Köp en lapp för 1500 kronor

För att se bilden vänligen kontakta SKL. Så står det på lappar under de tomma spikar som pryder väggarna i Henrik Rönnquists galleri. Och nu är de till salu för 1 500 kronor styck.

Jag köpte en direkt, säger Martina Aronsson, krönikör på Avpixlat.

 

Galleristen Henrik Rönnquist har ställt till rejäl oreda i konstvärlden med sin utställning av Dan Parks provocerande bilder. Tillsammans har de bevisat att konst fortfarande kan tänja gränser, utmana och provocera makten.

Ingen hade på allvar räknat med att polisen skulle gå in i galleriet, beslagta tavlor och gripa gatukonstnären Dan Park samma dag som Galleri Rönnquist & Rönnquist i Malmö öppnade dörrarna för vernissage. Och definitivt kunde de inte föreställa sig att de beslagtagna tavlorna skulle skickas till Statens kriminaltekniska laboratorium.
Jag vet fortfarande inte vad de gör där, säger Henrik Rönnquist till Dispatch International.

 

Dispatch International har, som enda svenska tidning, följt Dan Park versus den svenska rättvisan. Redan i våras dömdes han till fyra månaders fängelse för full information.

När Henrik Rönnquist bestämde sig för att låta Dan Park flytta in i finrummet och sälja sina bilder signerade och inramade, förstod han att det skulle bli uppståndelse. Men aldrig hade han kunnat föreställa sig att han själv skulle åtalas för hets mot folkgrupp.

Som en protest mot rättsväsendets totalitära beteende, satte han i går upp A4-lappar på de tomma platserna, med texten:

Med tanke på att det hela är historiskt beslöt sig Rönnquist för att försöka sälja lapparna. Och knappt hade de kommit upp förrän Avpixlats krönikör Martina Aronsson köpte en.
Jag köpte en så fort jag såg hans Facebook-meddelande, berättar Martina Aronsson.

 

10317739_101522360spottTrots ständiga attacker från vad han tror är vänsterextremister (en krossad ruta och jordgubbsklet på en annan) kommer Rönnquist att fortsätta hålla galleriet öppet som vanligt. För några dagar sedan kom tre fotbollshuliganer från MFF förbi och spottade på rutorna. Någon fann även den svenska flagga som hängde utanför galleriet så provocerande att den stals.

En övervakningskamera har registrerat allting.  Och trots hotande åtal tvekar inte Henrik Rönnquist om det riktiga i denna kamp mot staten.

Det handlar om demokrati, om yttrandefrihet, om konstens frihet att få provocera. Dan Park är en av vår tids mest provokativa konstnärer. Till skillnad från andra konstnärer, ger sig Dan Park på alla. Han slår inte uppåt eller nedåt. Han slår åt alla håll med sin konst. Om människor bara hade kommit och sett hans konst så hade de förstått detta. Dan Park är en gycklare, en nödvändig konstnärlig sådan, säger han.
Och till skillnad från vänstern så hycklar han inte.

Vill du köpa ett av Henrik Rönnquists historiska alster och kanske få ett stycke modern svensk konsthistoria att hänga på väggen, kan du kontakta galleriet på mejl: [email protected]