Dan Parks besked till fansen: Ill be back!

Det är elva dagar kvar tills hovrätten ska ta upp de tre överklagade domarna mot Dan Park, och han längtar efter att få ett litet avbrott i den trista vardagen på häktet.

Jag ser fram emot rättegången. Jag får ju åka bil till Malmö i tre dagar och titta lite på naturen!

Dan Park tar emot i besökscellen på häktet för män i Ystads kvinnofängelse, och verkar vara på gott humör. Han skrattar mycket och har all sin humor i behåll. Och humor är en av de saker vi diskuterar, eller rättare sagt den brist på humor som kallas gelotofobi rädslan för att bli utskrattad.
Gelos är grekiska för skratt, och enligt en studie i 72 länder från 2010 som bland andra humorforskaren och psykologen Martin Führ vid Aalborg universitet var med om att göra, är skandinaverna de minst gelotofobiska i världen. Minst rädda för att bli utskrattade är danskarna, endast 1,67 procent av dem kunde enligt Führs undersökning anses vara gelotofobiska. Deras motsats är muslimerna i Mellanöstern som med 33 procent är världens mest gelotofobiska människor!

 

En person som lider av gelotofobi är snarstucken och har svårt att tåla skämt, inte bara sådana som de tror handlar om dem själva. Gelotofoben tar sarkasmer och ironier på allra största allvar. Exakt var (infödda) svenskar hamnade på listan framgår inte, men uppenbarligen kan inte Malmöbon Momodou Jallow från Afrosvenskarnas riksförbund se sarkasmerna och ironin i Dan Parks bilder. Det kan å andra sidan inte det svenska etablissemanget heller, eller de medier som borde fördöma detta angrepp på yttrandefriheten som Malmö tingsrätt gjort sig skyldig till tvärtom hyllar de fängelsedomarna mot konstnären.

Forskarnas slutsats är att ju öppnare ett samhälle är, desto mindre gelotofobiskt är det. I samhällen där man använder skamkänslor som ett socialt och samhälleligt rättesnöre, är gelotofobin betydligt större. Den danske forskaren Martin Führ konstaterade att detta betyder att de som kommer med en sådan uppsättning värderingar till de skandinaviska länderna, kommer att uppleva våra samhällen som skamlösa.

 

Det var alltså inte särskilt konstigt att muslimerna i Mellanöstern reagerade så våldsamt på Kurt Westergaards bild av Muhammed med en bomb i turbanen de saknar helt enkelt självironi. Muslimska kulturers stora fokus på ära och skam skapar dålig självkänsla och en ständig rädsla för att framstå som löjliga. Förklaringen hittar man i både Koranen och haditherna, exempelvis:

Och eftersom allt är budskap från Allah är det lätt att hamna snett. Här är en annan vers:

49.11 TROENDE! Män skall inte göra narr av andra män det kan hända att de som de gör narr av är bättre än de själva. Och kvinnor skall inte göra narr av andra kvinnor det kan hända att de som de gör narr av är bättre än de själva. Och förtala inte varandra och ge inte varandra skamliga öknamn; det är gement, troende emellan, att använda öknamn som leder tanken till synd och lastbarhet, och de som [beter sig så och] inte ångrar det gör sig skyldiga till en svår orätt.

 

Huruvida Momodou Jallow är muslim är oklart, men han kommer från Gambia där 90 procent av befolkningen bekänner sig till islam. Och för Sydsvenskan har han berättat hur han kände det när Henrik Rönnquist öppnade sitt galleri för Dan Parks vernissage:

Han ser hur ett par besökare släpps in i hörnlokalen. Han vet också vad de kommer att få se där inne ett collage där hans fotografi klippts samman med en annan svart mans kropp och texten Vår negerslav är bortsprungen, ett annat där han avbildas med en snara runt halsen, lynchad.
I sitt huvud föreställer han sig hur besökarna går in på galleriet, ser bilderna på honom och hånskrattar. Han ropar med de andra, visar två uppsträcka långfingrar i riktning mot galleriet.
Ett klart utslag av gelotofobi, alltså.
Det jag finner mest lustigt i Jallows beteende är det här att han ständigt påstår att jag har makt över honom. I själva verket har han hela apparaten på sin sida polis, åklagare, domstol och medier, säger Dan Park.
Jag tror att gammelsvenskar fortfarande kan skratta åt sig själva, däremot har många av dem en skräck för att skratta åt så kallade nya svenskar. De tar nästan åt sig mer än offren själva, gissningsvis på grund av den stora rädslan för att annars bli kallad rasist.

