Chockad gallerist vill lämna Sverige

Åtta timmar efter att polisen klev in på hans galleri, grep konstnären Dan Park och beslagtog minst åtta tavlor, är galleristen Henrik Rönnquist fortfarande i chock.

Visst skojade vi om att Dan skulle gripas, men aldrig i vår vildaste fantasi hade vi kunnat föreställa oss att det skulle hända. Nu vill jag lämna Sverige, säger Henrik Rönnquist.

 

I morse var Henrik Rönnquist glad och förväntansfull. Han visste att polisen hade laddat upp för att försvara hans galleri och hans rätt att visa konst som retar de politiskt korrekta. När motdemonstranterna kom från två olika gator, hölls de tillbaka av polisens avspärrningar och det enda problemet var att de som ville komma på vernissagen hade svårt att komma igenom avspärrningarna.

Jag bad polisen att släppa fram mina vänner och det gjorde de. Jag bad dem också att ta bort en kille som gick runt och delade ut flygblad om att detta var rasistisk konst. Det gjorde de också.

Men plötsligt, en halvtimme efter att vernissagen öppnat, ändrade polisen sitt beteende. De kom in och grep Dan Park, beslagtog minst åtta tavlor och förklarade för Henrik Rönnquist att han slapp gripande av hänsyn till vernissagen.
Men Rönnquist vågade inte hålla öppet efter att polisen slagit till. Särskilt som de släppte avspärrningarna och lät folk rusa fram till galleriet.

Det som händer nu är jävligt, jävligt farligt, säger Henrik Rönnquist. Sverige är på väg mot diktatur, och jag vågar inte bo kvar här mycket längre.

Nyligen läste jag boken De som viskade: tystnad och terror i Stalins Sovjet. Den handlar om att det i Sovjetunionen fanns två sorters viskningar: en för dem som viskar av rädsla för att höras, en annat för dem som viskar bakom ryggen på folk och informerar myndigheterna.
Nu är Sverige där vi är nu många som viskar av rädsla för att höras, säger Henrik Rönnquist med gråten i halsen.

I morgon planerar Rönnquist att öppna galleriet igen. På de platser där de beslagtagna tavlorna hängde, kommer han att sätta upp lappar. Och så fort det går ska han trycka upp tavlor med budskapet: Denna tavla kan inte visas, på grund av fruktan och skräck.
Så gjorde vi på Lars Vilks-utställningen i Stockholm och de tavlorna såldes faktiskt!
Mitt i eländet kostar Henrik Rönnquist på sig ett skratt, men innerst inne är han skakad över dagens händelser. Även om han och Dan Park skämtade om att de kunde bli gripna i samband med vernissagen, var det inte något de på allvar trodde. Men verkligheten överträffade än en gång dikten.
Tre gånger på ett år har jag gett polisen Dagens Ros i Expressen. Det får de inte nu, de följde mig inte ens till taxin, trots att motdemonstranterna var väldigt aggressiva.

 

Due an unexpected data loss parts of this article may have been corrupted in the recovery process. This may include, but not limited to, broken links, broken images and incorrect publishing date. Recovered articles are published by "Dispatch Archive".