Den mystiska regnbågsmattan i Härnösands domkyrka

Regnbågsflaggan har sedan slutet av 1970-talet varit symbol för den så kallade hbtq-rörelsen, och är i dag ett av de starkaste varumärken vi känner. Men när domprosten Tor Frykholm rullar ut en regnbågsmatta i Härnösands domkyrka har den ingenting med hbtq att göra.
Absolut inte! Regnbågen är i Bibeln en symbol för mångfald och allas like värde.

När den 17 meter långa regnbågsmattan i plast (!) invigdes tisdagen 16 september var Mark Levengood en av talarna. Tillsammans med sin partner Jonas Gardell är han den mest kände homosexuelle mannen i Sverige, och det kan inte ha funnits en enda besökare i domkyrkan eller en enda läsare av Örnsköldsviks Allehanda som tänkte att mattan symboliserade något annat än RFSL och hbtq-rörelsen.
Men domprosten Tor Frykholm blir mäkta upprörd när vi ringer och frågar varför de lagt ut en RFSL-matta i kyrkan.

Mattan har INGENTING med RFSL eller hbtq att göra, nästan skriker domprosten. Mattan är min idé och jag struntar i RFSL. Regnbågen nämns på flera ställen i Bibeln och den symboliserar mångfald.

 

Domprosten övergår sedan till att tala om hur hemskt det är att främlingsfientligheten växer, att SD blev så stort i riksdagsvalet och hur fasansfullt det är att inte alla som tar sig till Sverige får uppehållstillstånd här.
DI: Är det mycket främlingsfientlighet i Härnösand?
Överallt i samhället! Invandrarna är ju förtvivlade över hur hemskt det är.
DI: Och då hjälper det med en plastmatta?
Mattan står för mångfalden.
DI: Fast regnbågssymbolen är ju starkt förknippad med RFSL?
Nej! Det står om regnbågen på flera ställen i Bibeln, till exempel Uppenbarelseboken 10:1 och Syrak [tilläggsskrift till Gamla Testamentet, reds anm] 43:11.

 

I en bok som är så tjock som Bibeln och som spänner över så många ting i människors liv, skulle det förstås vara förvånande om regnbågar aldrig nämns. Men låt oss titta vad det står i de verser Tor Frykholm hänvisar till:

Uppenbarelseboken 10:1

Och jag såg en annan väldig ängel komma ned från himmelen. Han var klädd i en sky och hade regnbågen över sitt huvud, och hans ansikte var såsom solen, och hans ben voro såsom eldpelare;

Syr 43:11

Se på regnbågen och prisa dess skapare!

Praktfull är den i sin glans

 

Vackra verser, men de syftar knappast på vare sig svensk invandringspolitik eller hbtq-frågor.

 

 
För den lokale RFSL-representanten i Sundsvall, Torbjörn Karlsson, råder det dock ingen tvekan om vad regnbågsmattan symboliserar. Dispatchs medarbetare ringer och gratulerar Torbjörn Karlsson till att de äntligen fått in en regnbågsmatta i domkyrkan i Härnösand.
DI: Hur lyckades ni med det?!
Ja du, det är inte så konstigt. Biskopen här Tuulikki Koivunen Bylund är ju lesbisk och hon har varit väldigt drivande!
DI: Aha! Är hon också med i RFSL?
Nej, det tror jag inte, men hon gick med i vårt Pridetåg och höll tal i Pridetältet. Men nu ska hon tyvärr pensioneras.
DI: Oj då, kommer det att bli mindre hbtq-vänligt i Härnösands stift då?
Nej, nej. Här finns många präster som är väldigt framåt när det gäller våra frågor, försäkrar Torbjörn Karlsson.
DI: Är det på gång med någon hbt-certifiering av Härnösands stift?
Nej, inte riktigt. Du förstår för att ge utbildningar vill vi ju ha money! En certifiering kostar allt från 20 000 och uppåt. Det kan bli 100 000 kronor. Och de måste köpa utbildningen av oss!

 

Torbjörn Karlsson
berättar att Sundsvalls kommun ska börja certifiera sina kommunalråd, och förhoppningsvis därefter beställa RFSLs utbildning till alla kommunanställda. Han förklarar med glädje hur fiffigt uträknat det här med hbt-certifieringar är.
Utbildningen ges under ett visst antal heldagar, och gäller alla i hela personalen ner till städerskan. Sedan måste de köpa uppföljningar efter sex månader, efter ett år och efter tre år. Tänk dig att ett fotbollslag köper en hbt-certifiering. Efter tre år har de bytt ut Sture mot Lennart, och så måste de uppdatera sig så att alla talar samma språk. Nyligen köpte tandvården i Uppsala hbt-certifiering av oss, och det gäller cirka 450 anställda.
DI: Fantastiskt! Och ju fler utbildningar ni säljer inom RFSL, desto fler personer kan ni anställa?
Just det!

 

Torbjörn Karlsson tipsar också gärna om var homosexuella män i Sundsvallstrakten kan ägna sig åt farlig och smittspridande sex.
Det finns två kända cruising-ställen här, bland annat badplatsen vid Timrå flygfält. Och på vintern kan du komma till mitt ställe Vuxen video a la Carte. Här finns det gloryhole, kan du tro!

I samtalet med domprosten Tor Frykholm försökte Dispatchs medarbetare ställa frågor om RFSLs smittspridande politik med sexkartor, gloryholes [hål där män sticker in sin penis och får oralsex av en okänd person på andra sidan väggen] och anonym sex. Men Frykholm vill inte tala om sådant, eftersom hans regnbågsmatta inte har någonting med hbtq att göra.

Du ska tro mig på mina ord: Mattan har inget med det att göra! Jag blir kränkt över att du inte tror mig. Du är den enda som har tolkat det så.
Det sista återstår väl att se.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".