Region Skåne fortsätter sprida smitta

På sitt sista sammanträde i regionfullmäktige ställde avgående regionrådet Jens Leandersson, SD, Region Skåne till svars för miljonregnet över RFSL.

Vi avser att fortsätta samarbetet, svarade Anders Åkesson, MP.

Som Dispatch International avslöjat i ett flertal artiklar får RFSL Skåne flera miljoner kronor årligen för att arbeta med smittprevention. Men i stället går pengarna till raka motsatsen, exempelvis webbsidan safe6.nu. Där uppmanas homosexuella män att åka till rastplatser och offentliga toaletter för att ha sex med många anonyma män, vilket enligt alla bedömare riskerar att kraftigt öka smittspridningen.

RFSL har lovat Region Skåne att informera männen om att alltid använda kondom, och även se till att det finns gratis kondomer på mötesplatserna, men deras egen sexkarta på safe6.nu visar att det inte finns några kondomer på mötesplatserna. Den rastplats i Norra Mellby söder om Hässleholm som Dispatch besökte, visade sig dessutom vara en misär av sällan skådat slag bara den som har grava sexmissbruksproblem kan välja att frivilligt åka dit för att träffa sexpartner.

 

Jens-LeanderssonMed anledning av detta ställde sverigedemokraten Jens Leandersson i dag frågor till det ansvariga regionrådet Birgitta Södertun, nuvarande ordförande för Region Skånes folkhälsoberedning.
Men hon ville inte svara, utan överlät detta till sin företrädare, miljöpartisten Anders Åkesson, berättar Jens Leandersson.
Det första Åkesson sa var att Dispatch är en främlingsfientlig tidning vilket enligt hans förmenande betyder att våra avslöjanden ska ignoreras.
Jag invände givetvis att det inte spelar någon roll vem som avslöjar missförhållanden, och krävde ett svar på om Region Skåne tänker fortsätta ge pengar till smittspridande verksamhet, berättar Leandersson.

 

Det förklarade Anders Åkesson att man skulle. Eftersom smittspridningen enligt honom är störst i gruppen homosexuella män, är det viktigt att fortsätta ge pengar till RFSL.
Trots att de använder pengarna till att uppmuntra män att ha oskyddat sex? undrade Leandersson.
Denna fråga undvek Åkesson och slog fast att RFSL även i fortsättningen ska få miljoner av skåningarnas skattekronor.
Det är ett viktigt arbete, sa han.
Trots att Trafikverket för flera veckor sedan krävde att RFSL ska ta bort deras rastplatser från sin sexkarta, ser den exakt likadan ut nu som då. RFSL tar uppenbarligen inte order från någon.

 

Så här löd Jens Leanderssons fråga till Region Skåne:

Enkel fråga till folkhälsoberedningens ordförande

Hur används de bidrag som Region Skåne beviljat RSFL

Tidningen Dispatch international har i ett flertal artiklar uppmärksammat att RFSL Skåne får miljoner från Region Skåne varje år för att bekämpa spridning av könssjukdomar. Det som är oroväckande är att en stor del av pengarna på ett felaktigt vis i strid mot syftet som de ansökt och beviljats bidrag från Region Skåne. Syftet med bidraget från Region Skåne är att RFSL ska hjälpa till att förhindra spridning av könssjukdomar bland hbtq-personer. Ett av de projekt som Region Skåne stöttar med pengar är webbsidan safe6.nu.

Istället för att förhindra spridning och dela ut kondomer så har pengarna från Region Skåne använts till att tipsa homosexuella män om var de kan ha anonymt sex på offentliga platser. Flera av platserna är Trafikverkets rastplatser med offentliga toaletter.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga:

Avser du som ansvarig politiker agera efter avslöjandena att RSFL använder de bidrag de får från Region Skåne till andra ändamål än de ansökt och beviljats pengar för?

 

Tidigare artiklar i ämnet:

Skattepengar gick till karta för anonymt homosex

Regionrådet: Man kan inte förbjuda folk att ha sex

Inga kondomer på mötesplatserna för homosexuella

LEDARE: Något är ruttet med RFSL

Skånska skattebetalare bekostar sexmissbrukares misär

Regionråden vägrar svara om pengarna till RFSL