LEDARE: Araberna har förstört sina egna länder

Framträdande arabisk journalist uttalar en dödsdom över den arabiska civilisationen. Allt som återstår är våld och kaos. Men han har ingen förklaring på varför det har skett.

Det är tur att Hisham Melhem inte bor i Sverige, Storbritannien, Tyskland eller något annat europeiskt land. Det är också tur att han är arab och byråchef för den Dubai-baserade tv-kanalen Al-Arabiya i Washington och korrespondent för den ledande libanesiska tidningen Annahar. Annars hade han säkert gripits och anklagats för hets mot folkgrupp.

Men än så länge klarar han sig, trots att han just har skrivit en uppseendeväckande artikel på den amerikanska webbsidan PoliticoMagazine. Artikeln, som publicerades 18 september, har rubriken Barbarerna innanför våra murar: Den arabiska civilisationen har brutit samman och kommer inte att återuppstå under min levnad.

 

Den arabiska civilisationen, som vi kände den, har nästan försvunnit, skriver Melhem. I dag är den arabiska världen mera våldsam, instabil, splittrad och driven av extremism än vid något annat tillfälle sedan Osmanska riket kollapsade för hundra år sedan.

Enligt Hisham Melhem är hoppet för den arabiska världen ute. Alla löften om politiska rättigheter och människovärde har fått ge vika för inbördeskrig, etniska, sekteristiska och regionala splittringar och återinförandet av diktatur. Med tveksamma undantag som föråldrade monarkier och emirat i Gulfen och möjligtvis Tunisien som just nu håller stånd mot kaos finns det ingen legitimitet i den arabiska världen.

 

Kan det förvåna, skriver Melhem, att arvtagarna till denna självförstörda civilisation likt skadedjur som tagit över en stad i ruiner är Islamiska statens nihilistiska ligister? Och att de enda som kan reda upp i den enorma röran som vi araber har orsakat, är amerikanerna och de västerländska länderna?

Som Melhem ser det, finns det ingen enkel och självklar förklaring till den arabiska världens elände. Ingen teori kan förklara att Egypten, som en gång var den arabiska Österns politiska och kulturella kraftcenter, har blivit marginaliserat och nu vänt tillbaka till militärstyre efter att ha experimenterat med meningsfull politisk förändring.

Den skrämmande verkligheten är att det pågår konstant blodsutgjutelse mellan shiiter och sunniter hela vägen från Basra i Persiska viken till Beirut vid Medelhavet. Enligt Melhem finns det ingen övertygande förklaring till de fasor vi nu bevittnar i Syrien och Irak, där över en kvarts miljon människor dödats de senaste fem åren. Hur kunde Syrien slita sig självt i stycken? Och hur är det möjligt att syrierna för första gången sedan Första världskriget nu dör av svält och undernäring?

 

Iraks långsamma död började med den förre diktatorn Saddam Husseins ödesdigra beslut att invadera Iran i september 1980. Sedan dess har landet befunnit sig i en skärseld där det ena kriget har avlöst det andra. Den amerikanska invasionen 2003 var bara en katalysator för mer våldsamt kaos, skriver Hisham Melhem.

Polariseringarna i Syrien och Irak politiska, sekteriska och etniska är så djupa att han har svårt att se hur dessa en gång så viktiga länder kan återupprättas som stater.

 

Det underliga är att den uppenbarligen skarpsinnige observatören Hisham Melhem inte kan se den mest uppenbara förklaringen, nämligen islam.

I kulturer vars invånare tror på en gud som har ålagt dem att döda alla som inte till punkt och pricka lever upp till sharians blodtörstiga bestämmelser och där det är varje enskild muslims plikt att genomdriva lagens barbariska regler kan ingen civilisation i västerländsk mening existera. Det kommer alltid att finnas någon som är mindre laglydig än andra. De ska dö och helst på ett så fasansfullt sätt att det gör intryck på den Dracula som sitter i himlen och bevakar dem.

Så länge muslimer tror att blodspillan skaffar dem en plats i paradiset, medan tolerans mot avvikare skickar dem i helvetet, finns det bara en möjlighet för att stater ens kan existera där: En despot tar makten och eliminerar all opposition.

Väststödda försök till demokratisering slutar oundvikligen med kaos och strömmar av blod.

 

22 september står en gråtande kurdisk man på Sveriges Television och frågar: Vad är det för slags muslimer som får för sig att skära halsen av andra muslimer?

Svaret är tyvärr att det är de muslimer som har satt sig in i vad islam går ut på.

 

 

 

 

 

 

Danska

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".