Imran Firasat häktad i Norge

Islamkritikern Imran Firasat från Pakistan flydde till Norge när Spanien beslöt att ta ifrån honom hans asylstatus. I en vecka trodde han att Norge skulle ge honom en fristad sedan greps och häktades han.

Hans öde är väldigt ovisst, säger en norrman som träffade Imran Firasat före gripandet.

Dispatch International har i flera artiklar berättat om Imran Firasat, pakistaniern som flydde sitt land eftersom de muslimska myndigheterna förbjöd honom att gifta sig med sin buddhistiska flickvän. Han kom till Spanien och fick asyl på grund av sin häftiga islamkritik.

För några år sedan konverterade Firasat till kristendomen och trappade upp sin kritik av islam. Han har gjort ett flertal filmer om islam och Muhammed, vilket gjort att hans liv är i ännu större fara nu än när han lämnade Pakistan. Och det verkar vara just det som gett Spanien kalla fötter.

 

Förra året drogs plötsligt Firasats asylstatus tillbaka. Ärendet gick ända upp i Högsta domstolen, som i juni avvisade hans överklagande och beslöt att Imran Firasat inte längre får stanna i Spanien. Man hänvisar till den lag som säger att man kan ta uppehållstillståndet ifrån en person som utgör ett hot mot landets säkerhet.

När Dispatch talade med Firasat i juni sa han att Högsta domstolen inte på någon punkt förklarat hur han utgör ett hot mot Spaniens säkerhet. Två domare var oeniga och menade att hans fall borde skickas till EU-domstolen för avgörande.
Min advokat är mycket missnöjd med utslaget, och vi kommer att stämma Spanien inför Europeiska människorättsdomstolen. Jag är säker på att jag får rätt där, säger Imran Firasat den gången.

Därefter flydde han Spanien och gick under jord. 8 juli dök han upp i Oslo och stegade in på en polisstation och begärde politisk asyl. Enligt källor som träffade honom, var han mycket nöjd med bemötandet och sin placering på ett transitboende för flyktingar. Asylintervjun pågick i flera timmar och Imran Firasat förklarade allt som hänt honom sedan han flydde från Pakistan.

Han hade alla viktiga dokument med sig och polisen sa att de inte brydde sig om att han blivit av med sin asyl i Spanien. Imran var mycket glad åt att han fick röra sig fritt i Oslo, berättar Dispatchs källa.
De hade kontakt med varandra fram till i onsdags i förra veckan, då Imran plötsligt slutade svara på mejl.

Vi blev så klart oroliga och ringde till sist polisen. Då fick vi veta att han häktats och sitter på Kongsvinger fängelse. Varför fick vi aldrig veta.

I dag talade källan med Imran Firasats norske advokat, som meddelade att häktandet beror på Dublinkonventionen, som i princip säger att man alltid ska söka asyl i första land. Men hur den kan reglera en person som förlorat sin asyl i ett EU-land är oklart.

Såvitt jag förstår har Spanien ännu inte begärt att Imran ska utlämnas till dem, säger källan. Frågan är om de verkligen vill ha honom tillbaka, och skicka honom till en säker död i Pakistan?

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".