LEDARE: Tidigare terroragent nu toppkandidat för Vänsterpartiet i Skåne

KGB och det danska Blekingegade-ligan har gått i graven, men deras svenska kontakt ser fram emot nya segrar. I Skåne.

 

Vänsterpartiets toppkandidat i Region Skåne, Saima Jönsson Fahoum, är en intressant person.

Om en människa med motsvarande historia hade ställt upp för Sverigedemokraterna, hade landssorg brutit ut i Sverige. Sveriges Radio hade kört extrautsändningar om det fascistiska och våldsamma inflytandet i Jimmie Åkessons led, och ärkebiskopen hade kallat till gudstjänst för att ta avstånd från den uppenbara ondskan. Expressen hade betalat tiotusentals skolbarn för att dela ut löpsedlar om Satans inmarsch i svensk politik.

Men nu rör det sig ju bara om en terrorsympatisör och tidigare kurir för PFLP och bakom dem KGB, som i perioden 1976-1992 var gift med PFLPs superterrorist Marwan al-Fahoum.

Alltså finns inga problem. Inget att skriva om. Inga borrande frågor. Inga anklagelser om att damen utgör något hot mot demokratin. (Se Sydnytts menlösa intervju med Saima Jönsson Fahoum nedan.)

Det borde annars finnas mycket att undersöka om Saima Jönsson Fahoum. Hon var gift med PFLPs terrorledare under den period han var förbindelseofficer för danska Blekingegade-ligan, fram till dess att ligan greps efter mordet på en dansk polisman i Köpenhamn 3 november 1988.

Det var han som 1985 beordrade ligan att kidnappa Jörn Rausing, Rausingmiljardernas arvinge, i Lund för att därefter kräva en lösensumma på 25 miljoner dollar.

Projektet misslyckades eftersom överfallskommandot från Danmark fick kalla fötter, men avsikten var bra nog.

Man undrar vad Marwan och Saima kan ha talat om i den äkta sängen sedan de fått ta farväl till 25 miljoner dollar.

Dock är det ingalunda säkert att ett sådant samtal hade ägt rum i Saimas säng, för enligt danska uppgifter var han också gift med flera andra kvinnor i de nordiska länderna.

När jag för några år sedan var nere i källaren under Köpenhamns polishus för att hämta gott och väl hundra volymer arkiverat material om Blekingegade-ligan, lade jag märke till att man hade satt upp en bild av Marwan al-Fahoum. Den danska polisen hade aldrig lyckats gripa honom, och det var bra sa den polisman jag talade med. Om han hade hamnat i danskt fängelse, kunde vi ha sett fram emot en lång rad terrorhandlingar på dansk mark för att få ut Saima Jönsson Fahoums man.

Vad mer vet vi om Vänsterpartiets toppkandidat i Skåne?

 

När den internationelle toppterroristen Carlos också känd som Schakalen 1975 dödade två agenter från den franska underrättelsetjänsten samt den avhoppade PFLP-mannen Michel Moukarbal i Paris, fann man bland Moukarbals ägodelar namnet Saima Jonsson,

Haganäs, Älmhult.

I rapporter från Säpo, som citerades av svenska tidningar 1988, nämns hon som kuriren som skulle ha deltagit i planläggandet av terroraktionen mot Shell-raffinaderiet i Singapore i januari 1974, vilket dock misslyckades.

Men hennes kopplingar till internationell terrorism går längre tillbaka. I sina memoarer Du ska ju ändå dö tio år i svensk underrättelsetjänst, minns den svenske underrättelseagenten Gunnar Ekeberg ett möte med Saima i början av 1970-talet. Hon skulle motta ett brev från den palestinske terrorledaren Wadi Haddad. Saima gav sig till känna och Ekeberg överlämnade det.

 

Vem var Wadi Haddad och vilka representerade han?

 

Om det kan man läsa i Christopher Andrew och Vasili Mitrokhins stora verk The Mitrokhin Archive (1999). Boken är baserad på utsmugglade dokument från KGB i Moskva.

Om Haddad, som Vänsterpartiets toppkandidat i Skåne stod i förbindelse med, kan man läsa att han 1970 rekryterades av den sovjetiska underrättelse- och påverkanstjänsten KGB som agent Natsionalist. KGBs chef Jurij Andropov var så stolt över denna fångst att han rapporterade till självaste sovjetiska kommunistpartiets generalsekreterare Leonid Brezjnev.

Och det var ingen dålig fångst, för Wadi Haddad var vice befälhavare i PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse, och ansvarig för att exportera Folkfrontens terror till Europa.

 

Som Andropov 1970 rapporterade till Brezjnev, ger oss våra förbindelser till W. Haddad en möjlighet att i någon mån kontrollera PFLPs externa operationer. Brezjnev var ytterst tillfreds med KGBs kupp. (s. 495 ff.)

KGB var säkert också mycket nöjda med Haddads svenska kontakt, terrorchefen Marwan al-Fahoums hustru.

Hon har uppenbarligen aldrig svikit och håller sig fortfarande till slagordet från Det kommunistiska manifestet:

Från var och en efter förmåga, till var och en efter behov.

 

Inget kunde väl vara mera självklart för en kommunist än att ta 25 miljoner dollar från Rausing-familjen och ge dem till behövande terrorister?

Hon har säkert många planer om vad hon vill ta från skåningarna.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".