 

Strax innan jag körde till Ystad bad jag folk på Facebook att ställa frågor till Dan Park. Vi betar av några av dem:
Ser du din konst som enbart provokativ, eller är den även artistisk?
Givetvis är den artistisk! Jag lägger ner stor möda på det jag kallar punkestetik bilderna ska se coola ut på elskåpen. Jag använder mig aldrig av gratistypsnitten från Word, utan letar i dagstidningar efter andra typsnitt, scannar dem och gör bilderna så att det ska se ut som gammaldags klipp- och klistrateknik. Och givetvis är själva humorn viktig.
Är du medveten om att vi är många som ser dig som en av samtidens största samhällskritiska konstnärer?
Det har jag lite svårt att förhålla mig till just nu!
Ser du fängelsedomen som en del av ditt konstverk?
Jag antar att frågeställaren syftar på Lars Vilks här, som betraktar allt som händer honom och rondellhundarna som en del av konstverket. Det är möjligt att jag kan se det så när jag väl kommer ut härifrån, men just nu är jag helt avskärmad från allt.
Vill du att vi startar en insamling till dig?
Lite pengar tackar man ju inte nej till! Men sätt för guds skull inte in dem på mitt konto då kanske kronofogden tar dem och använder dem till Jallows skadestånd.

 

En av frågeställarna var mycket kritisk till dig och menade att du har dömts enligt en lag (hets mot folkgrupp), som gör samhället mänskligare. Vad säger du om det?
Mänskligare?! Det enda denna lag bidrar till är att göra samhället tystare och räddare. Det är en fluffig lag som kan tolkas lite hur som helst, med lite god vilja kan det mesta anses vara hets mot folkgrupp.
Och exakt vad är det mänskliga i att spärra in en konstnär på häktet? Jag tänker på de iranska kvinnor och män som nyligen dömdes för att ha mimat och dansat till Pharrell Williams låt Happy, och lagt ut detta på Youtube. De fick mellan sex och tolv månaders fängelse samt 91 piskrapp. Tycker personen att de iranska lagarna gör det samhället mänskligare?
Iranierna har fått sina straff uppskjutna i tre år om de inte lägger upp fler dansfilmer på Youtube slipper de avtjäna straffen. Jämför detta med Dan Park som likt en seriemördare hålls inspärrad i häkte i väntan på hovrättsförhandlingarna.

Tydligen kostar det över 3 000 kronor per dygn att ha folk i häkte, säger Dan Park. Man kan ju undra om det verkligen är värt det bara för att hindra mig från att göra fler bilder. Faktum är att jag hellre hade tagit 91 piskrapp

 

Vi skiljs åt. Klockan är 17.15 och om en kvart ska Dan Park låsas in i sin cell igen. Han räknar dagarna tills det blir rättegång i hovrätten, men vågar inte hoppas att han ska bli frikänd där. 6 november har han avtjänat två tredjedelar av det sex månader långa straffet, och då hoppas han äntligen få lämna kvinnofängelset.
Men de är schysta här. Många av vakterna tycker det är sjukt att jag sitter här.
Jag frågar om Dan har något budskap till alla dem som stöttar honom och önskar honom allt gott. Han skrattar och säger:
Ill be back!
Fotnot: Förhandlingarna i Hovrätten över Skåne och Blekinge, mot Dan Park och Henrik Rönnquist, hålls 6, 7 och 8 oktober i Malmö.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".