Dan Park gripen under vernissagen

I knappt 30 minuter hade Galleri Rönnquist & Rönnquist varit öppet och firat Dan Parks vernissage. Då klev polisen in. Som i den värsta polisstat grep de Dan Park och beslagtog flera av hans tavlor.  Allt eftersom en åklagare i Malmö befarade att konstnären återigen bröt mot lagen om hets mot folkgrupp.

 

Foto: Roger Sahlström

Klockan tolv öppnade galleristen Henrik Rönnquist dörrarna för de besökare som var intresserade av att få se Dan Parks nya och gamla provokationer, inramade och upphängda på väggarna. Båda förväntade sig att polisen skulle skydda dem från våldsvänstern och de så kallade antirasisterna som hade lovat att göra allt för att stänga ner utställningen. I stället fick de se polisen gå våldsverkarna till mötes och gripa konstnären.

Beslutet om att gripa Dan Park fattades av en åklagare, och är enligt polisens presstalesman Nils Norling inte grundat på anmälan från en privatperson. Kanske blev åklagaren inspirerad av Dispatch Internationals artikel där Dan Park just uttryckte förhoppningar om att slippa bli gripen under vernissagen. 

 

Momodou Jallow Vänsterpartiet. Foto: Roger Sahlström

Ett hundratal antirasister var på plats utanför galleriet på Gamla väster i Malmö som vanligt beväpnade med skrik och ramsor. Momodou Jallow från Vänsterpartiet anförde och hetsade de svartklädda ungdomarna. Jallow har två gånger tidigare lyckats få Dan Park dömd för hets mot folkgrupp och varje gång fått feta skadestånd.

Lars Vilks, som tidigare ställt ut på Galleri Rönnquist & Rönnquist, reagerar starkt mot gripandet av Dan Park.
Detta är inget annat än statlig censur. Makten ska klara kritik men nu har makten visat sitt språk, säger Vilks till Dispatch International.

Konst ska kunna vara vad som helst! Konsten ska vara fri och skapa debatt. Detta är ett genombrott för makten.

 

En stund efter att Dan Park omhändertagits valde polisen att ta bort avspärrningarna, vilket resulterade i att aktivisterna i våldsvänstern rusade mot galleriet. Galleristen Henrik Rönnquist hade inget annat val än att fly därifrån. Han bad polisen om hjälp för att oskadd kunna sätta sig i en taxi, men fick en axelryckning till svar.

Det får du klara själv

Henrik Rönnquist tvingas att fly sitt galleri. Foto: Roger Sahlström

Henrik Rönnquist kommer att förhöras nästa vecka, antagligen även han misstänkt för hets mot folkgrupp.

Dispatch International har utan framgång försökt nå den jouråklagare som fattade beslutet om gripandet av Dan Park.