Dansk forlag sætter Dan Park til salg

Vi har ingen respekt for den svenske hetz-lovgivning, siger direktøren for Trykkefrihedsselskabets Bibliotek. Festtaler om ytringsfriheden er ikke nok. Man må handle.

 

Som reaktion på de svenske myndigheders behandling af gadekunstneren Dan Park har det danske forlag Trykkefrihedsselskabets Bibliotek/The Free Speech Library besluttet at optrykke hans billeder og sætte dem til salg. Det drejer i første omgang om de ni billeder, der blev beslaglagt, da det svenske politi den 5. juli stormede Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö og arresterede kunstneren.

Dan Park afsoner nu en dom på seks måneders fængsel og retten har bestemt, at otte af de beslaglagte billeder skal destrueres, fordi de udtryk for hetz mod folkegruppe. Det niende skal så vidt Dispatch International forstår leveres tilbage til kunstneren.

Forlaget har lavet en særlig hjemmeside www.entartetekunst.dk, hvor man kan læse om Dan Park-sagens baggrund og få informationer om, hvordan man kan købe hans beslaglagte billeder.

 

Dispatch International har spurgt forlagets direktør Lars Hedegaard, om han da ikke har respekt for de svenske myndigheders vurdering af Dan Parks kunst.

Nej, den har jeg ikke ringeste respekt for. Jeg nærer samme respekt for det svenske retsvæsen, som jeg gør for retstilstanden i Hitlers Tredje Rige, Sovjetunionen, Kina og alle andre totalitære stater. Der findes næppe nogen bedre indikator på om et land er totalitært end hvordan det behandler sine kunstnere. Der hvor man sætter kunstnere i fængsel, er friheden gået tabt.

DI: Men der er jo en svensk lov, der forbyder hetz mod folkegruppe og nu har domstolen altså bestemt, at Dan Park har forbrudt sig mod den?

Ja, døden skal jo have en årsag. I Sverige er det hetz-loven, der bruges til at lukke munden på dem, der ikke marcherer i takt. I Nazityskland var det fornærmelser mod den ariske race og føreren. I Sovjet var det underminering af den socialistiske retsorden. Osv. Alle totalitære stater har naturligvis en lov, der beskytter magthaverne mod kritik. Men de skal ikke regne med, at vi andre, der lever i lande, hvor man stadig nyder en vis frihed, vil finde os i deres åbenlyse undertrykkelse af ytringsfriheden.

 

Lars Hedegaard fortsætter:

Der er det særlige ved totalitære stater, at så længe festen er i gang og magtstrukturen består, vil der være en udbredt accept af magthavernes optræden. Det forekom indlysende for de fleste tyskere, at Hitlers undertrykkelsespolitik var den helt rigtige og føreren nød overvældende popularitet. Da fundamentet under Det Tredje Rige begyndte at smuldre, var han pludselig ikke længere så populær, og i dag er der ikke mange tyskere, der synes at hans undertrykkelse af frisprogede forfattere, journalister og kunstnere var en god ide.

Alle totalitære regimer går mod deres undergang, fortsætter Lars Hedegaard, og det skyldes netop deres undertrykkelse af ytringsfriheden. En stat, der forbyder hvad den betragter som onde tanker, er ude af stand til at korrigere sin kurs og styrer direkte mod afgrunden.

DI: Men i Sverige er der jo udbredt enighed om, at man skal lukke munden på kunstnere som Dan Park. Det mener næsten alle politiske partier, anklagerne, dommerne, journalisterne og kultureliten. De mener, at det er folk som Park, der underminerer staten?

Det er netop denne enighed, der er så skræmmende. Den minder om det kendte bonmot: Hundrede milliarder fluer kan ikke tage fejl. Spis lort! Hvis kunsten skal betyde noget, så skal kunstnerne ikke optræde som fluer. Og hvis journalistikken skal have anden mission end at rose statens ledere, så skal alle journalister ikke skrive det samme.

Nu ser jeg desværre, at den svenske syge har fået fodfæste i Danmark. Lørdag aften sad den berygtede studievært Martin Krasnik i debatprogrammet Deadline  og betegnede Dan Parks billeder som klart racistiske. Manden er komplet idiot. Enten ved han ikke hvad han snakker om, eller også ved han det og prøver at bane vejen for svenske tilstande. Heldigvis kan vi stadig tale nogenlunde frit i Danmark og heldigvis kommer politiet ikke og arresterer mig, fordi mit forlag trykker Dan Parks billeder. Det tror jeg i hvert fald ikke. Jeg forventer heller ikke at blive udleveret til retsforfølgelse i Sverige.

 

DI: Men er Dan Parks billeder ikke racistiske? Han håner jo bl.a. sorte og sigøjnere og skriver negre og niggere. Han afbilder Momodou Jallow som bortløben slave. Det er vel ikke så pænt?

Sludder og vrøvl! Hvis man gør sig den umage at sætte sig ind i Dan Parks kringlede hjerne, vil man se, at hans kunst er et sarkastisk opgør med de politisk korrekte, der råber racist morgen, middag og aften. Den er et opgør med typer som Momodou Jallow og sigøjnerparret Kaldaras, der har gjort det til en indbringende business at beskylde hvide svenskere for frygtelige forbrydelser. Forfølgelsen af Dan Park vil naturligvis opmuntre disse racistentreprenører til nye initiativer, der kan give dem magt og penge.

På hjemmesiden entartetekunst kan man læse om den konkrete baggrund, der har fået Dan Park til at tegne de forbudte billeder. Her vil man se, at han har haft en årsag til at gøre det. Men i grunden kan man ikke forlange, at en kunstner skal gøre rede for sine bevæggrunde til at lave et billede. Hvorfor malede Goya Den nøgne Maja og var det virkelig nødvendigt for Tizian at afbilde Venus fra Urbino uden tøj, når det er så stødende for muslimer og diverse minoriteter? Ja, der var nødvendigt! For det var det, disse kunstnere brændte for at lave. Og andre krav skal man ikke stille til dem.

 

DI: Du vil vel ikke sidestille Dan Park med Goya?

Nej, jeg mener, at Goya er lidt bedre end Park. Ligesom jeg mener, at Beethoven er en noget bedre komponist end ham, der skrev Der sidder en vovse i et vindue. Men det får mig ikke til at forlange, at Parks gadekunst eller kilometerkomponisternes værker skal forbydes.

DI: Hvad forventer forlaget at få ud af sin aktion?

Vi regner med at tjene nogle penge, der skal gå til forsvaret for ytringsfriheden. Og nu vi taler om penge, er det nok værd at gøre opmærksom på, at forbudte og undertrykte værker har det med at stige i pris, når galskaben forhåbentlig har lagt sig. Lige nu sælger vi nummererede og autenticerede Dan Park-billeder i et meget begrænset oplag og der kommer aldrig flere. Når vi har udsolgt, vil man se, at billederne bliver handlet til mange gange vores pris.

 

Sådan var det også, da det danske Trykkefrihedsselskab trykte og solgte 1000 eksemplarer af Kurt Westergaards berømte tegning af profeten med en bombe i turbanen. De gik som varmt brød og da vi ikke have flere, blev vi bestormet af folk, der ville købe til overpris. Vi kunne desværre ikke hjælpe dem.

Dertil kommer, at når ytringsfriheden står på spil, så er det nødvendigt at handle. Festtaler om ytringsfrihedens umistelighed skal man ikke kimse af, men det er bedre at trodse undertrykkerne i handling. Actions speak louder than words.