Imran Firasat kastas ut på måndag

Den pakistanske konvertiten Imran Firasat ska skickas ut ur Norge på måndag, erfar Document.no.

Norge hänvisar till Dublinkonventionen, trots att Spaniens högsta domstol har bestämt att Firasat ska utvisas antagligen till en säker död i Pakistan.

Spanien har upphävt den asyl Imran Firasat fick i landet 2004. Detta vet norska myndigheter. Ändå vill de snabbt som ögat skicka ut Firasat ur landet trots att det i hemlandet Pakistan finns många som vill ta livet av honom, särskilt som han konverterat till kristendom.

Efter utvisningsbeslutet i Spanien flydde Firasat till Norge. När han anlände 8 juli blev han placerad på en öppen asylmottagning i Asker, Restead. Men plötsligt blev han gripen och förd till Kongsvinger fängelse där den kurdiske gerillaledaren mulla Krekar sitter. Mulla Krekar är dömd till fem års fängelse för att ha mordhotat Norges nuvarande statsminister, Erna Solberg. Han uppges vara livrädd för att bli utlämnad från Norge när hans straff är avtjänat i november och har bett emiren av Qatar om att få flytta dit.

Det är inte klokt. Mulla Krekar kommer säkert att få stanna i Norge, medan Imran Firasat blir utkastad. Trots att Firasats enda brott är att han kritiserar islam, säger Dispatch Internationals norska källa.

 

Norska myndigheters agerande är märkligt. Spanien har själv brutit mot Dublinkonventionen genom att bestämma att Firasat ska utvisas. Konvertiter har en ytterst svår situation i muslimska länder och har stort skyddsbehov. De om några har behov för asyl ändå har norska myndigheter agerat blixtsnabbt för att utvisa Firasat.

I Norge har en stödgrupp för Imran Firasat bildats. De har vänt sig till organisationer som Amnesty och andra för att få dem att engagera sig. De har också uppvaktat medierna. Hittills utan resultat.

Stödgruppen menar att det är minst sagt märkligt att myndigheterna har så bråttom med att utvisa en avfallen muslim medan en fanatisk salafist som mulla Krekar, som har hotat att döda landets statsminister, får stanna av hänsyn till hans mänskliga rättigheter.