skjutit poliserna och vakten med k-pist och pistol. Den ene polismannens pistol hade klickat när han skulle skjuta mot Peters. Den andre polisen hade avrättats med fem skott på nära håll mot huvudet.

 

Leif Peters dömdes till livstids fängelse, men flyttades efter några år över till den psykiatriska vården. Leif Peters vårdades på rättspsykiatrisk klinik livet ut och avled i juli 2006.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".