KRÖNIKA: Politisk korrekthet förstörde barnens liv

Dryga böter för tjänstefel det blev straffet för några av dem som tvångsomhändertog fosterbarnen i Mark. Barnen slets från ett välfungerande fosterhem, för att placeras hos en biologisk mamma som fått fem av sina barn omhändertagna.
Dispatch International har tidigare rapporterat om myndigheternas övergrepp mot barnen i Mark.
För en tid sedan dömdes några av de inblandade till dryga böter för tjänstefel, då de tvångsomhändertog en flicka och en pojke från ett familjehem utifrån felaktiga grunder. Barnen uppfattade familjehemsföräldrarna Anders och Eva som pappa och mamma, men socialtjänsten i Mark lierade sig 2009 med barnens biologiska mamma och hennes man trots att deras släkts historia är fylld av våldtäkt, mord, trafficking med mera.

Men att Eva och Anders nu fått rätt mot myndigheterna, betyder inte att barnen får återvända till dem. Fosterföräldrarna får inte ens träffa barnen som i dag är 8 respektive 9 år gamla.

 

Många medier, exempelvis Expressen och Göteborgs-Posten, fick tidigt information om det exceptionella myndighetsövergreppet i Mark där socialtjänsten vek ner sig för en kriminell släkts önskningar. Men det var inte förrän Uppdrag granskning uppmärksammade det hela som mainstreammedierna vågade rapportera. Eftersom mamman och hennes man är romer, oroade sig gammelmedierna för att anklagas för rasism om de skrev om fallet.

Men även bloggare skrämdes till tystnad. I bloggarnas fall var kanske inte oron för att stigmatiseras som rasist av lika stor betydelse, anledningen till den uteblivna rapporteringen var snarare oro för den inblandade släktens våldsamma historia. Två små barns rätt att slippa bli vanvårdade vägde lätt mot fegheten hos många som kunde ha slagit larm i texter.

 

Positiva undantag var bloggaren Cattasbubla och barnaktivisten Lisbeth Pipping. Men alla de som brukar skrika sig blå och påstå att de kämpar för barnens rätt, valde att blunda. Det var uppenbarligen viktigare för dem att inte beskyllas för främlingsfientlighet än att kämpa för två små barn som med socialtjänstens försorg riskerade att placeras hos farliga människor.

Nu visade det sig snart att den biologiska mamman inte klarade att ta hand om barnen, och de blev aldrig varaktigt placerade där. Men med tanke på att mamman fått fem av sina åtta barn omhändertagna, borde det orimliga i att låta henne och hennes våldtäktsdömde man ta hand om barnen ha varit uppenbart för socialtjänsten redan från början.

 

Tingsrätten har nu statuerat ett tydligt exempel genom den fällande domen mot tre av de ansvariga för skandalen i Mark. Men flickan och pojken får fortfarande inte träffa de personer de räknar som sina föräldrar. För de vuxna blev straffet för övergreppet mot barnen böter, för barnen blev priset mycket högre en förstörd barndom.

Allt på grund av myndigheters och mediers benägenhet att hellre agera utifrån politisk korrekthet än utifrån vad som är bäst för barnen. Här är artikeln som startade debatten om barnen i Mark, publicerad redan i december 2009.

En av de dömda, socialdemokraten Ann Hjertén, har överklagat den fällande domen.

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".