Danskt förlag säljer Dan Parks tavlor

Vi har ingen respekt för den svenska hets-lagen, säger VDn för Trykkefrihedsselskabets Bibliotek. Festtal om yttrandefriheten räcker inte man måste agera.

 

Som en reaktion på de svenska myndigheternas behandling av gatukonstnären Dan Park har det danska förlaget Trykkefrihedsselskabets Bibliotek/The Free Speech Library beslutat sig för att trycka upp hans bilder och erbjuda dem till försäljning. Det rör sig i första omgången om de nio bilder som beslagtogs när Malmöpolisen 5 juli stormade Galleri Rönnquist & Rönnquist och grep konstnären.

Dan Park avtjänar nu en dom på sex månaders fängelse och rätten har bestämt att åtta av de beslagtagna bilderna ska destrueras, eftersom de ger uttryck för hets mot folkgrupp. Den nionde ska såvitt Dispatch International kunnat utröna lämnas tillbaka till konstnären.

Förlaget har skapat en särskild hemsida www.entartetekunst.dk, där man kan läsa om Dan Park-fallets bakgrund och få information om hur man kan köpa hans beslagtagna bilder.

 

Dispatch International har frågat förlagets VD Lars Hedegaard om han inte har någon respekt för myndigheternas värdering av Dan Parks konst.

Nej, den har jag inte den minsta respekt för. Jag hyser samma respekt för det svenska rättsväsendet som jag gör för den rättsliga situationen i Hitlers Tredje rike, Sovjetunionen, Kina och alla andra totalitära stater. Den bästa indikatorn på om ett land är totalitärt är hur det behandlar sina konstnärer. Där man sätter konstnärer i fängelse har friheten gått förlorad.

DI: Men det finns ju en svensk lag som förbjuder hets mot folkgrupp och nu har domstolen alltså bestämt att Dan Park har brutit mot den?

Ja, något ska ju döden förklaras med. I Sverige är det hets-lagen, som används för att stänga munnen på dem som inte marscherar i takt. I Nazityskland var det kränkningar mot den ariska rasen och Führern. I Sovjet var det underminering av den socialistiska dagordningen. Och så vidare. Alla totalitära stater har naturligtvis en lag som skyddar makthavarna från kritik. Men de ska inte räkna med att vi andra, som lever i länder där man fortfarande åtnjuter en viss frihet, tänker finna oss i deras uppenbara förtryck av yttrandefriheten.

 

Lars Hedegaard fortsätter:
Det som utmärker totalitära stater är att så länge festen pågår och maktstrukturen består, finns det en utbredd acceptans av makthavarnas agerande. Det framstod som uppenbart för de flesta tyskar att Hitlers förtryckarpolitik var helt rätt och Führern var mäkta populär. När fundamentet för Tredje riket började vackla, var han plötsligt inte längre så populär och i dag finns det inte många tyskar som tycker att hans förtryck av frispråkiga författare, journalister och konstnärer var en bra idé.
Alla totalitära regimer går mot sin egen undergång, säger Lars Hedegaard, och det beror just på deras förtryck av yttrandefriheten. En stat som förbjuder det den betraktar som onda tankar, har förlorat förmågan att korrigera sin kurs och styr därför direkt mot avgrunden.

 

DI: Men i Sverige råder ju stor konsensus om att man ska täppa till munnen på konstnärer som Dan Park. Det tycker nästan alla politiska partier, åklagare, domare, journalister och kultureliten. De påstår att det är folk som Park som underminerar staten?

Det är just detta konsensus som är så skrämmande. Det påminner om det berömda ordspråket: Hundra miljarder flugor kan inte ha fel ät bajs! Om konsten ska ha någon betydelse ska konstnärer inte bete sig som flugor. Och om journalistiken ska ha någon annan funktion än att prisa statens ledare, så ska inte alla journalister skriva samma saker.

Nu ser jag tyvärr att den svenska sjukan börjar få fotfäste i Danmark. I lördags kväll satt den ökände programledaren Martin Krasnik i debattprogrammet Deadline och kallade Dan Parks bilder klart rasistiska. Mannen är en komplett idiot. Antingen vet han inte vad han talar om, eller så vet han det och försöker bana väg för ett svenskt tillstånd här i Danmark. Lyckligtvis kan vi fortfarande tala någorlunda fritt här och lyckligtvis kommer polisen inte och griper mig för att mitt förlag trycker upp Dan Parks bilder. Det tror jag i alla fall inte. Jag tror heller inte att jag utlämnas till eventuellt åtal i Sverige.

 

DI: Men är inte Dan Parks bilder rasistiska? Han hånar ju bland annat svarta och zigenare och skriver neger och nigger. Han avbildar Momodou Jallow som bortsprungen slav. Det är väl inte så snällt?
Vilket skitsnack! Om man gör sig besväret att sätta sig in i Dan Parks invecklade hjärna, så ser man att hans konst är en sarkastisk uppgörelse med de politiskt korrekta som skriker rasist morgon, middag och kväll. Den är en uppgörelse med typer som Momodou Jallow och zigenarparet Kaldaras, som gjort det till en lukrativ verksamhet att beskylla vita svenskar för hemska brott. Förföljelsen av Dan Park uppmuntrar förstås dessa rasistentreprenörer till nya initiativ som kan ge dem makt och pengar.

På hemsidan entartekunst kan man läsa om de specifika händelser som har fått Dan Park att teckna de förbjudna bilderna. Där kan man se att han har haft sina skäl. Men egentligen kan man inte kräva att en konstnär ska redogöra för varför han gjort en viss bild. Varför målade Goya Den nakna maja och var det verkligen nödvändigt för Tizian att avbilda Venus från Urbino utan kläder, när det är så stötande för muslimer och diverse minoriteteter? Ja, det var nödvändigt! För det var just detta dessa konstnärer brann för. Och några andra krav ska man inte ställa på dem.

 

DI: Du jämställer väl inte Dan Park med Goya?

Nej, jag tycker att Goya är en aning bättre än Park. Precis som jag tycker att Beethoven är en något bättre kompositör än han som skrev Vad tar ni för valpen där i fönstret. Men det får mig inte att kräva att Parks gatukonst eller dussinkompositörers verk ska förbjudas.

DI: Vad förväntar sig förlaget att få ut av detta?

Vi räknar med att tjäna en del pengar som ska användas till försvaret för yttrandefriheten. Och när vi nu talar om pengar vill jag göra folk uppmärksamma på att förbjudna och förtryckta verk har en förmåga att stiga i pris när galenskapen förhoppningsvis har lagt sig. Just nu säljer vi numrerade och autentiserade Dan Park-bilder i en mycket begränsad upplaga och det kommer aldrig fler av dem. När vi har sålt ut dem, kommer man att se bilderna köpas och säljas för många gånger vårt pris.

Så var det också när danska Trykkefrihedsselskabet tryckte och sålde 1 000 exemplar av Kurt Westergaards berömda teckning av profeten med en bomb i turbanen. De gick som smör i solen och när vi inte hade fler blev vi nedringda av folk som ville köpa dem till överpris. Tyvärr kunde vi inte hjälpa dem.

Tänk också på att när yttrandefriheten står på spel är det nödvändigt att agera. Man ska inte fnysa åt festtal om yttrandefrihetens omistliga värde, men det är bättre att trotsa förtryckarna genom handling. Actions speak louder than words.

 

Engelska, Danska