Inga kondomer på mötesplatserna för homosexuella

RFSL får miljonbelopp av Region Skåne för att få homosexuella män att ha säker sex och därmed minska smittspridningen. Men när en man ringer upp Tore Runnerstam på RFSL-rådgivningen för att få tips på mötesplatser i Skåne, nämner Runnerstam inte orden säker sex en enda gång. Och gratis kondomer finns inte på en enda av de rastplatser kartan innehåller.
Vi kan ju inte åka runt till alla de där platserna! Skåne är stort, förklarar Runnerstam.


I går förklarade Miljöpartiets regionråd Anders Åkesson för Dispatch International att Region Skåne stöttar RFSL med miljonbelopp därför att organisationen ser till att homosexuella män idkar säker sex. Men RFSL säger uppenbarligen en sak till de politiker som de vill ha pengar ifrån och en helt annan till de homosexuella män som ringer RFSL-rådgivningen i Skåne.

Dispatch har fått ta del av ett telefonsamtal där en man vill ha tips på var han kan träffa andra män för anonymt sex i Skåne.
Uppringaren säger att han fått ett nytt jobb som innebär att han kommer att resa runt mycket i Skåne, och då vill han gärna ha många kukar. Han gör ingen hemlighet av att han vill ägna sig åt smittspridande aktiviteter som att svälja sperma från många kukar. Trots detta säger Runnerstam inte ett enda varningens ord.

9ccf460304390651a60f22fefe466cc1Tvärtom. När uppringaren beskrivit vad han vill göra och att han vill vara säker på att det finns folk på rastplatserna när han kommer, säger Tore Runnerstam:
Vid rastplatsen Norra Mellby, söder om Hässleholm, brukar det vara mycket folk. Det finns inte så många mötesplatser i norra Skåne, så de flesta åker dit. Där finns också några lador dit folk brukar gå in om det är dåligt väder. Och du kan gå in på Qruiser via sajten QX och gå med i klubben Skånes rastplatser. Där brukar folk stämma träff med varandra.
Uppringaren är mäkta imponerad av RFSLs sexkarta, och undrar hur de sammanställt den.
Det är ställen som vi fått tips om, av folk som raggar. Vi får många tips av lastbilschaufförer och folk som kör budbilar. De vill ju gärna att det ska komma fler människor till rastplatserna, så därför tipsar de oss!

 

Uppringaren frågar om det är Trafikverkets rastplatser, så att det finns bord där man kan äta en bit mat samtidigt som man spanar:
Det är ju kul att sitta där bland vanliga familjen Svensson, men ändå ha koll på folk som spanar, eller hur?
­ Jaja, javisst, oh ja, svarar Runnerstam.
Finns det toaletter där man kan gå in om det är dåligt väder?
Ja, de flesta rastplatserna är ju kopplade till Trafikverket och där finns även toaletter.
Inte en enda gång under det 16 minuter långa samtalet nämner Runnerstam orden säker sex. Den enda gång han nämner kondomer är när han förklarar att sex-kartans blå pluppar visar på vilka mötesplatser det finns kondomer och glidmedel, vid de röda plupparna finns inga kondomer. Men kartan innehåller bara sex blå pluppar alla går till RFSL-mottagningar eller gayklubbar.
Varför finns det inte kondomer överallt, undrar uppringaren.
Vi kan ju inte åka runt till alla de här ställena, Skåne är ett stort område! Men om du har adress i Skåne kan du beställa gratis kondomer via vår hemsida, säger Runnerstam.
Dispatch ringde upp Tore Runnerstam för att få svar på några enkla frågor:

Samtalet blev mycket kort.
Jag är inte intresserad av att lämna några kommentarer, sa Runnerstam och lade på luren.
Vi skickade därför ett mejl:
Till Tore Runnerstam,

du lade just luren i örat på mig. Jag kommer att publicera en artikel i dag om hur du rådger folk om extremt farlig och oskyddad sex, vilket väl inte är så lämpligt om man arbetar för säker sex?

Jag tycker att du som anställd på RFSL, som tar emot miljonbelopp från Region Skånes skattebetalare, har en skyldighet att svara på hur du sköter detta uppdrag.

mvh

Ingrid Carlqvist

Han har ännu inte svarat.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".