LEDARE: Riksdagsvalet historiens långa spår

Varför röstar väljarna i Skåne och Blekinge markant annorlunda än det svenska genomsnittet?

Riksdagsvalet 14 september 2014 blev historiskt på två sätt.

Det blev valet då Sverigedemokraterna slog igenom som ett folkligt parti. Varken de röda eller de blå vill ha med dem att göra, men det har de ju aldrig velat. Ändå har SD fått 12,9 procent av rösterna. Och om de sju partier som går in för parollen om Sverige som humanitär stormakt, fortsätter behandla Jimmie Åkesson och hans väljare som något katten har släpat in, förärar de Sverigedemokraterna positionen som landets enda verkliga oppositionsparti.

 

Det betyder att Åkesson och hans mannar av båda könen kan luta sig tillbaka och se sina opinionssiffror växa i takt med att stormaktsgossarna- och flickorna vimsar omkring.

Det kliar utan tvekan i fingrarna på den förenade godheten av lust att förbjuda Sverigedemokraterna. Det råder ingen tvekan om att sådan resolut åtgärd skulle väcka begeistring i de svenska medierna och bland de kloka, vackra och rika. Men det skulle de i så fall ha gjort för flera år sedan. Nu har SD för många väljare för att den vägen ska vara framkomlig om man vill undgå en internationell skandal.

 

Valet är också historiskt på ett annat sätt: Det blev valet då historien gjorde sig påmind en för länge sedan glömd historia som går tillbaka till tiden före 1658 då Danmark tvingades avstå sina gamla landskap Skåne, Halland och Blekinge.

Se på röstetalen. Sverigedemokraterna får sina högsta siffror i de tidigare danska landskapen: Skåne läns norra och östra: 22,3 procent; Skåne läns södra: 16,7 procent; Skåne läns västra: 19,4 procent; Blekinge: 18,6 procent.

 

På den danska valvakan på DR2 talades det en del om den svenska folksjälen, och det blev intensiva diskussioner om varför Sverige skiljer sig från alla andra europeiska länder. Varför röstar 87 procent på partier som har lovat att fixa fram en icke-svensk majoritetsbefolkning på några få år?

Man frågade sig inte varför cirka var femte väljare i Skåne och Blekinge röstade emot en sådan utveckling.

 

Kan det bero på att folket här har dolda minnen om vad det innebär att komma under främmande makt?

Det är trots allt bara tio generationer sedan.

Skottarna har lytt under den engelska kronan sedan 1707, men aldrig glömt att det bara är åtta generationer sedan. På torsdag ska de rösta om självständighet.

 

 

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".