Medierna skyddade Vänsterpartiets kommunalråd

Hösten 2005 överfalls en man mitt på Avenyn i Göteborg av två män en av dem knivhugger honom. Det hela uppmärksammas stort i medierna dagen efter, men vissa detaljer undviks nogsamt. Som att en av gärningsmännen är förlovad med Vänsterpartiets toppolitiker Marie Lindén, kommunalråd i Göteborg.

En kort tid efter överfallet döms de två männen för misshandel. Att en av dem (han som inte höll i kniven) lever tillsammans med Marie Lindén nämns inte med en bokstav av lokala medier. Inte heller det faktum att också kommunalrådet greps. Hon satt anhållen, misstänkt för att ha beställt knivöverfallet som i det läget rubricerades som dråpförsök. Lindén släpptes dock senare och åtalades aldrig.

Det är uppenbart att alla politiker inte är lika inför medierna.

Har då Marie Lindén något med saken att göra? I högsta grad. Mannen som knivhöggs på Avenyn var hennes före detta man, pappan till hennes dotter. Flera personer hör i detta skede av sig tillGöteborgs-Posten och berättar om Lindén och hennes misshandelsdömde fästman. Han är för övrigt tidigare dömd för bilinbrott och för att 1999 ha försökt strypa en kvinna i Piteå. Inget av detta bedöms som intressant av medierna.

Till sina partikamrater har Marie Lindén sagt att hennes före detta man är en psykopat. Sympatierna ligger därför hos politikern som betraktas som ett offer, trots att det är hennes före detta man som skadats svårt i knivattacken. Själv fortsätter hon att leva tillsammans med den dömde fästmannen.

Drygt ett år senare, i december 2006, kallas polisen till Marie Lindéns lägenhet. Hennes fästman har då misshandlat henne svårt. Inte heller denna händelse leder till kritik från partikamrater eller granskande artiklar i tidningarna. Medierna struntar i dokument från socialtjänsten som visar en helt annan bild av kommunalrådet och hennes före detta make, den hon kallat psykopaten. Av dokumenten framgår att psykopaten i själva verket kan vara den som har misshandlats av Lindén. Medan de levde tillsammans har han fått fly mitt i natten med parets dotter, för att undkomma hennes sparkar och slag.

Men nu börjar vissa krafter inom partiet ställa sig tveksamma till fortsatt uppslutning kring sitt kommunalråd. Bland annat planerar en hög landstingspolitiker att granska ärendet, sedan det framkommit att Marie Lindéns dotter är rädd för mammans fästman. Medierna och politikerna har hittills stått enade kring att skydda Vänsterpartiets kommunalråd, men inom partiet börjar enigheten krackelera.

Man börjar ifrågasätta om Lindén före detta man verkligen är en psykopat, och undrar varför hon numera lever tillsammans med en kriminell person. Landstingspolitikern hinner dock inte så långt med sin utredning, eftersom hon drabbas av en svår sjukdom och kort därefter avlider. Någon vidare granskning blev det inte.

Trots att hon misshandlats svårt är Marie Lindén lojal med sin kriminelle fästman. Under lång tid lyckas han hålla sig undan rättsväsendet och på så sätt slippa rättegång. Turen tar dock slut när han ännu en gång misshandlar politikern svårt och grips av polisen. Nu döms han för första gången till fängelse, tidigare har han sluppit undan med dagsböter.

Det är uppenbart att alla politiker inte är lika inför medierna. De tre sverigedemokraterna som ingick i det så kallade järnrörsgänget hängdes ut till allmän beskådan för en 2,5 år gammal incident, men att ett kommunalråd från Vänsterpartiet i Sveriges nästa största stad, satt anhållen misstänkt för anstiftan till dråpförsök, ledde inte ens till en notis i tidningarna.

Ingen visade heller något intresse för socialtjänstens uppgifter om partnervåld i Marie Lindéns hem trots att det var hon som pekades ut som misshandlaren. Tack vare att medierna ställde upp för vänsterpartisten och mörkade misstankarna mot henne, så kunde politikern fortsätta som om inget hänt. Lindén är i fortfarande aktiv i kommunalpolitiken, men inte längre som kommunalråd.

[box type=shadow ]

Kopplingen

Patrik Nyberg, som har skrivit artikeln, var själv involverad i en av händelserna. När Marie Lindén en kväll i januari 2006 blev slängd i gatan av sin kriminelle fästman, ingrep Nyberg för att hjälpa henne. Fästmannen brottade ned Nyberg som fick föras till sjukhus. Han polisanmälde kommunalrådets fästman, men drog tillbaka anmälan efter att fästmannen hotat ett vittne som då fruktade för sin säkerhet. Av en jurist fick Nyberg veta att en fällande dom sannolikt bara skulle resultera i böter. Eventuellt skulle fästmannen helt frias eftersom man kunde anta att Marie Lindén skulle vittna till förmån för honom, trots att Nyberg skadades när han försökte hjälpa henne.

Läsarna får själv avgöra i vilken utsträckning detta har betydelse för mediekritiken i artikeln.

[/box]